Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vitaminy v těhotenství a v období kojení

( Jarmila Dočkalová | přečteno: 52615x )

Vitamíny a minerály jsou nezbytnou součástí potravy. Správné složení jídelníčku je jejich nejpřirozenějším zdrojem. Ale ne vždy se vám podaří zajistit tělu dostatečný přísun syrového ovoce a zeleniny, tepelná úprava vede...

shutterstock.com
Vitamíny a minerály jsou nezbytnou součástí potravy. Správné složení jídelníčku je jejich nejpřirozenějším zdrojem. Ale ne vždy se vám podaří zajistit tělu dostatečný přísun syrového ovoce a zeleniny, tepelná úprava vede k jejich znehodnocení a navíc dnešní styl života i prostředí, ve kterém žijeme, přináší velkou psychickou i tělesnou zátěž, takže přirozená dodávka vitamínů z potravy je nedostatečná a je vhodné ji doplnit. Osobně se přikláním k názoru, že je vhodné dodat vitamíny a minerály tělu formou vhodných cílených tzv. potravinových doplňků, vyráběných pokud možno z přirozených zdrojůa ne chemicky.

Každý máme snad svého favorita, kterého upřednostňujeme. Nakonec v dnešní době je na trhu nepřeberné množství různých preparátů prodejných v lékárnách, či v síti prodejců potravinových doplňků a každá žena má tedy možnost volby. Je jen třeba si správně vybrat. O co bychom se však měli zajímat při tomto výběru? Měli byste znát alespoň zhruba firmu, která preparáty distribuuje, z čeho jsou vyráběny, na jaký problém jsou zaměřeny. Např.: Firma FINCLUB plus, a.s. prodává čistě přírodní finské přípravky, unikátní svým původem, složením i účinkem, cíleně zaměřené na řešení konkrétních problémů. Výrobky jsou ideálně vstřebatelné a nezatěžují organismus chemickými látkami. Nemají vedlejší účinky. Rostliny jsou pěstovány v ekologicky čistých oblastech, výrobní proces splňuje přísné podmínky GMP (Good Manufacturing Practise). Jsou od jednoho výrobce. Poradenský servis zaručuje Lékařské grémium. Všechny přípravky mají Atest Hlavního hygienika České republiky.

Sama preferuji výrobky, které jsou tzv. cílené (před multivitamíny), tzn. řeší určitý konkrétní problém: např. produkt obsahuje vápník, hořčík a křemík, což je ideální kombinace pro správné vstřebání v těle a řeší konkrétní problém - ochranu proti odvápnění kostí, hořčík navíc je nezbytný pro normální funkci svalů, činnost srdce, oběhový systém, a navíc působí proti podrážděnosti, únavnosti, křečích v lýtkách, bolestech hlavy.

Které vitamíny a minerály těhulka a později kojící mamina potřebuje?

V prvním trimestru těhotenství

  • Vitamíny skupiny B - důležité pro vývoj a správnou funkci všech tkání a orgánů v těle (Z Finclubu nejlépe Vitatabs Multi B - obsahuje komplex vit. B, biotin, kys. listovou).
  • Kyselina listová ,vitamin B9 - prevence a léčba chudokrevnosti, jejím dodáváním lze zamezit vývojové poruše plodu, tzv. rozštěpu páteře, až v 70 % těhotenství (Vitatabs Multi B).
  • Železo - spolu s kyselinou listovouřeší problém chudokrevnosti (Ferromax - obsahuje železo, zinek - ten napomáhá lepšímu hojení ran - a vitamín C).
  • Vitamín C -napomáhá obranyschopnosti organismu před infekcemi, důležitý je pro cévy a kůži, proti únavě a psychickému vyčerpání, urychluje proces hojení (Acerola - v 1 tabletě, která se nechá rozpustit v ústech, mimochodem má výbornou malinovou chuť, je obsaženo 60 mg vitaminu C = denní dávka vit. C pro zdravého člověka, z tropické třešně aceroly a černého rybízu).

Ve druhém a třetím trimestru těhotenství

  • Vitamin C.
  • Vápník, hořčík, křemík- pro tvorbu kostní hmoty, proti odvápnění kostí, příznivé účinky na kloubní vazivo a podkoží, zabraňuje emocím, aby škodlivě působily na člověka (Piimax C Kalkki D - obsahuje vápník a hořčík v poměru 10:6, křemík, vit. C, vit. D - v malém množství).
  • Jód - pro rozvoj intelektu novorozence (Kelpamax - obsahuje jod z mořských řas).

V době kojení

  • Vápník, hořčík, křemík.
  • Jód.
  • Vitamin C.
  • Velké množství tekutin, opět se může mezi ně zařadit vitaminový nápoj (Finedrink Instant - nízkokalorický s obsahem vitamínů a minerálních látek, s jablečnou vlákninou - vit.C, vit.B, vit.E, draslík, vápník, hořčík, biotin, kys.pantotenová).

Tyto preparáty jsou vhodné i pro poporodní období k podpoře kojení. Vědecké studie prokazují, že kojení působí preventivně proti vzniku celé řady nemocí od dětství až do dospělosti. Existuje také souvislost mezi kojením a intelektem.

Je třeba se zmínit také o ženách, které jsou vegetariánkami (konzumují převážně rostlinnou stravu) nebo vegankami (konzumují jenom rostlinnou stravu bez vajec a mléka). Vyloučením jedné nebo více potravin, zvláště v období těhotenství a laktace může vést k nedostatku některých významných živin, které mohou ovlivnit zdraví a vývoj dítěte. Proto tato strava vyžaduje zvláště pečlivé plánování složení stravy. Doplňky některých živin jsou obvykle nezbytné. Je prospěšné tedy dodávat:

  • Vitamin C a E,
  • Železo,
  • Vitamin B12,
  • Vápník, hořčík, vitamín Dve větších dávkách, než které stačí ženě, která jí pestrou různorodou stravu.

Někdy je vhodné u žen - veganek poradit se s odborníkem přes výživu, který stanoví nejvhodnější složení stravy, aby žena v období laktace nestrádala.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Kadlička

Ahoj mamky, tak mě to už čeká taky za pár měsíců :)) Můj dokror mi radí brát nějaké vitamínové kapsle, že prý to pomáhá mimču i mně, moc tomu nerozumím – chci se poradit, co dělá dobře vám?

Romana

Ahojky já jsem teď v prvním trimestru a beru jen kyselinu listovou a teda Biopron, ale to jsou probiotika které beru normálně na imunitu a ty v těhotenství nijak neškodí. Čekám druhé dítě a i u prvního jsem ktom tohoto nic nebrala. Mě naopak řekal moje doktorka, že je zbytečné utrácet za drahé doplňky pro těhotné. Navíc kamarádky mi říkali že se apk rodí špatně protože jsou děti přerostlé a nebo se i hosně přenáší...Takže za mě lepší čerstvá zelenina luštěniny a magnezii minerálku kvůli hořčíku...

Anous
2x

No můj mi řekl, že je opravdu dobré minerály do těla dostat (o vitamínech nic neříkal), neboť těhotenství je vysilující věc zatěžující organismus. Já zkusila Pregnium, který mi doporučil, nic jinýho, ale cítím se dobře – rozhodně mi to neuškodilo :)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 11. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce