Inzerce

Začínáme s makrobiotikou: víkendová snídaně

2. prosince 2012, Jarka Kučmášová   |   přečteno: 8428x

Dopřejte si první makrobiotické jídlo – třeba víkendovou snídani. Naučíte se na ní připravovat dle zásad makrobiotiky a budete mít víc času, než třeba ve všední den.

foto: Eva Hlavinková

Výhodou této pracnější snídaně je, že vám ovesné bochánky i domácí celozrnný žitný chléb zůstanou na několik budoucích dní v pracovním týdnu, kdy nemáte čas na vaření. Obalené folií vydrží v lednici vespodu týden.

Čtěte také: Nebojte se makrobiotiky

Víkendová snídaně

  • Rozinkové ovesné bochánky
  • Kaše z krup a rýže s praženým sezamovým a slunečnicovým semínkem, pyré ze sušených meruněk
  • Tofu na způsob míchaných vajec
  • Kváskový žitný chléb
  • Ovocný salát s mátou

Ovesné bochánky

Budeme používat jako odměrku šálek, hrnek či skleničku. Zvolte si svoji nádobu, nezáleží na velikosti. (Vznikne asi 18 kousků, zde záleží na velikosti, jak budete tvořit velké bochánky)

Potřebujete:

  • 2/3 šálku nebo skleničky propláchnutých rozinek
  • 1/3 šálku (či skleničky) jablečného džusu (100%) nebo moštu
  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1/3 šálku špaldové mouky (je bezlepková, koupí se v obchodních řetězcích či v Prodejnách zdravé výživy, v některých drogeriích)
  • 1 a ½ kávové lžičky skořice
  • ¼ kávové lžičky soli( používat himálajskou sůl nebo mořskou)
  • 1 polévkovou lžíci prášku do pečiva bez fosfátu z Prodejen zdravé výživy
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ šálku rýžového sirupu ( v Prodejnách zdravé výživy), kdo nesladí vůbec, může nahradit nastrouhanou mrkví s pár kousky pokrájených sušených datlí
  • 1/3 šálku kvalitního rostlinného stoprocentního oleje (kuchařský „fígl“  - pro ty komu záleží hodně na vzhledu pečiva - když použijete rafinovaný rostlinný olej bude pečivo nadýchanější, protože kvalitní  100% extra virgin  oleje,  používané v makrobiotickém stravování, jsou těžší)
  • Vanilku (nebo i bez)
  • 1/3 šálku nahrubo rozsekaných oříšků

Postup:

  1. Namočte rozinky do jablečného džusu, klidně i večer před ranním pečením.
  2. Ve větší míse smíchejte ovesné vločky, mouku, skořici, sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu.
  3. V jiné nádobě důkladně umixujte nebo ručně šlehejte rýžový sirup, olej, vanilku, přidávejte oříšky, rozinky s jablečným džusem.
  4. Velkou lžící klaďte na plech, na který dejte olejem potřeným pečící papír, těsto.
  5. Mezi bochánky, které vám vznikají,  nechte mezery, kopečky těsta se hodně zvětší.
  6. Pečte asi 20 minut, podle typu trouby.
  7. Nejdříve nechte vysokou teplotu asi 3-4 minuty, aby bochánky „vyběhly“ do výšky, poté nastavte teplotu takovou, jakou používáte na koláče či buchty ve své pečící troubě.

Tip pro vás: místo ovesných vloček, můžete použít některý druh hotového Musli z obchodu

Čtěte také: Začínáme s makrobiotikou

Chtěli byste se zeptat na cokoli ohledně makrobiotiky? Máte tu možnost. Napište svůj dotaz  do této diskuse.

autor: Jarka Kučmášová

Inzerce
Celý seriál
  • Začínáme s makrobiotikou: víkendová snídaně
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Inzerce
loading...
Nové články emailem
Anketa
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Eliška (Jak dodat kostem dostatek vápníku) 15. července 2017, 16:23:05

    Vápník získaný ze stravy je dobrým řešením...je to ale bohužel běh na dlouho trať.… Diskutovat

  • Petra (Vši zabije chemie, ale prý i slivovice) 20. července 2017, 09:42:24

    Dcera už se vší nemůže zbavit přes rok. Vyzkoušeli jsem skoro všechno( slivovici,… Diskutovat

  • Kamila (Vysoký tlak - chcete se zbavit doživotního polykání léků ?) 18. července 2017, 15:16:05

    Dobrý den, můžete upřesnit, máte s tím nějaké osobní zkušenosti. Myslím s užíváním… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.