Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Za akné v dospělosti mohou hormony a čokoláda

( Renata Vyšínová | přečteno: 65214x )

Za vaše pupínky může i to, že si dopřáváte pravidelně čokoládu. Hlavním důvodem toho, proč akné trápí lidi i v dospělosti, jsou ale hlavně hormony. A jak říká statistika, není to tak výjimečné – například dvanáct procent žen má problémy s akné i po třicítce, pět procent ho řeší i kolem pětačtyřiceti.

shutterstock.com

Léčba akné

Při léčbě akné se začíná s péčí, jakou si asi každý pamatuje z puberty. „Snažíme se omezit tvorbu mazotoku, uvolnit rohovinu z ústí mazových žláz a samozřejmě zabránit zánětu,“ popisuje MUDr. Vocilková. Základem péče je tedy hlavně pravidelné šetrné čištění pleti, které uvolní přebytečnou rohovinu a odstraní nahromaděný kožní maz. „V případě výraznějších projevů se používají zevně i některá léčiva – např. s účinnou látkou ze skupiny retinolů, či kyseliny azelainové. Doplňkovou léčbou jsou také ovocné AHA – kyseliny v minimálním množství 8% - 10%, které jsou součástí některých přípravků léčebné kosmetiky. Musíte ale počítat s tím, že nejprve dojde k přechodnému zhoršení stavu, a to asi na dva až tři týdny. Efekt, tedy zlepšení, můžete čekat nejdřív po čtyřech až šesti týdnech,“ upozorňuje kožní lékařka.

Pokud je lokální léčba neúspěšná, zvažuje se podání celkové terapie. „U žen v produktivním věku je první volbou léčba kombinovanou hormonální antikoncepcí, která tlumí sekreci androgenů a tím i pokles všech pochodů, které tyto hormony ovlivňují. Nízká dávka estrogenů zvyšuje hladinu bílkoviny, která váže testosteron, takže dochází k poklesu hladiny. Účinek léčby se objeví se zpožděním 2 až 3 měsíců. Léčba za pomoci kombinované hormonální antikoncepce je určena především těm ženám, které si současně přejí řešit oba problémy – zabránit nežádoucímu početí a léčit akné. Volí se však též jako součást léčby akné u žen a dívek, které pozorují zhoršování projevů před menses. Vždy je nutné - nejlépe po dohodě s dermatologem - vybrat takové prostředky zevního ošetření, které urychlí efekt nástupu účinku podávaných hormonů,“ uvádí MUDr. Vocilková. V případě mužů nebo žen, které nechtějí užívat antikoncepci, mohou přijít ke slovu i antibiotika a retinoidy.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Dotaz na akné

Trápí mne akné. Je mi 41 let a hormonální léky brát nemůžu.

Akné

Akné není jen problémem puberťáků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce