Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Výpis z karty pro závodního lékaře

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 28089x )

Zaměstnavatel po mně vyžaduje pro účely závodní periodické prohlídky výpis z dokumentace od praktického lékaře. Musí mi ho praktický lékař dát?

shutterstock.com

Zdravotní stav pro účely posouzení zdravotní způsobilosti při pracovnělékařských prohlídkách se hodnotí nejen na základě výsledků lékařské prohlídky a dalších potřebných odborných vyšetření, ale také mj. na základě údajů uvedených ve výpisu ze zdravotnické dokumentace vedené o posuzované osobě jejím registrujícím praktickým lékařem. Zákon o specifických zdravotních službách k tomu dále uvádí, že výpis ze zdravotnické dokumentace si může posuzující lékař vyžádat prostřednictvím posuzované osoby.

Pokud je to po vás vyžadováno, máte tedy povinnost předložit výpis ze zdravotnické dokumentace od svého registrujícího praktického lékaře, ovšem nikoli zaměstnavateli, ale příslušnému lékaři, který pro něj provádí pracovnělékařské prohlídky. Výpis z dokumentace totiž obsahuje citlivá osobní data, na něž zaměstnavatel nemá nárok.

Praktický lékař tento administrativní úkon nevykazuje k úhradě zdravotní pojišťovně a bude po vás oprávněně vyžadovat platbu za pořízení výpisu. To, že by vám výpis nedal, nepřipadá v úvahu. Není však výslovně stanovena lhůta, ve které má registrující praktický lékař vydat výpis ze zdravotnické dokumentace posuzované osoby pro lékaře poskytujícího pracovnělékařské služby; obecně platí (podle zákona o zdravotních službách), že výpis pořídí po dohodě s žadatelem do 30 dnů.

Připomínáme, že novelizací zákona o veřejném zdravotním pojištění byla s účinností od 1. 4. 2012 z rozsahu služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění zcela vypuštěna závodní preventivní péče; nehradí se ani s tím související vyžádaná péče. Posouzení zdravotní způsobilosti nebo zdravotního stavu pro potřeby vydání lékařského posudku hradí ten, kdo o něj žádá, což znamená, že náklady související s pracovnělékařskými službami hradí pro své zaměstnance zaměstnavatel. Hradí i pořízení výpisu ze zdravotní dokumentace, pokud je k prohlídce vyžadován. Částku za pořízení výpisu, který si od svého praktického lékaře vyžádáte na pokyn zaměstnavatele pro účely provedení pracovnělékařské prohlídky, vám tady má proplatit.

Pracovnělékařské služby (jak je oblast "závodní péče" nyní označována) jsou v současné době legislativně ošetřeny zákonem o specifických zdravotních službách (č. 373/2011 Sb.) a vyhláškou o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče (č. 79/2013 Sb.).

Je třeba ještě zdůraznit, že je povinností zaměstnance se podrobit prohlídkám a případně dalším odborným vyšetřením u toho poskytovatele pracovnělékařských služeb, s nímž má jeho zaměstnavatel uzavřenou smlouvu. Frekvenci periodických prohlídek stanovuje zmíněná vyhláška.

Přečtěte si také

Dovolená ve zdraví aneb připravte se na léto

Rehabilitace nebo lázně?

Jak je to s placením za očkování?

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce