Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vosy - nebezpečí pro alergiky

( Hana Slívová | přečteno: 19150x )

Jednou, dvakrát za léto to zřejmě potká většinou z nás. Nepříjemný štípanec od vosy nebo včely, možná i od sršně.

shutterstock.com
Jednou, dvakrát za léto to zřejmě potká většinou z nás. Nepříjemný štípanec od vosy nebo včely, možná i od sršně. Následky takového hmyzího ataku nás nemusí vůbec ohrozit. Pakliže jsme ale na bodnutí alergičtí, situace je jiná.

Na bodnutí vosou, včelou či sršněm, tedy na jejich jed, jsou Češi nejcitlivější – žádný jiný hmyz nás takovou reakci nevyvolá. „Toxiny blanokřídlých, mezi něž patří včela, vosa i sršeň, jsou snad ze všech jedů nejsilnějšími alergeny,“ říká Jiří Patočka, autor odborného článku o vosích bodnutí v časopise Vesmír.

Je blanokřídlých obsahuje několik základních látek. Například jedna z nich, histamin, na nějž reaguje každý stejně, způsobuje rozšíření cév a následně místní otok a bolest. „Takovou reakci lze považovat za normální,“ říká MUDr. Petr Kučera, alergolog z Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady. „Pokud by se ale těchto látek dostalo do organismu mnoho, například po četných bodnutích, jednalo by se o reakci toxickou,“ dodává.

Na enzymy, další z látek obsažené v jedu, pak reaguje jen určitá část lidí, které sršeň, vosa či včela bodne. Takové reakci se pak říká alergická. „Nikdy ale nemůžeme přesně vědět, jak silná bude reakce postiženého poté, co jej bodne vosa podruhé,“ konstatuje MUDr. Kučera. Statisticky se opakovaná celková alergická reakce se objeví na 30 – 60 %. „Víme ale, že ten, kdo je alergický na vosí a sršní bodnutí, není většinou alergický na bodnutí včelou nebo čmelákem, a naopak,“ dodává MUDr. Kučera.

Alergie můžeme rozdělit v podstatě na tři typy: místní (trpí jí 6 – 10 % postižených), středně intenzivní (kožní), a velmi závažnou oběhovou a respirační (2 – 4 % postižených).

Bodne-li vás hmyz:
Včela, na rozdíl od vosy a sršně, nechává žihadlo spolu se zadečkem v ráně, což je pro ni smrtelné zranění. Na zadeček při vyjímání žihadla netlačte, mohlo by z něj pod kůži vystříknout ještě více jedu. Spíše jej vydloubněte. Vosa a sršeň vás mohou bodnout několikrát za sebou. Místo vpichu vytřete studenou vodou a neutralizujte potřením čpavkovou vodou, čistým lihem či jinou zásaditou tekutinou. Na ránu můžete každopádně přiložit obklad. Při bodnutí do úst dávejte postiženému polykat zmrzlinu, led nebo navlhčenou sůl a co nejrychleji vyhledejte lékaře.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce