Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Výstražné příznaky ADHD u dospělých

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 71643x )

Deficit pozornosti s hyperaktivitou se neomezuje pouze na děti – u 30% až 70% dětí s ADHD mohou příznaky pokračovat i v dospělosti. Navíc u lidí, kteří nebyly diagnostikovány jako děti, se může projevit více viditelných příznaků v dospělosti, což způsobuje problémy v práci nebo ve vztazích.

shutterstock.com

ADHD se skládá ze tří skupin příznaků: 

1. Porucha pozornosti
2. Hyperaktivita (nadměrná aktivita)
3. Impulzivita

U každého člověka se tyto příznaky mohou vyskytovat v různé míře a v různém poměru.

1. Porucha pozornosti

V dospělosti mají pacienti potíže s organizací práce, zapomínají na důležité termíny a schůzky, nezvládají systematicky řešit úkoly, charakteristická je chaotičnost a ztrácení věcí. Dospělí mohou chodit chronicky pozdě do práce nebo na důležité události. Uvědomují si, že jejich nedochvilnost jim škodí, ale prostě nedokáží přijít včas. Tito lidé se obvykle do všeho vrhají "po hlavě", avšak započatou činnost jen s problémy dokončují. Nejsou schopni udržet pozornost během delší činnosti a věnovat pozornost detailům, vyhýbají se činnostem vyžadujícím soustředění, často dělají chyby z nepozornosti. Mají problémy naslouchat, když se mluví přímo s nimi "denní snění".

Čtěte také: Mýty a fakta o ADHD u dospělých

2. Hyperaktivita

Ekvivalentem hyperaktivity v dospělosti je např. workoholizmus, zapojení do mnohých aktivit, snadno se nudí a vyhýbají se situacím, kdy „není co dělat“. Pacienti nejsou schopni vydržet stát ve frontě, nedodržují maximální rychlost při řízení. Nejsou schopni posedět v klidu, stále hýbou rukama a nohama, příliš mluví. Mají problém se v klidu věnovat volnočasovým aktivitám. Sami popisují jakýsi vnitřní neklid, který je nutí ke změně. Často jsou projevy hyperaktivity v dospělosti považovány za nervozitu nebo osobnostní rysy.

Čtěte také: Jak vychovávat dítě s ADHD

3. Impulzivita

Impulsivní lidé většinou nejsou schopni přemýšlet před svými činy. Následkem toho často vyhrknou něco nevhodného, odpovídají v předstihu před dokončením otázky, skáčou do řeči druhým, nebo vběhnou do silnice bez rozhlédnutí. Impulzivita vede k potížím počkat na cokoli, například v restauraci nebo při dopravní zácpě. Dospělí s ADHD zcela zbytečně a bezhlavě riskují při řízení, neuváženě předjíždějí. Pro svou impulzivnost nejsou schopni vytrvat např. ve studiu určitého oboru, a proto velmi často nedokončí své plány. Kvůli této vlastnosti si jen obtížně hledají a udržují přátele, často mění zaměstnání a partnery. ADHD často může být ve spojení s depresemi, strachem a duševními nemocemi.

Mnoho lékařů, kteří mají s diagnostikováním a léčbou této poruchy zkušenosti, uvádí u svých pacientů krajní změny nálady, podrážděnost a frustraci. Postižení často špatně snášejí stres a snadno propadají špatné náladě. Často opomíjejí péči o svůj vzhled.

ADHD nebo něco jiného?

Pokud jste často neklidný a máte problémy se soustředěním, nemusí to znamenat, že máte ADHD. Tyto příznaky jsou také časté u jiných nemocí. Porucha koncentrace je klasickým příznakem deprese. Neklid nebo úzkost by mohly naznačovat zvýšenou funkci štítné žlázy nebo úzkostné poruchy. Váš lékař by měl posoudit, zda se jedná o příznaky jiných nemocí nebo ADHD.

Čtěte také: Překvapující příznaky deprese

Diagnostika ADHD

ADHD se diagnostikuje pohovorem s psychiatrem: při pohovoru se důkladně rozebere pacientova minulost, průběh jeho potíží a příznaků ADHD od dětství (včetně školního prospěchu) do současnosti a zhodnotí se, nakolik tyto příznaky ovlivňují fungování jedince a zda úroveň jeho fungování odpovídá jeho schopnostem. Neexistuje žádný další specifický objektivní test, laboratorní vyšetření nebo rentgenový snímek, který by toto onemocnění potvrdil a „objektivizoval“. Diagnóza se stanoví splněním diagnostických kriterií v psychiatrické klasifikaci, stejně jako je tomu na příklad u deprese anebo u dalších psychických poruch.

Časté problémy u dospělých s ADHD

ADHD má široce negativní dopad na život člověka.

Zaměstnání

  • 83 % lidí s touto poruchou uvádí, že ADHD má nežádoucí vliv na jejich profesní život.
  • Jedinci mívají problémy ve vztazích se zaměstnavateli a kolegy.
  • Problémem bývají pozdní příchody, časté absence, mnoho chyb a neschopnost dotáhnout úkoly do konce.

Vzdělání

  • 75 % dospělých s ADHD má problémy se vzděláním.
  • Častým problémem je nedokončení střední nebo vysoké školy, což snižuje šance při hledání vhodného zaměstnání.

Společenské vztahy

  • 24 % lidí s ADHD má potíže ve společenských vztazích.
  • Lidé s ADHD mají vyšší míru rozvodovosti.
  • Jedinec s ADHD na svůj výbuch zlosti rychle zapomene, ale nemusí tomu tak být u jeho rodiny, přátel a spolupracovníků.

Řízení auta

  • 60 % lidí s ADHD bylo účastníkem dopravní nehody s možným zraněním (oproti 17 % jiných řidičů).
  • Obtíže se soustředěním při pomalé jízdě.
  • Tendence k překračování povolené rychlosti, nedodržování silničních pravidel a způsobení dopravní nehody, včetně rizika odebrání způsobilosti pro řízení motorového vozidla.
  • Zlost vůči ostatním řidičům.

Sexuální chování

  • Čtyřikrát vyšší míra pohlavně přenosných nemocí u lidí s ADHD než u většiny populace.
  • Snížená pravděpodobnost užívání antikoncepce vede k vyšší míře těhotenství v mladistvém věku a k sexuálně přenosným nemocem.

Sebevědomí

  • 38 % jedinců s ADHD cítí, že jim porucha negativně ovlivnila psychické zdraví.
  • Častý je pocit, že jsou "jiní" než druzí - pocit nekompetentnosti a nevýkonnosti.

Finance

  • Často zapomene zaplatit složenky anebo uhradit své závazky
  • Vyšší riziko nezodpovědného a zbrklého utrácení.
  • Vyšší riziko gamblerství.

Kriminalita

  • Ukvapené chování vede častěji k problémům se zákonem.
  • Lidé s ADHD mají vyšší míru přestupků a trestných činů (způsobených nepozorností anebo hyperaktivitou/impulzivitou).

Zdroj: www.webmd.com, www.adhd.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

ADHD je třeba začít brát vážně, upozorňuje Asociace dospělých pro hyperaktivní děti

Možná ve vás už roste obava, že vaše dítě bude mít ve škole problémy, protože neposedí, neumí se soustředit a potřebuje dělat víc aktivit najednou. Jestli patří do skupiny asi dvaceti tisíc hyperaktivních dětí, pak je zapotřebí obrátit se včas na dětského psychiatra, aby vám poradil, jak to zvládnout. Hyperaktivita je totiž porucha mozku, na kterou sami nestačíte. A neléčená je vstupenkou do daleko větších problémů - z dětí mohou vyrůst alkoholici, drogově závislí nebo asociálové

Jak vychovávat dítě s ADHD

Dítě s ADHD pravděpodobně znáte: neustále zlobí, zdá se být nevychované, pořád někde pobíhá, nedokáže vydržet u jedné činnosti, trápí ostatní nebo naopak jenom bezduše posedává. Příznaky ADHD má asi 6-8 % dětí, problémy s chováním bývají nejvýraznější v 1.-5. Třídě základní školy a častěji se vyskytují u chlapců než u dívek.

Mýty a fakta o ADHD u dospělých

Lidé s ADHD nejsou líní a neschopní – „jen“ mají vrozenou poruchu pozornosti (někdy s hyperaktivitou). Měli by se dozvědět, že se trápí zbytečně, protože tato porucha se dá léčit i v dospělosti (a nejen léky). Jen je nutné vyhledat psychiatra a zeptat se ho přímo na ADHD. Příznaky této poruchy jsou velmi pestré a mnohdy ne zcela charakteristické, takže ani psychiatra nemusí tato diagnóza hned napadnout. Při zacíleném vyšetření se však zpravidla ukáže, kde je problém.

Canisterapie: léčba psí láskou pomáhá dětem i unaveným dospělým

Rodiče, kteří doma nechtějí domácí mazlíčky, jsou možná sami proti sobě. Zvířata totiž dětem pomáhají v přirozeném motorickém i citovém vývoji, učí je zodpovědnosti a zklidňují hyperaktivní neposedy. Jsou ideálním parťákem dětí s ADHD a stejně blahodárně působí také na psychiku dospělých.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce