Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zánět slinivky břišní

( Redakce | přečteno: 537252x )

Zánět slinivky břišní je závažným onemocněním, které Vás může ohrozit na životě.

shutterstock.com

Hrozí zánět slinivky právě Vám?

U mnoha případů náhlého zánětu slinivky břišní se nepodaří odhalit vyvolávající příčinu. Daleko větší skupinu však tvoří ti, kteří mohli svým potížím snadno předejít. Jste-li mužem ve věku 20 až 40 let a konzumujete pravidelně alkohol po dobu asi 10 let máte podle některých studií až 10 % šanci, že u Vás dojde k zánětu slinivky.

Riziko pro vznik zánětu slinivky břišní představují i žlučové kameny. Větší nebezpečí představují kameny menší, které snadno procházejí žlučovými cestami a ucpávají vývod slinivky.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Ondra
26x

Chtěl bych se autora článku zeptat zda by trvalým důsledkem prodělaného zánětu a nebo zhoršené funkce slinivky a tedy i produkce trávících enzymů mohl být například chronický průjem provázený velmi světlou barvou stolice? Před několika lety mi byl laparoskopickou cestou odebrán žlučník a na krátkou dobu se stolice přiblížila normálu, pak se ale vrátil stav chronického a mnohdy velmi nepříjemně překvapujícího průjmu a to ne jen v případě dietní chyby a nebo velkého stressu. To bych chápal. Předem děkuji za radu, případně za možnost konzultace.

Acispalon
5x

Tak ted nevim,co jeste nemam v brise,kdyz tam neni ani slinivka,zrejme bude v hlave,v konecniku,v zadech a tak pojem bricho je asi jenom zaludek. Podivne,velmi podivne.

Mirka
5x

Slinivka je pod žaludkem. Když ti nefunguje, nestráví se ani trochu jídla z žaludku. Nejdou žádné plyny nahoru ani dolu, nejde stolice, nic. Když se to nespraví, umřeš.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 29. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Onemocnění slinivky břišní

Z chorob břišní slinivky je třeba zmínit tři: akutní a chronickou pankreatitidu (zánět slinivky) a rakovinu břišní slinivky.

Zánět slinivky břišní (pankreatitida)

Slinivka břišní je žláza s vnitřní i zevní sekrecí, uložená před páteří, za žaludkem a v těsném sousedství dvanáctníku, do kterého ústí její vývody. Vyrábí enzymy (bílkovinné katalyzátory) pro trávení všech základních živin - bílkovin (proteázy pepsin a trypsin), tuků (lipázy) i cukrů (amylázy).

Endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie, ERCP

Je vyšetřovací a zároveň léčebná metoda pro choroby žlučových cest a slinivky břišní. Žlučové cesty vedou žluč z jater do tenkého střeva. Jejich průchodnost je pro dobrou funkci jater i celého organismu nesmírně důležitá.

Akutní zánět slinivky břišní: bezprostřední ohrožení života

Alkohol a onemocnění žlučových cest – dva hlavní "viníci" akutního zánětu slinivky. Zánět přichází náhle a je velice nebezpečný. Často ohrožuje nemocného bezprostředně na životě. Léčba znamená pobyt na jednotce intenzivní péče nebo ARO s infuzemi tekutin, léků a výživy. Do vyléčení zánětu není možné se normálně najíst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce