Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Většinu infarktů si lidé způsobí sami - nezdravým životem

( Redakce | přečteno: 9701x )

Většinu infarktů si lidé způsobí sami, a to nezdravým způsobem života. Rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních chorob je hlavně kouření a také nadváha.

shutterstock.com
Dříve jsme tvrdili, že genetika zodpovídá za zhruba 50 procent výskytu kardiovaskulárních onemocnění, nyní nová data z klinických studií uvádí, že je to zhruba pouze deset procent," říká Jan Piťha z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny.

Srdeční a cévní onemocnění jsou v Česku nejčastější příčinou úmrtí. Ukazuje se, že česká populace trpí příliš často nadváhou, stále dává přednost živočišným tukům, konzumuje málo zeleniny a ovoce a hlavně se málo hýbe. Situace se za poslední roky pomalu lepší, alespoň co se týče změny stravovacích zvyklostí, přesto je mezi Čechy stále více lidí s nadbytečnými kilogramy. Nadváha může začít lidem zkracovat život.Podobné problémy jako Česká republika, hlavně s růstem počtu lidí s nadváhou, mají rozvinuté země v Evropě a Severní Americe. Kvalita našeho současného života se stále zlepšuje, avšak právě kvůli různým technickým vymoženostem se lidé přestávají hýbat. Pohyb je to nejjednodušší,co mohou lidé pro své zdraví udělat.

Na vznik srdečních a cévních onemocnění má kromě kouření a nadváhy vliv také vysoký krevní tlak, cukrovka a zvýšená hladina cholesterolu v krvi. Riziko jejich vzniku ovlivňuje i pohlaví a věk. U mužů je podle lékařů riziko srdečně-cévních onemocnění vyšší než u žen, protože ženské hormony cévy chrání. Toto pravidlo přestává platit v případě, že ženy trpí cukrovkou a částečně i v případě kuřaček. Za velmi problematickou lékaři považují kombinaci obezity, zvýšené hladiny tuků v krvi, zvýšeného tlaku a cukrovky, které říkají metabolický syndrom. Umírá na něj stále více lidí. Riziko rozvoje tohoto syndromu mohou lidé poznat i podle svého obvodu pasu. U mužů je vysoké, pokud mají v pase více než 102 centimetrů, u žen je rizikových více než 88 centimetrů. 
 
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce