Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vysoký cholesterol

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 436800x )

Pokud máte vyšší hladiny cholesterolu i triglyceridů, tak bychom měli správě hovořit o smíšené hyperlipoproteinémii (HLP).

shutterstock.com

Časté otázky

Mám zvýšenou hladinu cholesterolu a tuků v krvi a lékař mi nařídil pouze dietu a cvičení. Nechce mi zatím předepsat žádné léky. Je to tak správně?
Ano. Léčbu zahajujeme pouze dietními opatřeními. I kdybyste užívala léky, a k tomu možná po několika měsících stejně dojde, stejně byste musela současná doporučení dodržovat. A navíc každý lék má své nežádoucí účinky, tak buďte ráda, pokud se vaše tuky v krvi sníží jen úpravou diety a sportováním.

Za jak dlouho budu moct léky na zvýšenou hladinu cholesterolu přestat užívat?
Léčbu je ve většině případů nutné podávat trvale. Pokud je léčba přerušena, tak hladiny tuků v krvi opět stoupnou na původní hodnoty. Bylo by možné udělat pokus s vysazením léků, pokud by došlo k velmi zásadním změnám životního stylu, například výraznému zhubnutí nebo zásadní a výrazné úpravě diety.

Je důležitý sport pro snížení hladiny tuků v krvi?
Ano, je to jeden ze základních pilířů léčby. Jaké množství cholesterolu by mělo být v potravě obsaženo a jaké potraviny ho obsahují? Za den bychom neměli přijímat více než 300 mg cholesterolu. Obsažen je hlavně ve vaječném žloutku, v mase, převážně vepřovém, v mozečku, ve vnitřnostech a v másle.

Čím bychom měli mastit?
Ideální je omezit maštění co nejvíce. V přípravě pokrmů preferujte vaření, úpravu na páře nebo grilování před smažením. Když je třeba použít tuk tak nejlépe rostlinné oleje nebo rostlinné máslo. Jaký je rozdíl mezi LDL a HDL cholesterolem? HDL je "hodný" a LDL je "zlý" cholesterol. HDL cholesterol chrání naše cévy a odebírá z nich cholesterol, který vrací do jater. Naproti tomu LDL cholesterol je přenášen z jater do tkání, kde je ukládán a dochází tak k zanášení cév - ateroskleróze.

Mám sníženou funkci štítné žlázy. Může to mít vliv na hladinu cholesterolu?
Ano. Můžete mít zvýšenou hladinu cholesterolu. Až dojde ke srovnání funkce štítné žlázy, pak se znormalizují i koncentrace cholesterolu ve vaší krvi.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Ludvík Staněk
11x

Pokud se chcete opravdu uzdravit a odstranit příčinu vašeho problému diskutovaném na tomto fóru, nabízím Vám zcela nový a vysoce účinný přístroj pro úpravu špatných vlastností krve. Krev, která obsahuje nežádoucí složky není plně funkční, což způsobuje celou řadu vážných zdravotních problémů a komplikací. Přístroj má proto široký záběr na různé nemoci a problémy a proto toto upozornění najdete i v jiných diskusních tématech. Jedná se o nízkovýkonný kapesní laser kombinovaný s nízkofrekvenční pulsní masáží. Laserové ozařování krve je celosvětově uznávanou a velmi dobře vyzkoušenou metodou, avšak problém byl vždy ve způsobu použití (nemocnice, lékařský tým, vysoké náklady,atp.). Zcela nový způsob ozařování krevního řečiště přes nosní dutinu tyto problémy řeší a přístroj je nyní pro jednoduchou obsluhu a nízkou cenu přístupný všem, kdo jej potřebuje. KX LASER je zcela bezpečná registrovaná zdravotní pomůcka, se všeni potřebnými certifikáty. Bližšší Info : www.kxlaser.cz

krankl
6x

tenhle vychvalovaný kxlaser nemá ani zdravotní atestaci, způsobuje to zdravotní potíže, používání je velice nepříjemné, nefunguje to. pozor na to!

Karel
3x

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 52. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Nedostatek cholesterolu

Může nedostatek cholesterolu nějakým způsobem negativně ovlivňovat zdravotní stav člověka? Marie

Dotaz na aterosklerozu

Potřebovala bych zjistit něco o Ateroskleroze a jejich rizikových faktorech?

Cholesterol

Cholesterol je základním stavebním kamenem stěn buněk, ale také nutností pro tvorbu především pohlavních hormonů, hormonů nadledvin a žlučových kyselin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce