Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vláknina

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 60505x )

Prospěšné účinky celozrnného chleba, pšeničných otrub nebo semínka jitrocele znali léčitelé již ve starověku a středověku. Používali je k podpoře trávení a proti zácpě.

Obiloviny

Jezte vlákninu, budete zdraví…

Dnes se pomocí vlákniny snažíme bojovat proti civilizačním chorobám. Je vědecky prokázáno, že lidé, kteří pravidelně zařazují do své stravy potraviny obsahující vlákninu, trpí méně často kardiovaskulárními chorobami a rakovinou tlustého střeva a konečníku.

Jak působí?

Rozpustná vláknina přibírá nadbytečnou vodu ve střevech, zvětšuje objem stolice a změkčuje ji. Vyprazdňování je častější a pravidelnější. Váže cholesterol a tím snižuje jeho hladinu v krvi. Nerozpustná vláknina podporuje střevní funkci, váže rakovinotvorné látky , toxiny a cholesterol a usnadňuje jejich vylučování z těla.

Najdu ji v rohlíku?

Vláknina nemá žádnou výživnou hodnotu. Rozpustná vláknina se skládá z rostlinných buněk, které mají schopnost ve vodě bobtnat a tím zvětšovat svůj objem. Nerozpustná vláknina sice vodu váže, ale nebobtná. Vláknina prochází střevem nezměněna, není trávena ani vstřebávána. Rozpustnou vlákninu obsahuje hlavně ovoce, zelenina, luštěniny a ořechy, nerozpustnou obilniny a zrna. V rohlíku ji tedy nenajdete, zkuste žitný chléb…

Upozornění a dávkování

Začínejte s malou dávkou vlákniny, asi 1 až 2 g při každém jídle. Postupně lze dávky zvýšit až na 10 g 2 – 3krát denně. Neužívejte však víc než 30 g denně. Důležité je dodržovat pitný režim a to hned ze dvou důvodů. Jednak vláknina sama na sebe váže velké množství vody, jednak je třeba ji do trávicího traktu „spláchnout“, aby se nestalo, že uvízne v horní části trávicí trubice. Na každou dávku vlákniny, ať se již jedná o prášek nebo tablety, je nutné zapít 250 ml tekutiny, nejlépe neperlivé vody nebo ovocného džusu.

Vysoký příjem vlákniny může snižovat účinnost některých léků. Při užívání vlákniny je vhodné počkat s užíváním léků 2 hodiny. Vláknina by mohla vstřebávání léků zpomalit.

Nadměrný příjem vlákniny ,zejména luštěnin, může způsobit žaludeční potíže, nejčastěji nadýmání, plynatost a bolest. Opatrnosti je třeba i u poruch jícnu, tam by mohla vláknina způsobit obstrukci (ucpání). Pozor také na alergie. Pokud jste alergičtí na jitrocel, nepoužívejte přípravky , kde je obsaženo jeho semeno.

Použití

Vláknina je doporučována při redukčních dietách. Naplňuje žaludek a snižuje chuť k jídlu a urychluje vyprazdňování. Podporuje zažívání a udržuje dobrý stav tlustého střeva. Příznivý účinek vlákniny byl popsán u diabetu, stabilizuje hladinu krevního cukru, při vysoké hladině v prevenci žlučových kamenů.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Martin Staněk

Dovolil bych si Vás upozornit na obsah vlákniny ve všech pekárenských výrobcích. Nejen celozrného ale i bílého a tmavého pečiva.Vláknina je obsažena v endospermu semen z nichž se dále vyrábí mouka a záleží jen na stupni vymýlání jak velkou procentuelní část zabírá.

Kely

Škodlivá vláknina..? Gut, 11.4.01 - Na možná přehnanou popularizaci konzumace vlákniny upozorňuje v úvodníku časopisu Gut dr. Robert Goodlad. Podle jeho názoru je totiž možné, že dieta bohatá na vlákninu není až tolik zdraví prospěšná, jak se dnes leckdo domnívá. Tvrzení o „zdravé vláknině“ je založeno na výzkumu Dennise Burkitta, ktery v 70. létech zjistil, že u afrických černochů, pojídajících převážně ovoce a zeleninu, je mnohem menší výskyt kolorektálního karcinomu než u bílé populace. Podle Goodlada je ale možné, že prospěch přinášejí v mnohem větší míře vitamíny a minerály, obsažené v této potravě, než vláknina sama o sobě. Naopak, poslední údaje ukazují, že vláknina nejen že váže mnohé škodlivé látky, ale též stimuluje buněčné dělení, tedy proces, který je součástí vývoje karcinomu. Navíc je vláknina, obsažená v potravinových doplňcích, rychle enzymaticky rozkládána. To vede k masivnímu množení mnoha potenciálně nebezpečných bakteriálních kmenů ve střevě. Zjednodušování je vždy nebezpečné, říká dr. Goodlad. Nesmíme zapomínat, pokračuje, že působení vlákniny ve střevě je komplexním procesem. Je sice vhodné konzumovat dostatek vlákniny. měli bychom však dávat přednost ovoci a zelenině před dnes tak popularizovanými obilninami. Komerčním potravinovým doplňkům, obsahujícím vlákninu, bychom se pak měli raději vyhýbat. bližší info:Gut 2001;48:587-9 zdroj http://www.eurekalert.org

Krása

Zkuste Colonix


Celkový počet příspěvků v diskusi: 26. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce