Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Začínáme s makrobiotikou: vyvažujte kyselé a zásadité

( Jarka Kučmášová | přečteno: 19367x )

Už jste si toho jistě všimli. Jakmile vám někdo radí změnu jídelníčku, pak jistě začne tím, že vám zakáže vaše nejoblíbenější jídlo. Je to zákon schválnosti? Rozhodně je to důvod, proč mnozí na lepší stravovací systém prostě nepřejdou. V rámci seznamování s makrobiotikou ale takovou chybu neuděláme - nebudeme vám brát vaše oblíbená jídla, jen k nim přidáme další.

Eva Hlavinková

Než začnete jíst jídlo, které jste nikdy nejedli, kupte si lakmusové papírky na měření překyselení organismu. Dříve než si přidáte do jídelníčku nový pokrm. Nabízím vám pokrmy dva. Zkoušejte. Každý z nich má několik funkcí v organismu Jak to souvisí s makrobiotikou?

Jídlo musí být v rovnováze i z hlediska  poměru kyselosti a zásad

Nejen to makrobiotické. Jídlo musí léčit a působit preventivně. Aby k žádné chorobě nedošlo. Musí vyrovnávat, působit harmonicky v mnoha složitých metabolických pochodech našeho těla. Strava má chutnat, to je její funkce prvořadá, kvůli pocitu blaha. Od chvíle, kdy jsme se přisáli k prsu, známe pocit slasti z díla. Kdo prso neměl, může mís s jídlem problémy. Slast z jídla přetrvala do dospělosti. Mají ji a anorektici či bulimici. Jenom mají složitější „ vyjádřování se“ své slasti z jídla.

Zásady si tělo vytvářet neumí

Jídla, která jsou doporučována začátečníkům k dennímu stravování v makrobiotice mají důležitou funkci v lidském těle. Vyrovnávat organismus z hlediska překyselení. O překyselení bylo mnoho napsáno - i o tom, že může mít mnoho důsledků, například i vliv na vznik deprese.

Informace o překyselení organismu mají jeden „háček“. Budete-li se bavit o této problematice s lékařem, chemikem, makrobiotikem, vegetariánem, s člověkem, který konzumuje jen živou stravu… každý vám řekne jiný názor. Proto je potřeba na to jít oním zdravým selským rozumem. Jak? Nejdříve stručně o překyselení organismu. Neplést si s kyselostí potravin. Například kyselý citrón vytváří prostředí v těle zásadité. Kde? Hlavně v krvi. Ale i v dalších tělních tekutinách.

Tělo si kyselé látky vytváří samo. Během látkové výměny v organismu neustále vznikají kyseliny, jako močová, uhličitá, mléčná, octová nebo solná. Všechny mají ničivý účinek a některé jsou tak agresivní, že dokážou rozleptat dokonce i kov nebo kámen. A teď si představte, jaké škody napáchají v těle, pokud v něm setrvávají, aniž by se neutralizovaly a vyloučily.

K tomu, aby mohlo tělo s kyselinami účinně bojovat a udržovat chemickou rovnováhu, potřebuje dostatek zásaditých látek. Zásady si vytvářet neumí. Získává je výlučně prostřednictvím potravy.

Čtěte také: Začínáme s makrobiotikou

Jde o život?

Co se týká acidobazické rovnováhy, nebo naopak nerovnováhy, čili poměru kyselin a zásad používá se hodnota pH. Krev má v těle pH od 7,35 do cca 7,45. Pokud by se hodnota pH krve snížila pod 7,35, člověk zemře. Proto je biochemie těla, nebo-li náš pud sebezáchovy, zaměřen na neustálé vyvažování zásad a kyselin. A to i na úkor špatného fungování jiných orgánů a metabolických pochodů v těle. Vždyť jde o život.

Zásady krev potřebuje

Krev je nejdůležitější! Co to znamená prakticky? Tělo musí okamžitě při každém překyselení získávat zásady jinde, když je nemá ze stravy. Začne odbourávat minerály v svém organismu a vázat je na kyseliny. Odebírá vápník z kostí a zubů, chrom ze slinivky, zinek z prostaty, hořčík, který byl původně určen pro nervovou činnost a jiné. Jde o život. Nemusím popisovat, že z nedostatku různých minerálů a dalších prvků vznikají choroby a jaké. Zkažené zuby jsou nejmenším problémem oproti dalším nemocem, které demineralizací vzniknou. Všechno souvisí se vším, zvláště v lidském těle, Čili současné názory, že překyselení organismu, může být jednou z hlavních příčin rakoviny, nebude od vědeckých výsledků, které vznikají během stálého výzkumu, daleko.

Důležitým ukazatelem nerovnováhy je únava

Poznatky o kyselinotvorných a zásadotvorných potravinách jsou pro makrobiotický způsob stravování velmi důležité. Makrobiotika je přeci o rovnováze. Důraz je kladen na harmonii,  nejen v životě, ale i v organismu. Na přizpůsobení se. Je mnoho makrobiotiků, kteří se cítí stále unaveni. Nebo je bolívá hlava. Nedbají o rovnováhu kyselinotvorných a zásaditých potravin. Když budete hledat v literatuře nebo na internetu informace a tabulky zásaditých a kyselinotvorných potravin, často se mohou různit. Každý jsme jiný, každého může něco více překyselovat, něco méně. Proto si pořiďte lakmusové papírky a kontrolujte se.

Čtěte také: Nebojte se makrobiotiky

Začněte si nejen každý den, ale po každém různém jídle měřit své pH. Lze se změřit i v práci, lze měřit i dětem. Když to budete dělat několik dní, či týdnů a zapisovat si výsledky, uvidíte, co a jak. Mnoho lidí, zvláště vegetariánů, (i zelenina překyseluje, ovoce je silně kyselinotvorné) si bezděky kompenzují překyselení mléčnými výrobky. Každodenní velké množství mléčných výrobků způsobuje za rok, dva, deset let problémy. Všeho moc škodí. A co škodí nejvíce? Tomu bude též věnován jeden díl.

Co ve způsobuje překyselení

Po kyselinotvorné stravě, na druhém místě v překyselování organismu, je stres a špatné dýchání, přijímáme málo kyslíku. I zde si můžete zkusit pH změřit, když se zlobíte. Nebo naopak, po nějaké sportovní aktivitě, procházce se psem. Sledování zpráv v televizi, které vás rozčilují. Měřte. Měřte. Dozvíte se o sobě hodně. I o svém stravování. Je to velmi dobrý základ pro změnu stravování, pro přechod na makrobiotiku. Různých informací o zásaditosti a kyselosti potravin je možné se držet jen orientačně, Každý je originál. Někdy měřte po dvaceti minutách, jindy po několika hodinách, maso se například tráví 12 hodin atd. Hrajete si. Experimentujte.

Existuje jídlo, které způsobí každému zásaditost organizmu?

Japonci si překyselení organismu vyrovnávají odjakživa fermentovanými výrobky jako je miso, sojová fermentovaná omáčka a další. Každý den používají v pokrmech mořské řasy. Mexičané si vždy přidají do svých fazolí s masem hodně citrónu, a například Indiáni přidávají vždy do vody, když vaří svoji každodenní kukuřici popel z uhlí, Rusové jedí ve velkém kvašené zelí a různé saláty z mořských řas. Poradím vám, co si máte do jídelníčku přidat, abyste také dodali tělu zásady.

Polévka je grunt

Každý den ráno (i ti, co nesnídají) si uvařte polévku z řas a z miso pasty. Že polévka je grunt, se ví už stovky let. Polévka nebyla jako předkrm před obědem, jedla se vždy extra, nejčastěji ráno, jako základ na celý den. Dodávala energii, v zimě horká, v létě se vařily studené polévky, které ochlazovaly. Na to stačil předkům selský rozum. Vy ji včleňte do vašeho stávajícího jídelníčku. Na lačno je ideální. Obsahuje všechny vitamíny a minerály, stopové prvky, které v životě potřebujeme a neumíme si tvořit. Ty jsou v řasách. A miso pasta v kombinaci se všemi prvky, které naše tělo každý den potřebuje vyvolá zásaditost organizmu. Proč na lačno hned ráno? Nejste zatíženi jinou stravou a nápoji, krásně se vše vstřebá skrze orgány do každé buňky v těle. Změřte si pH.

Recept na Miso polévku s řasami, kterou jí začínající makrobiotik každý den ráno

Polévku si klidně uvařte na tři dny dopředu, každý den si porci odeberete z lednice, ohřejete, přidáte do ohřáté miso pastu. DŮLEŽITÉ: miso se nesmí vařit!

Potřebujete:

  • Řasy Wakame nebo Nori, jednu mrkev, jeden pórek, podle obliby i jinou zeleninu.
  • Miso pasta (k dostáni v prodejnách zdravé výživy, i řasy, oboje vám vydrží nejméně měsíc – z toho usuzujte na množství, které používejte každý den) nebo jen název miso, prodávají se různé druhy, nejjemnější je rýžové, další jsou pikantnější chuti
  • Cibuli a pár kapek olivového oleje, mořskou nebo Himalájskou sůl

Postup:

  1. Vrchovatou lžíci řas Wakame nebo Nori namočte na 10 minut do vody, na tři dny polévky pro jednu osobu potřebujete asi 8 deci vody
  2. Zatím si připravte do misek půl nastrouhané mrkve, druhou polovinu pokrájejte na tenká kolečka, dále nakrájený pórek i s hořejšími tmavě zelenými stonky i další zeleninu, kterou máte nejraději
  3. V  nádobě orestujte cibulku (jen do „zavonění“, ne do zlatova!) pokrájenou na měsíčky na několika kapkách olivového oleje
  4. Přidejte nastrouhanou část mrkve, na ni vložte opravdu jen dvě tři zrníčka soli (Himalájské nebo mořské, zakoupíte v prodejnách Zdravé výživy)
  5. Až mrkev částečně změní barvu, díky soli a tuku, znamená to, že pustila sladkost a důležité vitamíny, rozpustné jenom v tuku
  6.  Přidejte na mrkev zbylou zeleninu, chvíli míchejte
  7. Zalijte zeleninu studenou vodou i s namočenými řasami, počkejte až se začne vařit, zmírněte plamen
  8. Na mírném ohni nechat vývar probublávat asi 15 20 minut
  9. Do hotové polévky odstavené z ohně vložíte miso takto:

a) polovinu malé lžičky miso pasty rozmíchejte v odebraném horkém vývaru polévky, například ve skleničce

b) rozmíchejte miso důkladně, až vznikne vodová kašička, jinak se z miso pasty vytvoří nerozpustitelné noky v polévce

c) vlijte kašičku do porce polévky připravené na talíři či v misce

d) zakryjte na nejméně 5 minut, aby začaly působit životně důležité trávící enzymy, aminokyseliny a další důležité prvky

Miso nikdy nevařte!

Jestliže se vám zdá polévka málo slaná a ochucená, přidejte si do ní Umeocet (koupíte též v prodejnách zdravé výživy) a další den pro změnu chuti sojovou omáčku. Experimentuje. Ale nepřisolujte ani jinak nekořeňte, potřebujete organismus vyčistit. Kombinujte druhy zeleniny.

Dobře si prohlédněte úvodní fotografii - je na ní celá snídaně akrobiotika - nejen Miso polévka s květákem, mrkví, cibulí a pórkem a řasami, ale i celozrnný doma pečený chléb ve tvaru toastového s arašídovým máslem, ovesná a rýžová kaše s jablečným pyré bez cukru, pražená sezamová a slunečnicová semínka, rozinky a mandlové mléko.

Chtěli byste se zeptat na cokoli ohledně makrobiotiky? Máte tu možnost. Napište svůj dotaz  do této diskuse.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Marie Kučerová

Zdravím Vás a obracím se na Vás s prosbou o radu: myšlenkou o přechod na makrobiotiku se zabývám už delší dobu, nejsem si však jistá, zda bych takovouto stravu mohla předložit také svému synovi (2,5 roku) - i při "normální" stravě se potřeby dětí liší od dospělého a v případě makrobiotiky úplně nevím, jak na to a kde začít, abych dělala vše správně a synkovi nechyběly žádné důležité živiny...chystáte o tomto tématu také článek? Velmi děkuji.

Jana Poupova
1x

Dekuji za dalsi poucny clanek a recept na miso polevku, kterou jsem se naucila pripravovat denne a jinou snidani uz si ani nedovedu temer predstavit. Take jsem zjistila, ze pri makrobioticke strave nemam tak velkou potrebu pit, jako drive. Mne osobne se pri prekyseleni organismu osvedcila ume boshi bud samotna nebo napoj ume-shoy-kuzu. Rovnez 1x tydne si davam koupel se zasaditou soli. Vrele doporucuji.

Zdeněk
1x

Píšete, že Ph krve má být 7,35 a nahoru, a že si máme pořád Ph měřit. To se máme pořát řezat do prstu, aby jsme si mohli změřit Ph?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 6. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Nebojte se makrobiotiky

Možná máte představu, že makrobiotika je druh vegetariánství, tudíž je pro vás naprosto nepřijatelná. To ale není pravda. Je to jen životní styl, který si zakládá na rovnováze, harmonii a zdravém selském rozumu. Budeme rádi, pokud s námi budete na toto téma diskutovat a ptát se.

Začínáme s makrobiotikou: První kroky

Čtvrtina z nás trpí alergiemi. Jedním z faktorů velkého počtu alergií, ale i snížené imunity dětí a dospělých, je, že se globálně ve vyspělých zemích zhoršilo životní prostředí. Vše co dýcháme, pijeme, jíme, je toxické. Co s tím, když do pralesů neodejdeme, pustý čistý ostrov nenajdeme. Makrobiotika možnou cestu nabízí.

Začínáme s makrobiotikou: víkendová snídaně

Dopřejte si první makrobiotické jídlo – třeba víkendovou snídani. Naučíte se na ní připravovat dle zásad makrobiotiky a budete mít víc času, než třeba ve všední den.

Makrobiotika: Kolikrát denně „chodíte“?

Přijmeme-li nadbytečné množství jídla jen příležitostně, tělo to stráví, vyloučí. I při běžné každodenní makrobiotické stravě si organizmus zpracuje co potřebuje a ostatní vylučuje. Kdo se stravuje makrobioticky, může jít na toaletu denně i třikrát či pětkrát a je to v pořádku. Někdo jen jednou. A též to je v pořádku. Protože organismus vylučuje jen to, co nepotřebuje, ostatní si zpracuje. Kolikrát denně „chodíte“ vy?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce