Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vitamin B1 (thiamin)

(MUDr. Magdaléna Patočková | přečteno: 38344x )

Beri – beri. Tak se jmenuje choroba, která vás postihne, pokud budete trpět úplným nedostatkem tohoto vitamínu. Dnes se vyskytuje tam, kde není pestrá strava samozřejmostí.

Pečivo

Beri – beri

Tak se jmenuje choroba, která vás postihne, pokud budete trpět úplným nedostatkem tohoto vitamínu. V současnosti se vyskytuje v zemích, kde není samozřejmostí pestrá strava. Název nemoci vystihuje poruchu chůze, která je pro ni příznačná. Beri beri znamená v jednom z jazyků používaných v Indii “ovčí chůze”.

Nervy, energie a tak dále

Thiamin je nezbytnou součástí asi třiceti enzymů. Má významný vliv na energetickou přeměnu v buňkách. Je tedy potřebný především pro neporušenou funkci nervového systému, srdce, ledvin a trávicího systému. Dále je důležitý pro přeměnu cukrů, alkoholu a rozvětvených mastných kyselin.

Odkud ho získám

Klíčem k dostatečnému příjmu vitamínu B1 je přirozená pestrá strava. Dostatek thiaminu získáte z celozrnných obilovin, semen, luštěnin, kvasnic, masa, vnitřností a mléčných výrobků. Jelikož tepelnými úpravami a dlouhým stáním se vitamin B1 ničí, je dobré konzumovat čerstvé, nerafinované potraviny.

Když je ho málo

Při nedostatku vitamínu B1 budete postiženi poruchou funkce nervů; slabostí, brněním a pocitem znecitlivění končetin, zhoršením celkového stavu. Při úplném chybění vitaminu B1 (avitaminóze) se objeví poruchy srdeční, ztráta citlivosti v končetinách, porucha chůze, záněty nervů, poruchy psychiky a otoky. V naší republice avitaminóza v podstatě nehrozí. Nedostatek vitamínu B1 Vás však může postihnout, pokud máte poruchu jeho vstřebávání (při opakovaném dlouhodobém zvracení, alkoholismu, nemocech trávicího systému), při onemocněních nervů, hladovkách, chronické hemodialýze a chudokrevnosti.

Přebytek vitamínu B1

Přebytek a toxické působení by bylo naprostou výjimkou, neboť “nadbytečné” množství se vylučuje z těla. Nicméně při značném příjmu tohoto vitamínu byly popsány bolesti hlavy, svědění pokožky, slabost, pocení a nevolnost.

Potřeba

Jak již bylo řečeno, pokud se stravujete v duchu zdravé a pestré výživy, neměli byste mít nedostatek tohoto vitamínu. Pokud však trpíte například chronickým nervovým onemocněním, užíváte antikoncepci (která zvyšuje potřebu nejen vitamínu B1, ale celého komplexu vitamínů skupiny B), jste hemodialyzováni nebo máte-li onemocnění trávicího systému s poruchou vstřebávání, užívání vitamínu B1 by vám rozhodně nemělo uškodit. V těchto případech se vitamin B1 předepisuje jako lék. Zvýšená potřeba je také v těhotenství.

Denní doporučená dávka pro dospělé

0,9 -1,5 mg pro muže a 0,8 -1,1mg pro ženy (včetně těhotných žen).

Doporučená denní dávka pro děti ve věku 3-14 let

0,9 - 1,0 mg a ve věku 1 - 3 roků 0,3 - 0,7 mg.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Přehled vitamínů a jejich účinku

Dočasný nedostatek vitamínů označujeme jako hypovitaminózu, úplný nedostatek označujeme jako avitaminózu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce