Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zánět slepého střeva

( Redakce | přečteno: 505368x )

Někteří pacienti o něm mluví jako o časované bombě, která je překvapila za plného zdraví. U jiných byl příčinou spíše dlouhodobých proměnlivých bolestí tedy spíše doutnání než náhlé exploze.

shutterstock.com

Časté otázky

Může operace slepého střeva způsobit poruchu plodnosti?
Operace slepého střeva není ve většině případů provázena poruchami plodnosti. Pokud je však stav už pokročilý a zanícené slepé střevo praskne, pak je procento následků o něco vyšší. Stav vejcovodů je možno ověřit opětným laparoskopickým vyšetřením (tj. prohlédnutí břišní dutiny v celkové narkóze na operačním sále z malé ranky speciální kamerou).

Hrozí mi po operaci slepého střeva kýla?
Pokud byl apendix odstraněn z řezu v pravém podbřišku, jsou kýly v jizvě naprosto výjimečné. U řezů svislých a ve střední čáře může kýla vzniknou s větší pravděpodobností, ale i tady je spíše vzácností. Častěji se kýly vyskytují tam, kde došlo v pooperačním průběhu k hnisání v ráně nebo jiné komplikaci a prodlouženému hojení. Předpokladem pro dobré zhojení operační rány je zvláště u Vás, kteří se věnujete aktivně sportu, dodržení šesti týdnů bez zvýšené fyzické námahy. Pokud má rána podmínky pro klidné hojení, snadno pak odolá i větší zátěži a kýla v jizvě se nevytvoří.

Musím po operaci slepého střeva držet dietu?
Odstranění apendixu je zákrok na tlustém střevě. Než se pahýl apendixu zcela zhojí, tj. cca 4 týdny, je vhodné upravit svou stravu tak, aby ošetřenou část příliš nedráždila. Vyhýbejte se hlavně ořechům, dráždivým kořeněným jídlům a jídlům s vysokým podílem nestravitelných zbytků, jako jsou pomeranče a grepy. Ranka na střevu je při obvyklém operačním zákroku skutečně malá a složení stravy nemá na její hojení významný vliv.

Za jak dlouho po operaci můžu začít sportovat?
Pokud probíhá hojení operační rány bez komplikací, je vhodné odložit sportovní aktivity nejméně na šest týdnů. Po této době je již stěna břišní většinou zcela zhojena a tedy i připravena odolávat zvýšená námaze. Pokud bylo hojení komplikováno například hnisáním, je doporučené období klidu zpravidla delší. Individuální délku rekonvalescence konzultujte se svým lékařem.

Byla jsem operována pro zánět slepého střeva, ale při operaci se ukázalo, že je apendix zdravý. Byla jsem tedy operována zbytečně?
Přes použití nejmodernějších vyšetřovacích prostředků není dosud možné zánět apendixu stoprocentně potvrdit. Pokud přesáhne riziko perforace (tzv. prasknutí) apendixu obecné riziko operace v celkové narkóze, rozhodne se lékař pro operaci. Zjednodušeně se dá říci , že nález zdravého apendixu je rozhodně menším zlem, než “prasklý slepák“ kvůli zbytečnému vyčkávání.

Je vhodné nechat si odstranit slepé střevo preventivně?
Každá operace představuje pro vaše tělo riziko. Od nežádoucích reakcí na léky, přes komplikace spojené s operačním zákrokem až po poruchy hojení. Pokud nemáte žádné obtíže a pouze vás vystrašil případ z blízkého okolí, poraďte se se svým lékařem. Jistě Vám pomůže zvážit všechna pro a proti.

Je zánět slepého střeva dědičný?
Přestože se ve Vaší rodině vyskytuje apendicitida s pravidelností takřka epidemickou, klidně se jí můžete vyhnout. A naopak ani čistý rodinný štít sahající někam do předminulého století Vám nezaručí klidný život bez jizvy na břiše. Dědičná závislost apendicitidy prokázána nebyla. Zánět slepého střeva se vyskytuje v každém věku, nezávisle na pohlaví a národnosti.

Dá se zánět slepého střeva léčit i jinak než operací?
Pokud není zánět natolik významný, aby byl důvodem k operaci, zůstáváte v nemocnici k dalšímu sledování. Podle dalších nálezu (z rozboru krve a dalších pomocných) dostáváte infuze, antibiotika a dodržujete přísnou dietu.

Za jak dlouho po operaci můžu jít domů?
Pokud probíhá léčba bez komplikací, je průměrná doba hospitalizace 5-7 dní.

Za jak dlouho po operaci můžu začít normálně pracovat?
Délka pracovní neschopnosti závisí na mnoha faktorech. Od závažnosti onemocnění, průběhu operace, přes délku hojení a další přidružené nemoci. V průměru se pohybuje kolem šesti týdnů, může však být i významně delší.

Mohu se po operaci slepého střeva léčit v lázních?
Pokud jste prodělali vážnější zánět slepého střeva, tj. např. při operaci byl zjištěn zánět pobřišnice, může Váš obvodní lékař podat návrh na lázeňskou léčbu. Tento návrh musí být dále schválen revizním lékařem pojišťovny, u níž je požadavek uplatňován.

Může se zánět slepého střeva opakovat?
Spolehlivou zárukou zabraňující opakovaní apendicitidy je jeho chirurgické odstranění. Pokud však není zánět natolik významný, aby byl důvodem k operaci, pokud ustoupí sám při ledování břicha, přísné dietě a podávání antibiotik, může dojít k jeho vzplanutí opakovaně.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
FAJD
9x

Velice Vám děkuji za popis akutního onemocnění "apendix". V některém případě je nutná okamžitá lékařské péče - operace. I po 3 hodinách velké bolesti břicha a zvracení dochází k projevu akutního zánětu "apendix" před proděravěním. Díky odbornému zásahu (operaci) a následné péči byl zachráněn mladý život mého syna. Velice děkujeme pracovníkům CH 2-M.N. v Ústí nad labem za záchranu života našeho syna.

rarisa.67
4x

Prosím o zaslání vašeho popisu "apendicitis" na chirurgii prostějovské nemocnice, kde po dvojí hospitalizaci mojí matky( 67 let) nerozpoznali akutní zánět slepého střeva. K operaci přistoupili až po perforaci přívěsku a následnému těžkému zánětu pobřišnice.Ležela v bolestech " 4 " dny než se lékaři rozhoupali. A bylo pozdě. Váš popis snad uchrání další pacienty od podobných zlých situací! Děkuji ! rarisa

nika
4x

moc vám děkuji po předčení tohoto článku jsem navšívila lékařé a ten mi zistil apendix to co semnou dělali j epřesně popsáno v článku ještě jednou děkuji vaše nika


Celkový počet příspěvků v diskusi: 90. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Počítačová tomografie (CT) neboli "CéTéčko"

Je to nebolestivá vyšetřovací metoda, pomocí které může lékař prohlédnout vnitřní orgány celého Vašeho těla. Poskytuje odborníkovi důležité informace například o Vašem mozku, páteři, kloubech a důležitých hrudních a břišních orgánech. Je to "okno" do Vašeho těla, které není potřeba otvírat.

Lidské břicho

Břicho se v lidském těle nachází mezi hrudníkem a třísly. Jeho vnější stěna je tvořena několika vrstvami tělesných tkání. Tyto vrstvy drží svým společným působením ve správné poloze střeva a další životně důležité orgány.

Otrava krve (sepse)

Otrava krve je nebezpečný stav, kdy dochází k zaplavení organismu bakteriemi nebo jejich toxiny. Ty se dostanou do krevního řečiště a spolu s krví se mohou rozšířit po celém těle. Náš organismus na tuto krizovou událost reaguje poměrně rozsáhlou imunitní obrannou reakcí, která nás v kombinaci se škodlivým působením bakterií může v krajním případě i usmrtit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce