Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Informace o rakovině prsu potřebují i muži, často ji odhalí u své partnerky

( ČTK | přečteno: 6696x )

Povědomí o rakovině prsu se v Česku díky osvětě zlepšilo a lidé se o nemoci většinou už neostýchají mluvit a slyšet informace o ní. Víc také vědí o příznacích zhoubného onemocnění a prevenci, řekla ředitelka sítě Mamma help center Jana Drexlerová. Díky informacím víc žen přijde včas, kdy se ještě mohou úplně vyléčit.

shutterstock.com

Rakovinou prsu onemocní ročně kolem 6000 Češek a zhruba 1600 na ni zemře. Síť Mamma help má centra v Praze, Brně, Hradci Králové, Přerově, Zlíně, Olomouci a Plzni. Sdružení vzniklo v roce 1999 na pomoc pacientkám a jejich rodinám, v poslední době podle Drexlerové výrazně stoupl zájem veřejnosti o osvětové akce sdružení.

O příznacích nemoci a prevenci hovoří edukátorky ve školách, kde učí na prsních modelech samovyšetření. Přibývá objednávek podniků, které platí ženám školení s nácvikem samovyšetření v balíčku zaměstnaneckých výhod.

"Mladší generace už před informacemi neutíkají, vědí, že jsou důležité. Starší lidé pořád strach mají, ale tím, jak se o nemoci veřejně mluví, tak se i u nich otupily ostych a zábrany," řekla Drexlerová.

Sdružení směřuje osvětu na ženy i muže, ve školách na dívky i chlapce. Praxe totiž ukazuje, že bulku v prsu často objeví muž. Třeba už žena o ní dlouho ví, ale návštěvu lékaře odkládá v naději, že obtíž sama zmizí. Muž je často tím, kdo ženu k lékaři dožene. Muži také bývají mezi volajícími na bezplatnou telefonní linku 800 180 880 a chtějí poradit, jak ženu přesvědčit, aby šla na vyšetření. Na linku se lidé mohou obrátit každý všední den od 09:00 do 19:00.

Přednášky ve školách se rozšiřují o informace pro chlapce o samovyšetření prostaty, pokud jich je ve třídě více. Chlapci také slyší informace o rakovině prsu a podle Drexlerové bývají první, kdo se ptá. "Mají konstruktivnější otázky, přímo technického charakteru. Holky se zpočátku stydí, kluci jdou přímo k věci," řekla.

Příležitostí k osvětě bude i dvanáctý pochod proti rakovině prsu 9. června. Každoročně se ho účastní tisíce lidí a přispívají na boj s touto rakovinou. Dosud se vybralo 71 milionů korun. V ČR platí zdravotní pojišťovny preventivní mamografii jednou za dva roky ženám od 45 let. Na screening, který odhalí nemoc v samém počátku, chodí přes 50 procent žen.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce