Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 32126x )

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Živě na Lékárně.cz

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem MUDr. Samuelem Hellerem z II. Interní kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 2. května 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz

Moderátor: Vítám vás a přeji vám příjemné posezení mezi námi.

MUDr. Heller: Zdravím všechny účastníky diskuse!

Moderátor: Mohu hned dotaz? Kolem mě je dost lidí, kteří s vysokým tlakem bojují, co já vím, leta letoucí. Je-li vysoký tlak zvládnutelnou hrozbou, pak asi dělají něco špatně?

MUDr. Heller: Co to znamená bojují? Myslíte tím, že i při léčbě jejich krevní tlak není dostatečně kompenzován?

Moderátor: Neustále k lékaři, léky - čili jinak: lze vysoký tlak prostě zcela vyléčit?

MUDr. Heller: Některé druhy hypertenze lze vyléčit. Je jich cca 15% ne-li méně ze všech hypertenzí. Jde o situaci, kdy je vysoký tlak způsoben odstranitelnou příčinou - například nezhoubným nádorem nadledviny nebo v u některých mladých lidí zúžením přívodné tepny k ledvině. Krevní tlak ve většině případů nelze vyléčit, avšak pomocí režimových opatření a léků jej lze snížit na míru, kdy dlouhodobě nepředstavuje výrazné zvyšování kardiovaskulárního rizika - t.j. rizika, že někdo dostane infarkt myokardu či mozkovou cévní příhodu dříve než průměrný občan populace.

Moderátor: Dotaz od nepřítomného čtenáře: dozvěděl se, že grapefruity snižují tlak. Ptá se, zda je to pravda.

MUDr. Heller: Nevím o tom, a pokud ano, jejich efekt nebude významný. Daleko větší vliv má množství příjmu soli a pravidelná pohybová aktivita.

mariek: Jak se na vysokém tlaku podílí stres?

MUDr. Heller: Nepochybně. Osobně se domnívám, že velkou roli hraje to kolik jednotliví lidé prožívají hněvu ve svém životě. To lze obtížně prokázat, ale připadá mi to celkem logické. Podobné výzkumy vztahu psychických změn a změn orgánů těla byly více studovány např. u infarktu myokardu.

Sarka: Pane doktore, jake jsou projevy vysokeho tlaku? nejake vedlejsi projevy jako dusnost atp?

MUDr. Heller: Pokud se vysoky tlak projevuje dušností, musí již být výrazně zvýšen. Většinou se na zvýšení krevního tlaku přijde při náhodné kontrole u lékaře. Lidé, kteří mají zvýšený tlak mohou mít bolesti hlavy, být více unavení, malátní a celkově se necítit dobře.

mariek: Jak tedy bojovat s vys. tlakem,když se v rodině hromadí řada problémů jako vážnější nemoci dětí,byť již dospělých.Pomohou v takých případech léky např. Vasocardin?

MUDr. Heller: Nejlepší je navštívit lékaře. Ten zhodnotí míru celkového kardiovaskulárního rizika včetně míry a trvání hypertenze. A dle celkového pohledu rozhodne, zda je vhodné ihned začít s léčbou nebo stačí upravit životní styl.

Sarka: ma neleceny vysoky tlak vliv (ve smyslu zateze) i na jine organy? napr. jatra ci plice? a je vysoky tlak dedicny?

MUDr. Heller: Přesně jste vystihla důvod léčby vysokého krevního tlaku. Sám o sobě by nevadil, kdyby nedošlo k poškozování cév, které prostupují všemi orgány. Nejvíce postiženy jsou hodně prokrvené orgány tedy ledviny, kde trvalý přetlak v ledvinových klubíčkách, kde se trvale filtruje krev, vytvoří časem nezvratné změny, dále poškozuje cévy mozku a cévy zásobující srdce a to především tím, že poškozuje tvalým napětím buňky, které tvoří cévní výstélku a jsou potom daleko náchylnější k rychlému rozvoji aterosklerosy. Dále je srdce poškozováno tím, že musí pracovat proti obrovskému tlaku, což je velmi nevýhodné. Stran dědičnosti existuje pár vrozených forem těžké hypertenze na kterých byly objasněny některé důležité mechanismy vzniku vysokého krevního tlaku. Tyto formy jsou však velice vzácné. Obecně jsou v populaci dědičné trendy k vyššímu krevnímu tlaku. Zde však hraje rozhodující roli životní styl. Pokud máte mírný sklon k vyššímu krevnímu tlaku a pečujete rozumně o své tělo, dědičné sklony se vůbec nemusí projevit.

Moderátor: POZOR: dostali jsme zprávu, že v místě dr. Hellera vypadl proud. Čeká tedy na obnovení dodávky energie a vás prosím o trpělivost. Děkuji.

Moderátor: Máme informace, že výpadek proudu bude na delší "černou hodinku" a lékaři samotní mají co dělat se svými pacienty. VFN jede na náhradní zdroje, ale administrativa nikoliv. Omlouváme se všem a tímto dnešní chat končíme.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Milan

Doktorská zrůda MUDr.Maria Quispeová-Sotová,která Vám chce léčit normální krevní tlak(120/80)dealerským RAMIPRILEM,který způsobuje mrtvičky,infarkty(příbal.leták),sraženiny v krvi,cirhózu jater,zůžuje cévy v mozku,poškozuje ledviny,kostní dřeň a tím tvorbu krvinek,zhoršuje imunitu,astma a další.Vy se totiš léčíte ARGININEM,který mimo snížení krevního tlaku regeneruje endotely(vnitřní stěny cév),ty pak máte jak tunely pod Mont Blanc a krev se jimi valí jak Amazonka.Jste plni síly(dyť je to taky pro kulturisty) a energie na rozdíl od polomrtvýho po betablokátorech.Na hladkých pružných cévách se vám nemůže usadit cholesterol.Můžete kolik vajíček chcete(zeaxanthin a lutein),nejste pak slepý jak patrona,jako půl miliónů Čechů s VPMD.To je horor.Navíc arginin posiluje imunitu,léčí astma,cukrovku,ledviny,rozpouští LDL cholesterol,krevní sraženiny,rozšiřuje prostř.neuropřenašeče oxidu dusíku cévy.Výhodný je pro ženy.HA zesiluje účinky argininu(nejen tlak,ale i tep,fascinující),viz video na Rapidshare pod lékaři.Arginin 1,5 hod před a po jídle.Zpátky k Paní doktorce.Ta Vám vnutí skleničku vody a vy máte za hodinu příšerné bolesti u srdce,za 48 hodin 191/113.Nádherně to sráží právě arginin s gravistatem.To snad dokáže 300/200.(arginin odstraňuje rizika HA,sraženiny a chrání játra).No pak Vám ještě MUDr.několikrát otráví doma potraviny,prostřednictvím gangů,které se specializují na vloupání do bytů bez poškození zámku(bumping).Policie hlavu do písku po podrážky.Co na závěr.Tady se nedá žít.Nevíte jakým jazykem mluví na Islandu?Když jich tam je pouze 300 tisic,tak jednoho Čecha by snad vzali.Občané tam svrhli vládu,v referenu schválili novou ústavu a budou soudit býv.premiéra a Kalousky.Důkazy toho,co jsem napsal na stahuj,ulož to RAPIDSHARE pod lékaři a NWO.

Mirka
1x

Dobrý den, chtěla jsem se jen zeptat že poslední dobou kolabuji. Stačí když stojim pár min. třeba na zastávce a z ničeho nic se mi udělá špatně někdy vnímám okolo sebe a někdy si vůbec nic nepamatuji. Byla jsem už aji u svého lékaře ale ten mi řekl že si mám 14dní měřit tlak a sepisovat ho na lísteček a pak kněmu přijít. A taky se mi stává že když jdu tak mi v hlavě neco křupe takové lupání někdy to přejde ale zase topříjde. Moc děkuji za radu


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce