Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Žaludeční neuróza - může za ni stres

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 110571x )

Žaludeční neuróza je funkční porucha žaludku, kdy pacienta trápí nepříjemné zažívací obtíže, bez přítomnosti jiného nálezu. K rozvoji žaludeční neurózy dochází především u citlivých jedinců v důsledku dlouhodobého vystavení jejich organismu stresu. Onemocnění je řazeno do skupiny psychosomatických onemocnění.

shutterstock.com

Žaludeční neuróza je de facto lidovým označením vleklých a někdy mimořádně obtěžujících potíží s trávením. Jedná se o funkční poruchu - dotyčný orgán je v pořádku, vyšetření nic neukazují, avšak potíže trvají. Žaludeční neuróza má silně fyzické příznaky, ale ve skutečnosti příčiny tohoto zdravotního problému leží v naší mysli. Žaludek je velmi bohatě protkán nervy a proto každé rozčílení, deprese, psychická nerovnováha a v dnešní době hlavně stres se na něm dříve nebo později začne nepříjemným způsobem projevovat. Žaludeční neuróza se stává chorobou tehdy, když se objevuje příliš často, za běžných životních situací a toho člověka velice obtěžuje, ztěžuje mu běžný život.

Všichni pacienti u kterých žaludeční neuróza trvá nějakou dobu, nebo mají některé varovné příznaky, což je například hubnutí, krev ve stolici, nebo krev ve zvratcích, nebo objevení se této neurózy v pozdějším věku, náhle, tak všichni tito pacienti by měli být podrobně vyšetřeni, aby se vyloučilo organické onemocnění žaludku, ať už vřed, nebo nádor. 

Příznaky žaludeční neurózy

Příznaky žaludeční neurózy jsou velmi individuální a lze snadno zaměnitelné s celou řadou onemocnění. 

Mezi nejčastější z nich patří:

  • pocity nevolnosti
  • nechutenství
  • pálení žáhy

Dále pacienty může trápit nadýmání, průjem, zvracení, křeče nebo stahy a nečekané bolesti v oblasti břicha.

Žaludeční nevolnost bývá doprovázena i pocitem plnosti, který se dostaví i v situaci, kdy pacienti téměř nejedli. Dále může dojít k úplné ztrátě chuti k jídlu či obtížím s polykáním. Pokud pacient pociťuje tyto příznaky pouze výjimečně, například před náročnou zkouškou ve škole nebo před pohovorem, nejedná se o žaludeční neurózu.

Diagnostika žaludeční neurózy

Diagnózu stanovuje lékař na základě osobní anamnézy a provedení vyšetření potřebných k vyloučení jiného onemocnění. Jak bylo uvedeno v úvodu, žaludeční neuróza je funkční porucha, nikoli organická, a proto je jedním z důležitých kritérií při stanovení této diagnózy právě absence jiného nálezu (typického například pro Crohnovu nemoc nebo onkologické onemocnění zažívacího ústrojí). 

Léčba žaludeční neurózy

Léčba je symptomatická. Praktický lékař pacientům s diagnostikovanou žaludeční neurózou obvykle předepisuje přípravky na zmínění příznaků, to znamená léky na uklidnění (formě kapek či tablet), které eliminují bolesti, křeče a nevolnost. 

Tyto produkty je možné zakoupit z pohodlí domova na Lékárna.cz.

Přírodní medicína doporučuje proti úzkosti a jí způsobené žaludeční neuróze bylinky, jako je máta, meduňka nebo třezalka tečkovaná. Bylinky se nejčastěji používají k přípravě čajů a na rozdíl od synteticky vyráběných léků nepředstavují zátěž pro organismus. Ani v jednom případě však nedochází k odstranění příčiny, nýbrž pouze ke zmírňování následků.

K uklidnění žaludeční sliznice při neuróze může pomoci žaludeční čajová směs z internetového obchodu Lékárna.cz. 

Bohužel farmaka i bylinky jsou pouze léčbou následků. Pokud chceme, aby se nám žaludeční neuróza nevracela, budeme asi muset udělat i něco s naší psychikou. Samozřejmě ideální je změna životního stylu a odstranění co největšího množství stresujících impulsů. Ale to v dnešní době není vůbec jednoduché. Proto se často doporučuje i návštěva psychologa či psychoterapeuta, různé relaxační a meditační techniky, jako je například jóga nebo masáže, které pomohou stres odbourávat. Vhodný je také nějaký nevrcholový sport a pravidelné procházky na čerstvém vzduchu.

Náš tip: Na nervozitu, lepší odolnost vůči stresu a zklidnění mysli skvěle účinkují adaptogeny. Jsou to byliny, které zvyšují míru odolnosti a pomáhají tak lépe překonat náročná období. Mezi osvědčené adaptogeny se řadí např. rhodiolaašvagandaženšen, eleuterokok a další.
Po ruce nám mohou být i uklidňující éterické oleje např. levandulový a Bachovy esence. Ty lidé používají ve formě kapek či pastylek, které v kabelce či batohu snadno po ruce. Jejich použití je široké, stačí si vybrat a objednat na Lékárna.cz.

Mezi základními opatření patří režimová opatření a pokus o zlepšení anebo spíše změnu životního stylu. Někdy se říká, že by si měl člověk neměl tolik brát ty věci tak, jako před tím.

Žaludeční neurózu není radno podceňovat, protože v dlouhodobém horizontu může vést k rozvoji žaludečních vředů nebo jiného vážného onemocnění – tentokrát již s organickým nálezem. Význam léčby rovněž spočívá ve zvýšení kvality života pacienta, výše popsané obtíže (příznaky žaludeční neurózy) nepříznivě ovlivňují chování pacienta, jeho osobní i pracovní vztahy, atd.

Žaludeční neuróza často trápí také děti

Děti jsou dokonce k tomuto zdravotnímu problému mnohem náchylnější než dospělí, a to důvodu vyšší nervové lability. Především u dětí školního věku je právě psychická zátěž nejčastější příčinou poruch trávení a mnohdy i jiných vážnějších chorob. Na vině jsou zátěžové situace v rodině, jako jsou časté hádky rodičů nebo rozvod, ale také strach z trestů či špatných známek mohou vést k rozvoji žaludeční neurózy.

U dětí je vhodný jemný heřmánkový čaj, který uklidní nejen žaludek, ale také mysl. Široký výběr těchto čajů nabízí Lékárna.cz.

Zdroj: www.nemocizaludku.cz

Pokud potřebujete pomoci s výběrem vhodného léku, obraťte se na lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Pálení žáhy

Pálení žáhy vzniká v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu.

Zánět žaludku

Akutní zánět žaludku bývá nepřesně označován jako žaludeční chřipka.

Zažívací potíže nejen o Vánocích - 1. část - žlučník

Je to tak. Vánoce neslavíme "pouze" jako svátek rodiny, zrození, nového začátku. Ale také jako svátek dobrého jídla, a to nejlépe v co největším množství. A často v co nejdivočejších kombinacích. Ale vedle nedopnutého knoflíku na kalhotách nám mohou hrozit i více či méně závažné zažívací potíže. Pokud už na ně dojde, buďte připraveni!

Pálení žáhy, PYROSA

Palčivý pocit, často vnímaný jako pálení, lokalizovaný za dolní třetinou hrudní kosti. Jde vlastně o zvláštní druh bolesti. Odborné označení pyrosa je odvozeno od řeckého slova pyros = oheň. Někdy pálivý pocit vyzařuje vzhůru v průběhu jícnu, může být spojen též s pocitem překyselení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce