Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Víte, co znamená výsledek vašeho laboratorního vyšetření?

( Výstup z tiskové konference | přečteno: 17566x )

Až osmdesát procent informací o vašem zdravotním stavu přichází z laboratoře.

shutterstock.com

Pro většinu pacientů je sdělení na jeho žádance zcela nesrozumitelné – na jaké vyšetření ho lékař posílá?* Co znamenají údaje, které přišly z laboratoře?* Má on sám možnost zažádat o kontrolu některých hodnot, pokud si není jistý svým zdravotním stavem?

Vedle klinické zkušenosti se současná medicína stále více opírá o fakta, která získává buď cestou přístrojového nebo laboratorního vyšetření. Jedná se „opěrné body“, bez nichž nelze zodpovědně nastavit jakýkoli léčebný režim.
Lidé jsou odesíláni na různé testy a vyšetření a v souvislosti s trendem „poučeného pacienta“ by tedy měli vědět: kam a proč jsou směřováni, jak se mají na konkrétní vyšetření připravit a také co znamenají jejich výsledky.
Dne 10.10.2008 zahájila provoz mezinárodní webová příručka laboratorních testů v českém jazyce s adresou: www.labtestsonline.cz. Jejím posláním je pomoci pacientům a lékařům lépe poznat stále se rozšiřující množství laboratorních testů a jejich význam pro prevenci, určení diagnózy a úspěšnost léčby širokého spektra různých onemocnění.
Česká verze této příručky byla spuštěna u příležitosti oslav 50. výročí založení České společnosti klinické biochemie České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS ČSKB).

LabTestsOnline
Tato příručka vznikla před sedmi lety v Americe a velmi rychle expandovala do celého světa. V USA je navštěvována více než jedním milionem čtenářů měsíčně, se zahájením spolupráce s EDMOU a otevíráním nových jazykových verzí v Evropě pak tento počet vzrostl na 1,6 milionu lidí za měsíc a stále se zvyšuje. Díky spolupráci lékařských odborných společností a výrobců diagnostik in vitro (IVD) byla přeložena do mnoha jazyků, mj. do italštiny, němčiny, španělštiny, maďarštiny a polštiny. V říjnu 2008 se připojuje verze v češtině, dále bude následovat řečtina a probíhají jednání o zahájení překladů do portugalštiny a francouzštiny. „Jsem velmi rád, že právě naše společnost klinické biochemie stála u zrodu české mutace LabTestsOnline,“ řekl prof. Tomáš Zima, předseda ČSKB.. „Informace o laboratorních testech najdete na internetu v různých zdrojích, ale jejich vědecká hodnota není nijak garantovaná. Pro čtenáře je těžké se rozhodnout, čemu může věřit. Správnost a odborná úroveň české verze LabTestsOnline je garantována odbornými společnostmi a texty jsou pravidelně aktualizovány podle nejnovějších výzkumů a lékařských studií. Odvážím se tvrdit, že LabTestsOnline odráží mezinárodní standardy laboratorních testů a odborných doporučení,“ dodal Zima.
„Velmi si vážím toho, že naše asociace CZEDMA mohla významně přispět k realizaci české LabTestsOnline,“ řekla předsedkyně CZEDMA Lenka Nováková. "Na jedné straně jsme zástupci výrobců IVD a nové možnosti laboratorních testů se vždy dozvídáme jako první, často vznikají v našich výzkumných centrech a vyrábějí se v našich výrobních závodech. Jejich cesta je od prvního uvedení na trh až k rutinnímu používání často dlouholetá. Ke škodě pacientů se tak někdy stává, že jsou nové testy prověřeny předními lékaři celého světa, přednáší se o nich na mezinárodních symposiích, píše se o nich v odborných časopisech, ale běžný lékař se v nich špatně orientuje, protože je zahlcován neutříděnými informacemi. Věřím, že se LabTestsOnline stane přehlednou knihovnou dostupnou každému, kdo používá počítač, a že se využívání laboratorních testů zefektivní ve prospěch pacienta i jeho ošetřujícího lékaře“, konstatovala Nováková.

ČSKB: www.cskb.cz

CZEDMA: www.czedma.cz
CZEDMA je zájmové sdružení právnických osob s názvem Česká asociace výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro. Bylo založeno s cílem umožnit svým členům dodávat na trh výrobky, zaručující nejvyšší kvalitu zdravotní péče, nejefektivnější ochranu zdraví a nejúčinnější diagnostiku. Zastupuje specifické a společné zájmy svých členů při jednáních s vládou, odbornými asociacemi a skupinami spotřebitelů.

AACC: www.aacc.org
AACC - Americká asociace klinické chemie je odbornou společností sdružující lékaře, vědce a klinické laboratorní pracovníky. Byla založena v roce 1948 se sídlem v Washingtonu a dnes má více než 10 000 členů. Je zakladatelkou příručky Labtesteonline a podporuje její rozšiřování do celého světa.

EDMA: www.edma-ivd.be
EDMA je evropskou organizací zastupující výrobce a distributory diagnostik in vitro (založena v 1979 s kanceláří v Bruselu a členskou základnou 37 korporátních společností IVD a 22 národních členských asociací IVD). V roce 2005 AACC a EDMA podepsaly dohodu o rozšiřování Labtestsonline v členských zemích EDMA v Evropě. Překlady a další rozvoj národních mutací je vždy výsledkem spolupráce tří partnerů: EDMA, národní asociace zástupců IVD průmyslu a odborné společnosti klinické biochemie a laboratorní medicíny. Co je IVD?

IVD je zkratka slov „in vitro diagnostika“, která pocházejí z latiny a znamenají diagnostika mimo tělo pacienta. Jedná se o reagencie, přístroje a další prostředky, které se používají při laboratorním vyšetřování. Nejčastěji se s IVD setkáme při odběru krve u lékaře a jejím vyšetření v laboratoři.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Karel
5x

Dne 15.08.2008 davál jsem vzorky; Krev / moč / a vzorky stolice / , ale lékař mi zdělíl že mám zvýšený. cholesterol 6 . 82 + + 3, 50 - 5:20 m m o 1 / 1 ´= toto jsem pochopil a porovnál na internetu, ale ostatní výsledky z raboratoře mně lékař neřekl, tak jsem jej požádál o kopii. Dotaz ; Mohl by Vás obtěžovat, kdyby Vám poslál tuto kopii a zdělili mně celkový podrobný výsledek tohoto vyšetření. Připadně by se vyrovnál. Zpozdravem .Kozlovský.

Buck32LUZ

Some time before, I really needed to buy a building for my firm but I did not earn enough cash and couldn't order something. Thank goodness my sister proposed to try to get the credit loans from reliable bank. So, I acted that and used to be happy with my collateral loan.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce