Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zadeček

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 11708x )

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

shutterstock.com

Co se týče zadečku, jde o to, aby se neoprudil. Je vážně zajímavé, jak rychle se to může stát -- a to i s plenkou, která nebyla ještě nikdy tak suchá. K opruzení jsou náchylné děti zvlášť pečlivých matek a děti, které čeká příští den prohlídka u dětského lékaře. Aby k opruzení nedošlo, stačí zvolit správnou mast a pleny.

Některému dítěti udělá dobře mast s rybím tukem, jinému zase Aviril baby nebo Bepanthen, a tak nezbývá novopečené matce než experimentovat.

Stejné dilema řeší rodič při nákupu dětských plen. Jen nejzatvrzelejší ekologické aktivistky dnes nepoužívají plenky papírové, které - mezi námi - použité a odhozené do popelnice neposkytují zvlášť estetický zážitek. Já sama se snažím životní prostředí příliš nezatěžovat, na druhé straně jsem zažila vyvařování plen v hrnci, v malé kuchyni bytu 1+1. Z ekologických pohnutek balí paní Blairová svého čtvrtého potomka do látkových plen, ale troufám si odhadnout, že ona je nepere. V obchodě si každá maminka nutně položí otázku:,,Jsou plenky opravdu tak suché a tak vzdušné a tak jiné, jak říká reklama?" A opět nezbývá než zkusit, co se kterému zadečku zalíbí. Výrobci plen vědí dobře, jak si naklonit starostlivou matku. Někde přidají k balíku plen i dvě pleny nebo plenkové kalhotky zdarma a zaútočí tak na šetrné matky. Jindy zase přibalí plyšovou hračku a zahrají mamince na city. Je to dilema, zejména tehdy, když výrobce plen, které vám vyhovují nejvíce, nepřidá k plenkám vůbec nic. Po určité době tápání je vybrána ta správná mast i správná značka plen a supermarket, kde jsou nejlevnější. Dá se říci, že je vyhráno. Pokud se ovšem příliš netrápíme otázkou, zda jsou papírové plenky vhodné i z ortopedického hlediska. Staří praktici doporučují ze začátku dávat tři plenky. Lékaři nic zásadního proti plenám papírovým nemají a když doporučí větší počet plen, můžeme přidávat látkové k papírovým. Ostatně jednorázové plenky používá celý vyspělý svět a nezdá se, že by jinde měli větší potíže s kyčelními klouby. Nutno ještě upozornit na to, že i při sebelepším servisu se přebalování ve dne v noci nevyhneme. Plena, která by zachytila vše a zůstala suchá 24 hodin (a k tomu třeba ještě voněla) bohužel zatím nebyla vyrobena. Navíc pravděpodobnost, že se miminko vykaká ihned po přebalení je téměř 100%. Z vlastní zkušenosti neznám záludnosti přebalování holčiček. U chlapců je to otázka postřehu a rychlosti. Díky tomu, že se vyústění močové trubice nachází v poměrně velmi pohyblivém orgánu, stačí chvilka nepozornosti a váš právě vykoupaný hošík si počůrá čistou košilku (v lepším případě), v horším případě proud moči zasáhne obličej, mnohdy i nepozorného rodiče. To se stane většinou doma. Na návštěvě, nebo v dětské poradně si chlapec naopak dá záležet, aby ani kapka nezasáhla jeho oblečení a plenku, ale koberec, podlahu nebo plášť paní doktorky.

Na závěr si dovolím ještě citát, který jistě povzbudí každou maminku: "Opruzelé dítě znamená nedbalou matku. Proto nenechte na sobě ulpět takovou hanbu!"

(Naše dítě, Státní zdravotnické nakladatelství, 1963)

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Dagmar

Takhle jsem se už dlouho nezasmála... Připomněla jste mi, jak jsem se jednou chystala na pravidelnou prohlídku s Matějem. Měl asi tři měsíce, tehdy byl ještě baculatý... těsila jsem se. Většinu oblečení podědil, ale měl samozřejmě několik " luxusních " kousků. Maminka mi kombinaci oblečení pro něj a ten důležitý den jasně narýsovala. Neprotestovala jsem, už léta na to nemám sílu... Jenže večer jsem zjistila, že ty úžasné bílé dupačky nejsou zrovna v pořádku, rychle jsem je přemáchla v umyvadle, ráno byly už suché ,nažehlené... Když jsem ho svlékla u lékařky, s hrůzou jsem zjistila, že můj "výstavní kus" je pyramidálně osypaný, až hrůza. Následovaly tisíci otázek od doktorky... Mě už to ale docházelo...Několik hodin před tím praním, jsem totiž umyvadlo důkladně umyla REALEM a protože Matěj brečel, opláchla jsem ho jen velmi zběžně! Lékařce jsem se nepřiznala, hanba mě fackovala. Doma jsem ho hned převlékla a druhý den ráno bylo povyrážce. Ufff... A co se čůrání týká, tak Matěj skóroval do vlastní pusy a dělal pak hrozné obličeje. Sranda.

Lucie

Ahoj, prosím, jak se jmenuje Matěj pravým jménem.? Myslím Matyho, jak bydlí u Pusenského. Děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce