Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vitaminy pro dobrý vzhled

(Ing. Jarmila Blattná CSc. | přečteno: 23392x )

Vitaminy jsou nepostradatelné mikroživiny, které jsou důležité jako prevence různých onemocnění, tak pro náš dobrý vzhled. Jejich působení je může být dvojí prostřednictvím výživy a pomocí kosmetických preparátů, které vitaminy obsahují.

shutterstock.com

Vitaminy jsou nepostradatelné mikroživiny, které jsou důležité jako prevence různých onemocnění, tak pro náš dobrý vzhled. Jejich působení je může být dvojí -- prostřednictvím výživy a pomocí kosmetických preparátů, které vitaminy obsahují. Ovlivňují nejen vzhled naší pokožky, ale také vlasy a nehty.

Pokožka

Pokožka je náš největší orgán, u dospělého jedince zaujímá 1,5 - 2,0 m2. Skládá se z několika různých vrstev, každá vrstva má jinou funkci a o všechny je třeba pečovat. Pokožka je zrcadlo naší duše. Je barierou mezi naším vnitřním já a okolním světem.

Které vitaminy jsou pro péči o zdravou pokožku nezbytné?

Nejdůležitější je vitamin A, E, C, panthenol a biotin, zvané též "vitaminy krásy".

Vitamin A a jeho deriváty a také karoteny -- provitaminy A (dnes je známo 50 substancí s aktivitou vitaminu A ) podporuje obnovu buněčné struktury pokožky a pomáhá udržovat pleť jemnou a pružnou. Tím zpomaluje její stárnutí. Proto má velký význam pro pleť starších osob (seniorů), jejichž pokožka není tak vláčná jako u osob mladých. Přidává se dnes do speciálních kosmetických přípravků (spolu s dalšími složkami, především vitaminem C a E ) pro zmírnění hlubokých rýh, vrásek a také pigmentových hnědých skvrn stáří. Vitamin A totiž spolu s vitaminem C stimuluje tvorbu kolagenu, který pomáhá udržovat pokožku vláčnou.

Příznivé účinky vitaminu A byly prokázány u řady kožních onemocnění, které mají souvislost s patologickou keratinisací. Při těžkých formách akné se osvědčil tretinoin, což je kyselina vitaminu A (kyselina retinoová). Pro některé alergické reakce, vyvolané na pokožce slunečním zářením je účinný provitamin A ( beta karoten ). Je nutné ho začít užívat týden až 10 dní před pobytem na slunci. Beta karoten patří mezi antioxidační vitaminy, stejně jako vitamin E a C, které chrání naši pokožku před poškozením volnými radikály. Ty vznikají ze znečištěného ovzduší (cigaretový kouř, výfukové zplodiny z aut, ale také UV paprsky ze slunečního záření).

Vitamin E v aplikovaném kosmetickém preparátu ( mléko, krém, mast ) vykonává i další důležité úkony, tj. pomáhá redukovat tvorbu jizvy, zrychlit hojení ran a spálenin, zklidňuje a zlepšuje stav poškozené pokožky a dále v ní udržuje vlhkost, takže pokožka zůstává jemná a hebká. Ve všech typech kosmetických přípravků je vitamin E vhodný jak před, tak i po slunečním záření.

Dalším základním vitaminem v kosmetice a snad nejvíce užívaným je panthenol. Panthenol je alkoholická forma kyseliny pantothenové-jednoho z vitaminů skupiny B. Kyselina pantothenová se též někdy nazývá "královna vitaminů kůže". Panthenol je vlastně provitaminem, bývá někdy označován provitamin B5 ovšem označení B5 je v naší republice stejně jako i v zemích EU nesprávné. Panthenol je stabilní, má stejnou účinnost jako kyselina pantothenová a v pokožce se pak přeměňuje na kyselinu pantothenovou. Panthenol zvláčňuje a zklidňuje pokožku. Vyskytuje se jak v emulsi -- mléce, tak v krému či masti a to v různých formách. Jeho aplikace je vhodná před slunečním opalováním i po něm, podobně jako vitamin E. Pokožku zklidňuje a také zabraňuje možnému slunečnímu "připálení". Osvědčuje se také na spáleniny, kterým se v kuchyni občas nevyhneme. Léčí a zkracuje dobu léčení. Je nutné zde podotknout, že léčení a hojení pokožky probíhá lépe a rychleji u osob, které mají dostatek kyseliny pantothenové v krvi.

Pozitivní vliv na pokožku, aby nebyla suchá a aby se neloupala, má biotin.

Niacin je dalším z vitaminů B-komplexu, který má na pokožku vliv. Je-li ho v organismu nedostatek, pak se objeví na pokožce červenohnědé zbarvení,které signalizuje onemocnění pellagra. Rovněž nedostatek vitaminu B2 se projeví v praskání koutků úst či zánětem oční sliznice nebo lámavými nehty.

Vlasy

Zvláště dobré působení na vlasy, zejména na poškozené a suché, má panthenol. Má velkou schopnost vázat vodu. Proto se panthenolu říká také faktor vlhkosti. Je součástí mnoha šamponů, kondicionerů a tužidel, protože má vlastnost proniknout hluboko do vlasů, kterým dodává lesk, způsobuje dobrou česatelnost a chrání vlasy před mechanickým poškozením.

Je vhodné užívat kyselinu pantothenovou i per orálně, neboť má vliv na růst vlasů a dokonce dle některých autorů poskytuje do určité míry ochranu před šedivěním.

Na růst vlasů, stavbu a zdravotní stav má velký vliv vitamin A. Pakliže je v organismu člověka v nedostatečném množství, pak jsou vlasy lámavé a mohou se i ve větší míře vyskytovat lupy. Při nedostatku biotinu, niacinu, ale také vitaminu B1 a B6 dochází k padání vlasů. Růst vlasů ovlivňuje vitamin C a také reguluje tvorbu pigmentu. Vitamin B12 podporuje výživu vlasových kořínků. Vitamin E se dobře osvědčuje pro své antioxidační vlastnosti, totiž aby nedocházelo k poškození volnými radikály.

Nehty

Pro dobrou kvalitu nehtů, aby byly zdravé a pružné, nebyly lámavé, křehké a třepivé se dobře osvědčuje biotin, dále panthenol i vitamin A a jeho provitaminy - karoteny. Panthenol způsobuje pružnost nehtů tím, že keratinové struktury zadržují vodu a to zabraňuje jejich lámání. K lámání nehtů však dochází máme-li hypovitaminosu B2.

Zásady pro dobrý vzhled:

  • Aplikace kosmetických preparátů s vitaminy -- A, E, C, panthenolem a biotinem.
  • Vyvážená pestrá strava, obsahující dostatek vitaminů, minerálních látek, stopových prvků.
  • Dostatek tekutin.
  • Doplňující vitaminy -- v obohacených nápojích, potravinách nebo farmaceutických preparátech
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Mari

Siroky vyber vitaminu a doplnku stravy najdete na http://eshop.farmax.cz/. Zaregistrujte se a muzete z pohodli domova objednavat kvalitni vyrobky za bezkonkurencni ceny, nechat si poradit od odbornika a ted mate i sanci vyhrat luxusni dovolenou na Kypr!

Jarmila

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.

pleť

já používám koloidní střibro :) protože je to božíííí


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce