Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Výtok z pochvy se může objevit i u malých holčiček

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 39819x )

Gynekologické problémy se netýkají jen dospělých, výtok z pochvy se může objevit už u holčiček batolecího věku. V tomto období, tzv. klidovém - tedy cca do 8 roku věku, není jakýkoliv výtok normální! Proto je nutné hledat a odstranit příčinu výtoku. Jakmile se objeví jakýkoliv výtok z pochvy, je nutné vyhledat lékaře, nejlépe dětského gynekologa. Za problémy obvykle stojí nedostatečná hygiena, včetně prádla, roupy nebo škrábání v rozkroku. Svůj podíl může mít i koupání v bazénu.

shutterstock.com

Do dvou měsíců věku je holčička ještě pod vlivem hormonů, které přechází od matky, proto je v tomto věku normální bílý výtok z rodidel a zduřelé bradavky prsou. Dobu od dvou měsíců do devíti let lze charakterizovat jako klidové období. V tomto období je organismus v naprostém klidu bez sekrece pohlavních hormonů, holčička by neměla mít žádné gynekologické obtíže, jakékoliv změny od tohoto stavu nelze považovat za normální a patří do rukou lékaře.

Čtěte také: Musí se za děti platit regulační poplatek na pohotovosti?

Příčiny výtoku z pochvy

Příčin může být několik. Často je na vinně špatná hygiena po stolici. Další příčinou mohou být roupi, kdy si holčičky stěžují hlavně na svědění, které se ve větší míře objevuje večer, kdy roupi vylézají. Roupi se do pochvy mohou dostat sami nebo si je tam přenese sama holčička, když se poškrábe na konečníku. Výtoky mohou způsobovat i některé streptokokové infekce (angína, spála), kdy se dostane infekce do genitálu krevní cestou. Důvodem mohou být i návštěvy veřejného bazénu nebo koupaliště.

Výtok většinou doprovází pálení a svědění rodidel. Jakmile se objeví jakýkoliv výtok z pochvy, je nutné vyhledat lékaře, nejlépe dětského gynekologa. Tato prohlídka probíhá tak, že se vyšetřuje na lůžku a používají se dětské nástroje. Nemusíte mít tedy obavy, že by to bylo pro holčičku nepříjemné. Přesto je vhodné dítě na tuto prohlídku připravit.

Čtěte také: Syndrom ruka – noha – ústa (HFMD)

Léčba výtoku z pochvy

Léčba výtoku je především lokální, ve formě mastí či čípků. Celkové podávání antibiotik zbytečně zatěžuje dětský organismus a k definitivnímu vyléčení nedojde. Používá se nejčastěji mast pomocí malého aplikátoru nebo dětské poševní čípky s vhodným lékem. Pokud se rodiče obávají, že doma svému dítěti nebudou moci umět čípek zavést, lékař jim v ordinaci vše předvede a naučí. V polovině případů výtok z pochvy doprovází bolesti bříška. Často bývá odhalena příčina také v zánětu slepého střeva, proto by každá holčička měla mít dětské gynekologické vyšetření, aby byla vyloučena příčina těchto obtíží.

Jaké mohou být následky neléčeného výtoku?

Výtok může přejít do chronického stádia, může dojít k infekci močových cest, rozvoji zánětu vnitřních rodidel, což může vyústit v neplodnost.

Čtěte také: Rodiče, chvalte dítě za každou suchou noc

Jak by měla vypadat hygiena nejmenších holčiček?

Základem je pravidelná výměna plen a hygiena rodidel. Úplně nejlepší je děti po každém kakání nebo čůrání vysprchovat. Jen vytírání není úplně dostatečné. Další chybou je i otírání míst pod plenkou směrem od zadečku nahoru. Tím se do pochvy snadno dostanou bakterie. Také otírání genitálií žínkou není vhodné. Abychom ji mohly používat, musela by být po každém použití čerstvě vyvařená a někdy může zbytečně kůži podráždit.

Děvčátka, která již chodí na nočník, je nutné naučit mýt si po každém použití ruce. Po močení a stolici je důležité otírat zevní rodidla a konečník zásadně zepředu dozadu, jedním tahem a více papíry, neboť opačný způsob je vůbec nejčastější příčinou zánětů. Je třeba dbát také na volnost oděvu a každodenně měnit spodní prádlo, nejlépe bavlněné, vyžehlené.

Zdravější než koupel ve vaně je sprchování. Koupání v létě ve vodních nádržích, které nejsou hygienicky sledované, není příliš bezpečné. K mytí používáme speciální dětská mýdla a šampony, která nedráždí jemnou dětskou pokožku. V dnešní době, kdy nás v nadbytečné míře provází každodenním životem chemie a narůstá počet alergií u dětí, bychom měli na zevní rodidla dávat co nejméně chemických přípravků a prádlo po praní důkladně máchat.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženské problémy

MUDr. David Cibula Gynekologicko-porodnická klinika VFN, 5. dubna 2001

Gynekologické potíže k létu patřit nemusí

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít?

Pánevní zánětlivá nemoc

Pánevní zánětlivá nemoc může svými příznaky napodobovat zánět slepého střeva, vaječníkovou cystu, mimoděložní těhotenství, septický samovolný potrat, endometriózu, pánevní srůsty, močovou infekci, ledvinnou koliku, zánětlivé onemocnění trávicího traktu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce