Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vitamin E (α tokoferol)

(Doc. RNDr. Lubomír Opletal CSc. | přečteno: 4619x )

Vitamín E je látka rozpustná v tucích. Nazývá se také antisterilní vitamín, protože je důležitý pro rozmnožování savců. Jeho přírodním zdrojem je olej z klíčků různých obilnin...

Vitamín E (nejčastěji D,L - tokoferolacetát) je látka rozpustná v tucích. Nazývá se také antisterilní vitamín, protože je důležitý pro rozmnožování savců. Jeho přírodním zdrojem je olej z klíčků různých obilnin.

Účinky:

V organismu působí jako antioxidační látka a lapač volných kyslíkových radikálů. Jeho nedostatek, avitaminóza, se projevuje poruchami reprodukčního systému a to jak u mužů (porucha tvorby spermií) i žen (předčasné odumírání plodu v děloze). Dále dochází k poškození kosterního svalstva a kardiovaskulárním systému, zejména svaloviny srdce.

Dávkování:

Minimální terapeutická dávka je 100 mg tokoferolacetátu denně.

Použití:

Používá se při léčbě neplodnosti, při atrofii dýchacích cest a zažívacího ústrojí, doplňkově při percepčních poruchách sluchu, při psychické poruše - neurastenii, degenerativních změnách kloubního systému, při svalových poruchách, při některých endokrinních poruchách (porucha funkce pohlavních žláz, vaječníků nebo varlat, zvýšené činnosti štítné žlázy aj.), poruchách výživy a vstřebávání, chronických zánětech jater, jako pomocná látka při léčbě některých chorob tkání v okolí zubů.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Přehled vitamínů a jejich účinku

Dočasný nedostatek vitamínů označujeme jako hypovitaminózu, úplný nedostatek označujeme jako avitaminózu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce