Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Využití laseru v očním lékařství

(MUDr. Pavel Jurák | přečteno: 14547x )

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

shutterstock.com

Laserový paprsek obsahuje velké množství energie, kterou je po absorbci tkáněmi schopen uvonit na relativně malé a dosti přesně určitelné ploše s průnikem do žádoucí hloubky. Navíc, podobně jako jiné světelné paprsky, dobře prochází čirými optickými prostředími oka. Tyto vlastnosti ho činí pro využití v této oblasti velmi výhodným. Po absorbci cílovou tkání způsobí určitou formu destrukce, například koagulaci, odpaření, roztržení apod., v odborné terminologii se potom hovoří o fotokoagulaci, fotoevaporizaci, fotodisrupci atd. Destruktivní účinek se pochopitelně neuplatňuje u laseru diagnostického.

Používá se celá řada typů laserů produkujících paprsky různých vlnových délek, z nichž každý bývá vhodný pro jiný účel. Namátkou lze jmenovat laser argonový, kryptonový, diodový, excimer, YAG, CO2 a mnoho dalších.

V následujícím výčtu se pokusíme vyjmenovat alespoň hlavní oblasti oftalmologické laserové terapie a diagnostiky. Podrobnější informace o některých uvedených chorobách lze nalézt v našich dalších článcích.

  • Na prvním místě je třeba uvést postižení sítnice v důsledku diabetu (cukrovky) čili diabetickou retinopatii. Lze bez nadsázky říct, že laserová fotokoagulace znamenala revoluci v léčbě této velmi závažné oční choroby a dramaticky zlepšila její prognózu. Principiálně podobné je ošetření i u jiných cévních nemocí sítnice, například cévních uzávěrů.
  • Dalším onemocněním, které lze v některých případech řešit laserem, je věkem podmíněná makulární degenerace, což je porucha poměrně malého, ale z hlediska vidění právě toho nejdůležitějšího okrsku sítnice na zadním pólu oka. Setkáváme se s ní u starších pacientů. Nutno však zdůraznit, že pouze menší část nemocných je indikována k fotokoagulaci a funkční výsledky bývají většinou uspokojivé pouze částečně a relativně.
  • Naopak velmi efektivní je laserová baráž trhlin případně rizikovývh degenerací v okrajových partiích sítnice, hrozících jejím odchlípením.
  • Laserový zákrok je také jednou z alternativ při léčbě nitroočních nádorů.
  • Mnoho pacientů se domnívá, že moderní operace šedého zákalu (katarakty) se provádí "lejzrem". Jedná se o dost rozšířený omyl, v drtivé většině jsou tyto zákroky prováděny fakoemulzifikací, při níž je jádro čočky drceno jemnou sondou na bázi ultrazvuku. Existují sice už i laserové fakoemulzifikátory, zatím se ale nezdá, že by proti těm ultrazvukovým měly nějaké výraznější výhody. Přesto má laser v léčbě šedého zákalu své místo. I po kvalitně provedené operaci dochází totiž často po určité době ke vzniku druhotného zákalu, tzv. sekundární katarakty. Laserová YAG kapsulotomie je potom ve většině případů účinným a pro pacienta naprosto nezatěžujícím výkonem, jehož prakticky jedinou nevýhodou je poněkud zvýšené riziko odchlípení sítnice.
  • Léčba glaukomu-zeleného zákalu je další významnou indikační oblastí laserové terapie, a to jak u glaukomu s otevřeným i úzkým nebo uzavřeným úhlem. (Pro zajímavost můžeme uvést příklady: laserová trabekuloplastika, laserová iridektomie nebo laserová suturolýza po antiglaukomové operaci.).
  • Hitem poslední doby jsou operace optických (refrakčních) vad excimer laserem, v odborné terminologii fotorefrakční keratektomie, LASIK nebo laserová termokeratoplastika. Podstatou refrakční vady bývá většinou nepřiměřené zakřivení rohovky vzhledem k délce oka. Laserový paprsek v takovém případě rohovku "opracuje" do adekvátní konfigurace. Podobně se provádějí i fototerapeutické keratektomie, čili zásahy na rohovce při některých afekcích, které ji postihují (např. dystrofie, jizvy, opacifikace a další).
  • Nelze zapomenout ani na velmi efektní léčebně kosmetické laserové zákroky na kůži víček a okolí při odstraňování různých bradaviček, névů a podobných nežádoucích útvarů.
  • Až dosud byla řeč o výkonech léčebných, v úvodu jsme ale zmínili i laserovou oční diagnostiku. Laserový skenovací oftalmoskop je nově zaváděné sofistikované zařízení umožňující vysoce detailní kvalitativně nové vyšetření sítnice. Tato metoda je velmi výtěžná, pro pacienta naprosto nezatěžující, nebolestivá a bez nežádoucích vedlejších účinků.

Uvedený přehled je nutné chápat pouze jako základní informaci odpovídající aktuálnímu stavu. Pokroky v této dynamické oblasti jsou značné a je pravděpodobné, že nepříliš vzdálená budoucnost přinese další rozšíření léčebných i diagnostických možností v oftalmologii na bázi laseru.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce