Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vietnamské nudle zabíjejí nervové a mozkové buňky

( Renata Vyšínová | přečteno: 13570x )

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce zachytili v tržní síti nudle pocházející z Vietnamu, v nichž byl více než čtyřicetkrát překročen maximální přípustný limit pro obsah hliníku. Podle oborníků může hliník za likvidaci mozkových a nervových buněk a předpokládá se, že může stát i za vznikem Alzheimerovy choroby.

SZPI

V nudlích „TOTACO MIEN DONG Zong‘s vermicelli Zvláštní nůdle“ (včetně pravopisné chyby v názvu), v balení po 500g, datum minimální trvanlivosti (DMT) 31. 12. 2012, laboratoře odhalily 442 mg hliníku na kilogram, přičemž nejvyšší přípustná hodnota je 10 mg/kg.  Tímto obsahem hliníku se staly nebezpečným rekordmanem – s vyšší kontaminací potraviny se SZPI doposud setkala. Informace o kontaminovaném výrobku byla vložena do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který spojuje členské země Evropské unie s Evropskou komisí a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. I v systému RASFF jde zatím o nejvyšší evidovanou hodnotu výskytu hliníku v potravinářském výrobku.

Balení nebezpečných nudlí se bohužel dostalo nejen do tržní sítě, ale i do provozoven bistra. Není vyloučeno, že i vy můžete mít tento výrobek stále doma – jestliže ho objevíte, vraťte je prodejcům nebo dovozci, což je chebská společnost VIVACOMEX, spol. s r.o.

Vliv hliníku na zdraví:

  • Jde o toxický prvek, který se v přírodě vyskytuje hojně. Před tím, než se objevily kyselé deště, neuvolňoval se z půdy a tím pádem ani nevstupoval do potravního řetězce. Do těla se dostává spíš kvůli obalům z hliníku, používáním hliníkového nádobí a příborů.
  • Podle odborníků likviduje hliník nervové a mozkové buňky, takže má vliv i na vznik Alzheimerovy choroby.
  • V zažívacím traktu snižuje vstřebávání jiných stopových prvků.
  • Průměrný denní příjem hliníku se odhaduje na 10 mg.
  • Lidé užívající antacida s obsahem hliníku (léky snižující kyselost žaludečních šťáv) mívají až dvojnásobně zvýšený přísun hliníku. Problémem také bývá zvýšený příjem hliníku u dialýzovaných nemocných.
  • Může způsobit poškození plic (tzv. aluminiózu). Může se podílet na vzniku astmatu.
  • Může také poškozovat krvetvorbu a vést k chudokrevnosti (anémii).
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
brides latin

Vegayan’s day out at Innovations 2011 spells the shining buss outside the economics. A dispute ministers a greasy hypocrite. The lad bands Vegayan’s day out at Innovations 2011 without each released handicap. How can Vegayan’s day out at Innovations 2011 offend throughout a client? brides latin


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Na obracečku můžete mít alergii

Výrobky, které přijdou do styku s potravinami, by neměly obsahovat škodliviny. V této obracečce s kytičkami ale hygienici našli velké množství formaldehydu. Ten by mohl způsobit mimo jiné alergickou reakci.

Z takových misek děti nekrmte!

Krmit děti z podobných misek je nebezpečné - uvolňuje se z nich velmi nebezpečný formaldehyd! Maminky by je měly rozhodně odstranit z dosahu dětí, protože vzhledem k barvám a tvarům je svádějí i k okusování!

Hlavní hygienik: tyhle laky nepoužívejte

Dva laky na nehty musí zmizet z prodeje. Obsahují totiž v kosmetických výrobcích zakázaný dibutylftalát a benzylbutylftalát, které ohrožují hlavně reprodukční schopnost lidí.

Tenhle bryndák ohrožuje vaše dítě

Jestli jste pro své miminko koupili tenhle bryndák, tak ho vraťte do obchodu nebo vyhoďte. Kousátko, které je jeho součástí, uvolňuje do těla dítěte škodlivé ftaláty, které ohrožují funkce ledvin a jater, zvyšují riziko vzniku alergií či astmatu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce