Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vlastními buňkami pacienta léčí poranění kloubů také v Nemocnici Na Bulovce

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9775x )

Léčivý přípravek pro léčbu poranění kloubní chrupavky, který je vyroben z vlastních buněk pacienta, je k dispozici již na deseti specializovaných klinikách nemocnic v České republice, včetně Nemocnice Na Bulovce.

Tiskové zprávy
shutterstock.com

„Ve světě je již téměř běžné léčit pacienty těmito metodami. Jsem rád, že se Nemocnice na Bulovce zapojila mezi vybrané nemocnice, které léčby pohybového aparátu pomocí lidských buněk nabízejí. Takové léčby jsou dlouhodobě výhodnější jak pro pacienty, tak pro nemocnice i zdravotní pojišťovny,“ říká přednosta ortopedické kliniky Nemocnice na Bulovce a 1. místopředseda České ortopedické společnosti, Prof. MUDr. Pavel Dungl DrSc.  

Pomocí vlastních buněk bylo již úspěšně odléčeno celkem 400 pacientů s poraněnou kloubní chrupavkou, především kolene a kotníku. Léčba, která byla doposud možná pouze ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, Fakultní nemocnici Motol a Fakultní nemocnici Brno, zaznamenává špičkové klinické výsledky a v letošním roce bude dostupná v celkem deseti nemocnicích v České republice. Operace jsou hrazeny zdravotními pojišťovnami.

Na základě povolení Státního ústavu pro kontrolu léčiv se mezi další ortopedická centra zařadily Nemocnice Na Bulovce, Fakultní nemocnice Plzeň, Krajská zdravotní, a.s. Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, Středomoravská nemocniční a.s., Nemocnice Přerov a Centrum léčby pohybového aparátu, s.r.o., Praha. Léčba je přísně vázaná na doporučení specializovaného ortopeda spolupracujících nemocnic a je hrazena ze zdravotního pojištění. Množství výkonů je však prozatím omezeno.
V současné chvíli probíhá také schvalovací řízení Státního ústavu pro kontrolu léčiv v Ústřední vojenské nemocnice - Vojenské fakultní nemocnici Praha a v privátní chirurgické klinice Surgal Clinic s.r.o. v Brně. Tyto nemocnice jsou jediné nemocnice v České republice, které nabízejí tuto léčbu.

O moderní a buněčné terapii (z angl. Advanced Therapies Medicinal Products, ATMPs)

Cílem oboru Moderní terapie je léčba akutních a chronických stavů člověka nebo náhrada tkání, především s využitím lidských buněk. Zásadním dlouhodobým vědeckým cílem je prodloužit životnost a funkci lidských orgánů, léčba rakoviny a chronických či degenerativních onemocnění. Cílem je tedy postupné prodloužení lidského života a zvýšení jeho kvality s využitím lidských buněk. V případě využití autologních buněk se navíc jedná o striktně personalizovaný přístup k léčbě. Odebrané buňky pacienta jsou podle potřeby upravovány, pěstovány a vneseny zpět do jeho organismu za účelem léčby širokého spektra nemocí, úrazů a postižení.

Přečtěte si také:

Práce v kanceláři ničí svaly

Hlavní příčina letních úrazů dětí: trampolína

Nelly: Unikátní léčba dětské mozkové obrny kmenovými buňkami z vlastní pupečníkové krve

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poranění elektrickým proudem - zasažení bleskem

Zasažení bleskem jako typ poranění elektrickým proudem je odlišné od úrazu běžným elektrickým proudem. Může být přímý, nebo zprostředkovaný přes jiné vodiče, déšť, vlhkou půdu atd.

Poranění hrudníku

Mezi vnitřní orgány, které jsou tímto ohroženy počítáme především srdce a plíce, ale také velké cévy, které se v hrudníku nalézají.

Poranění lebky a mozku

Zlomenina lebeční spodiny se buď neprojeví vůbec, nebo se může projevit krvácením z úst, nosu, nebo ucha.

Vánoce se vyplatí nepodcenit

Vánoce je období, kdy se průměrný nešika dostává do kontaktu s předměty, které po ostatní roční období nepotřebuje a které mohou být doslova kamenem úrazu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce