Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Více o civilizačních vlivech a psychice

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8140x )

Pojďme si představit obory, které spojují péči o duši i tělo. Můžeme jim také říkat alternativní.

shutterstock.com

Psychosomatická medicína

Původ termínu psychosomatika je ve starořečtině: „psyché“ – duše, „soma“ – tělo. Oblast medicíny s tímto označením se tedy zabývá komplexním (celostním) pohledem na člověka a jeho zdraví (v celém bio-psycho-sociálním kontextu). Mnoho lidí dnes navštěvuje specialisty a dostává se do začarovaného kruhu vyšetření např. pro úporné bolesti hlavy, střevní potíže, problémy se spánkem, žaludečními nevolnosti, kožními projevy nebo srdečními obtížemi, aby se v závěru zjistilo, že u nich nebyla shledána žádná patologie. Příčinou totiž může být „bolavá duše“ a tato bolest se může manifestovat v kterékoli části těla.
Příklad z praxe – muž, který se cítil v práci stresován svou nadřízenou, trpěl opakovanými atakami střevních potíží. Gastroenterologické vyšetření nepřineslo žádné výsledky. Teprve poté, kdy mu bylo doporučeno změnit zaměstnání, jeho problémy ustaly.
Může se tedy stát, že neshody s tchýní se budou manifestovat v oblasti žaludku, nefungující partnerský vztah se projeví srdeční tachykardií nebo ztráta zaměstnání přivodí bolesti hlavy… Psychosomatická medicína je moderní lékařský obor, který nemá nic společného s tzv. alternativními přístupy a v řadách lékařů i pacientů získává stále více příznivců.

Fytoterapie

Jedná se oblast tzv. podpůrné léčby – terapie pomocí léčivých rostlin. U řady onemocnění, zejména lehčího charakteru, může používání vhodných rostlinných přípravků pomoci při zdolávání např. dopadů vedlejších účinků léků; různé rostlinné extrakty mohou přispět i k podpoře krevního oběhu, pročištění dýchacích cest, navození spánku, celkovému zklidnění apod. Toto téma chceme směrovat právě na konkrétní vazbu: nemoc – vhodné fytoterapeutikum (přírodní prostředek).

Plastická chirurgie

Smyslem tématu má být upozornění na hranice možností tohoto lékařského oboru, tj.co je možné na našem těle „upravit“, jaká rizika jsou s tím spojena a co naopak můžeme vyřešit jiným způsobem. Samozřejmostí by měly být informace o nových postupech v plastické chirurgii a jejich revize z pohledu odborníků.

Toxicity z vnějšího prostředí

Civilizační pokrok sebou přináší i určitá rizika, zasahující do přirozené biosféry. Pro lidský organizmus rozhodně nejsou zanedbatelná; ať už se jedná o pasivní kouření, znečištěné prostředí, různé přídatné látky, pronikající do potravinového řetězce, stále diskutovaný vliv mobilních telefonů, hluk nebo zanesená klimatizační zařízení. Patří sem i problematika tzv. bio potravin.

Psychická hygiena

Někdy také označovaná jako: duševní hygiena. Je to systém pravidel a rad sloužících k udržení, prohloubení nebo znovunabytí duševní rovnováhy. Patří sem různé aspekty – hygiena práce, životospráva z hlediska duševní hygieny, sociální aspekty duševní hygieny aj.
Podstatou je naučit se minimalizovat dopady stresu a frustrace, v ideálním případě se jim snažit zabránit. Duševně zdravý, vyrovnaný člověk bývá totiž jednoznačně odolnější i vůči somatickým (tělesným) chorobám.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Varixy

Jedná se o onemocnění při kterém dochází k tvorbě vakovitě rozšířených, vinutých žil, které způsobují větší či menší zdravotní nebo jen kosmetické komplikace.

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce