Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zánět močových cest může probíhat rychle, nenápadně a bez příznaků

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8682x )

Infekce močových cest (cystitida) je zánětlivé onemocnění, které postihne v průběhu života téměř každého z nás. Příčinou zánětu bývají přemnožené bakterie v močových cestách (např. Escherichia coli) a ty při těžším průběhu mohou doputovat přes močovody až do ledvin (pyelonefritida). Jedná se o druhé nejčastější onemocnění, kdy lékař předepisuje antibiotickou léčbu.

shutterstock.com

Nenápadné, plíživé projevy infekce

Odhalit infekci močových cest může být velmi obtížné, především u dětí a seniorů. Hlavně u starších pacientů se totiž typické příznaky jako pálení a řezání při močení, bolesti v podbřišku, častější močení, popřípadě přítomnost krve v moči nemusí objevit vůbec.
„U starších lidí sledujeme většinou pouhou změnu chování, senior není schopen postavit se na nohy, nepřijímá stravu a tekutiny, je spavý. Vzhledem k tomu, že obranné mechanizmy močových cest i imunitního systému jsou již výrazně oslabené, infekce močových cest vznikají snadno a postupují velmi rychle. Mohou vést až k trvalé invaliditě a obtížnému návratu seniora do normálního života,“ vysvětluje MUDr. Helena Charbuláková z Nemocnice Mělník, kterou provozuje skupina VAMED MEDITERRA.

Čtěte také: Zánět močového měchýře. Existuje účinná prevence?

Záněty močových cest ohrožují nejen ženy

Záněty močových cest se nejčastěji týkají žen. Mají totiž kratší močovou trubici, jejíž vyústění se nachází blízko konečníku. V tomto prostoru se vyskytuje masivní množství bakterií, až několik kilogramů. Ty se mohou snadno přenést do močových cest. Infekce ale ohrožuje také lidi s funkčními a anatomickými abnormitami v močových cestách.
Infekcí mohou onemocnět i muži s větší prostatou, která vytváří překážku odtoku moči a močový měchýř se pak nevyprazdňuje úplně. Ohrožení jsou i pacienti s dlouhodobě zavedenými močovými katetry do močového měchýře, které se snadno osídlí bakteriemi. Ty po katetru snadno vystoupají do vyšších etáží močových cest. K nemoci jsou náchylné i starší ženy se sestouplou dělohou a diabetici se "sladkou" močí, v níž se bakteriím dobře přežívá. Těhotným ženám se zase mění tvar močovodu a močový měchýř se posouvá zvětšující se dělohou, proto i ony častěji onemocní,vyjmenovává rizikové skupiny MUDr. Helena Charbuláková.

Čtěte také: Barva, vzhled a složení moči prozradí důležité informace o celkovém zdraví

Opakovaná antibiotická léčba vede k rezistenci

Při podezření na zánět močových cest je vždy nutné odebrat co nejdříve vzorek moči do sterilní zkumavky ke kultivačnímu vyšetření a v případě pozitivního nálezu včas nasadit antibiotika. V některých případech se může objevit takzvaná bakteriurie – bakterie se sice v močových cestách vyskytuje, ale nezpůsobuje infekci.
„Kdybychom léčili každou takto usídlenou bakterii, docházelo by nejen k vysoké spotřebě antibiotik, ale zároveň by opakovaná antibiotická léčba postupně vedla k rozvoji rezistence. To znamená, že antibiotikum již není schopné bakterii zabít a musí se k léčbě podávat antibiotika vyšších generací. Proto je tolik důležité léčit infekce symptomatické, kdy má pacient známky infekce močových cest a k léčbě využívat antibiotika úzkospektrá, zacílená na danou bakterii,“ dodává MUDr. Helena Charbuláková.

Čtěte také: Zánět močového měchýře - potíže pomůže zmírnit homeopatie

Pít, pít a zase pít

Důležitým preventivním opatřením je dostatečný příjem tekutin. Ty mimo jiné pomáhají vyplavit bakterie z těla a zabraňují dehydrataci organizmu. To bývá problém především u starších pacientů. Je třeba důsledně dodržovat zásady hygieny, nezadržovat moč, udržovat si optimální hmotnost a dostatečně spát.
„Pacienti, kteří mají zvětšenou prostatu, sestouplou dělohu či cukrovku, by se měli nechat důkladně vyšetřit a dodržovat doporučenou léčbu. Tak mohou výrazně snížit riziko opakovaných infekcí,“ uzavírá MUDr. Helena Charbuláková.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce