Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vrásky

(MUDr. MBA Kateřina Klauzová | přečteno: 16605x )

Vrásky vznikají nejen na kůži obličeje souběžně s přibývajícím věkem. Je to dáno genetickým vybavením našeho těla.

shutterstock.com

Vrásky vznikají nejen na kůži obličeje souběžně s přibývajícím věkem. Je to dáno genetickým vybavením našeho těla. Lidským přáním bylo od pradávna zachovat věčné mládí, ale ani moderní medicína není schopná proces stárnutí zastavit. Spolu s genetikou na pleť působí řada vnějších vlivů, které stárnutí urychlují. Mezi nejvýznamnější patří sluneční záření, dále je to smog, stres, kouření, razantní diety a nevhodná péče o pleť. Tyto vlivy již omezit můžeme. Vrásky také mohou vznikat v důsledku intenzivní mimiky a to i v poměrně mladém věku.

Vrásky

Prevence

Nutná je ochrana pleti před slunečním zářením. Vhodné je nošení klobouků a používání krémů s UV ochranným faktorem. Nevhodný je pobyt v zakouřených prostorech a stres.

Krémy

Pleť potřebuje v každém věku trochu jinou péči. V mladším věku je vhodné používání lehkých hydratačích krémů, ve vyšším věku krémů hutnějších s obsahem vitamínů a výživných látek. Do krémů se přidává řada účinných látek od kolagenu, přes vitamíny, aminokyseliny až po ovocné kyseliny. Nezapomínejte se před spaním vždy odlíčit.

Botulotoxin

Botulotoxin je látka, která přeruší vedení impulsu z nervu do svalu a tím dočasně vyvolá jeho nehybnost. Dochází k vypnutí kůže nad svalem a vyhlazení vrásek. Metoda je velmi efektivní, rychlá, s minimem nežádoucích účinků. Botulotoxin se aplikuje tenkými jehličkami přímo do svalu. Používá se zejména při odstraňování mimických vrásek u kořene nosu, vějířků vrásek v okolí očí a horizontálních vrásek na čele. Účinek nastupuje během tří až deseti dnů a trvá čtyři až šest měsíců.

Výplňové materiály - implantáty

Implantáty svým objemem a schopností vázat na sebe vodu odstraňují nerovnosti v kůži. V současné době je asi jedním z nejčastěji používaných implantátů kyselina hyaluronová. Aplikuje se injekčně, vyplní prostor mezi kolagenními vlákny tím vyhladí vrásky. Používá se zejména pro vyhlazení jemných i hlubokých vrásek a ke zvětšování rtů. Mimo kyselinu hyaluronou existují i další výplňové materiály, které se rozdělují podle chemického složení nebo podle trvanlivosti v kůži. Používají se materiály dočasné, které ve tkáni vydrží půl roku až rok, semipermanentní, které vydrží jeden až tři roky a permanentní, které by měly vydržet v tkáni trvale. Mimo cizorodé výplňové materiály se také používají tkáně vlastního těla jako tuková tkáň nebo fibroblasty.

Chemický peeling

Při chemickém peelingu se aplikuje na pleť některá z ovocných kyselin ve vyšší koncentraci než je v běžně dostupných krémech. Jde o metodu nebolestivou. Dochází při ní k odstranění povrchní vrstvičky pokožky, čímž se navodí rychlejší regenerace. Kůže je pak jemnější, hladší a barevně sjednocená. Velmi vhodná je tato metoda při akné nebo při mastné pokožce s rozšířenými póry. Chemický peeling se doporučuje několikrát opakovat, zhruba čtyřikrát s odstupem jednoho až třech týdnů.

Mikrodermabraze

Jde o metodu, při níž se proudem jemných krystalů jemně odlupují povrchové vrstvičky odumřelých kožních buněk. Funguje na obdobném principu jako chemický peeling. Dochází ke zjemnění, vyhlazení a regeneraci kůže, odstranění drobných jizviček po akné a některých pigmentových projevů.

Dermabraze

Je výkon shodný jako mikrodermabraze, ale zashuje do hlubších vrstev kůže, neprovádí se většinou ambulantně, ale vyžaduje krátkodobou hospitalizaci. Provádí se v místním nebo celkovém znecitlivění. Její efekt je výraznější, lze odstranit i hluboké tetováže nebo hluboké vrásky. Má však více možných komplikací a rekonvalescence po tomto zákroku je minimálně dvoutýdenní.

Mezoterapie

Mezoterapie se provádí pomocí jemných mikroinjekcí nejčastěji nezesíťované kysliny hyaluronové. Dochází při ní k intenzivnější cirkulaci krve, pročištění tkání, vyhlazení, hydrataci a regreneraci pokožky. Jde o metodu se zcela minimálními nežádoucími účinky.

Fotodynamická terapie

Při fotodynamické terapii se oblast s vráskami natře speciálním krémem a osvítí určitou částí světelného spektra. To aktivuje fibroblasty v kůži k novotvorbě kolagenu.

Laser

Existuje velké množství laserů, lišících se vyzařovanou energií a vlnovou délkou. Vyplývá z toho i jejich využití v estetické medicíně. Pro zjednodušení se mohou rozdělit na dvě skupiny, na lasery chirurgické, s kterými mohou pracovat pouze lékaři a lasery biostimulační – soft lasery, které mohou být používány vyškolenými pracovnímy v kosmetice.

Biostimulační lasery (soft lasery) se používají k urychlení hojení, stimulují produkci kolagenu, zvyšují aktivitu fibroblastů v kůži, snižují bolestivost působením na volná nervová zakončení a působí i protizánětlivě. Tyto lasery nedokáží mechanicky odstranit vrásky, ale zlepšením kondice pokožky přispívají k její větší pružnosti a elasticitě.

Chirurgické lasery. Pomocí vysokovýkonných laserů se může provádět laserový peeling, který je mělčí nebo laserový výbrus, který zasahuje do hlubokých vrstev pokožky. Většinou se výkony provádějí v celkové narkóze a je vhodná zejména u výbrusu krátkodobá hospitalizace a delší rekonvalescence.

Smoothbeam laser, Gentle YAG laser. Tyto lasery působí na kolagenní vlákna v kůži, které absorbují teplo a tím se jim částečně vrátí pevnost. Poškozená vlákna se vstřebají a během několika dnů se začnou tvořit nová. Jsou určeny k odstranění mělkých i hlubších vrásek, rejuvenaci pokožky (omlazení) a mají dobré výsledky při odstraňování strií.

Aptos nitě

Takzvaný facelift bez skalpelu. Je to technika, při které se povolená kůže zpevní pomocí nití. Používají se jehly a Aptos nitě, které mají háčky. Vlákna se při protažení podkožím zachytí o tkáň a ta pak drží v požadované poloze. Liftingový efekt je po operaci okamžitý, v průběhu několika měsíců se ještě mírně zlepšuje. Zákrok vydrží několik let v případě potřeby ho lze několikrát opakovat.

Facelift

Jde o operaci, kterou provádí plastický chirurg nejčastěji v celkové anestezii a při krátkodobé hospitalizaci. Dochází při ní k napnutí kůže na spáncích, zvednou se pokleslé tváře, odstraní nadbytek kůže v krajině dolní čelisti, zredukuje se podbradek a vypne kůže na krku. Cílem operačního výkonu je odstranit stopy stárnutí při zachování přirozeného vzhledu. Efekt operace je trvalý, ale proces stárnutí pokračuje po dál. Po určité době je možno operaci opakovat.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Monika

mozností na vrásky je v dnesní dobe pozehnane. na mirne vrasky bych volila vpich. kys. hyaluronové a na hluboké a povadlou plet liftingové nite.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce