Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zánět žil

(MUDr. Sylva Šebková | přečteno: 375119x )

Dojde-li ke zpomalení krevního toku v žilách, či k přímému poškození žilní stěny nebo se z nějakého důvodu začne krev v žilách srážet, dochází k zánětům žil.

shutterstock.com

U lékaře

Nejste-li v ohrožení života, lékař s vámi nejdříve sepíše tzv. anamnézu. Znamená to, že se vás zeptá na všechno možné. Bude jej zajímat, jestli se ve Vaší rodině někdy vyskytla žilní trombóza či dokonce plicní embolie. Dále se Vás zeptá na tzv. rizikové faktory a situace. Lékař bude chtít vědět, jestli jste v poslední době nepodstoupili operaci, nebyli jste upoutáni na lůžko a nemáte-li křečové žíly.

U žen bude další dotaz směřován nejspíš na hormonální antikoncepci. Lékař se Vás také zeptá na Váš zdravotní stav, jestli se například neléčíte dlouhodobě se srdcem a jestli nekouříte. Všechny tyto otázky jsou velmi důležité, neboť lékaře nasměrují na možnou příčinu Vašeho stavu, kterou je někdy možné odstranit.

Následně Vás lékař řádně vyšetří. Při vyšetření bude posuzovat zejména otok Vaší končetiny. Nejspíše změří také její obvod, a to v různých místech a výsledky porovná se zdravou končetinou. Potom Vám prohmátne lýtko a vnitřní stranu stehna a bude hodnotit, jak bolestivě na to reagujete. Pro jasnou diagnózu žilní trombózy svědčí přítomnost otoku, bolestivosti, zmodrání, zvýšené žilní náplně a nález kolaterál, nutné jsou nejméně tři příznaky.

Lékař Vám musí také odebrat krev na laboratorní vyšetření. V krvi se zjišťuje hlavně přítomnost látky zvané D-dimer. Je vyzkoušené, že při jeho negativitě je přítomnost trombózy prakticky vyloučena.

Není-li diagnóza trombózy stále jasná, lékař Vám provede ultrazvukové vyšetření pomocí tzv. Dopplerova detektoru. Ten umožňuje zjišťovat průchodnost hlavních hlubokých žil na dolní končetině. K nejpřesnější metodě však v dnešní době patří tzv. duplexní ultrazvuk, který trombózu odhalí až ve 100% případů.

Méně přesná je metoda měření odtoku krve z dolní končetiny pomocí pletysmografie. Velmi dobře nám také zobrazí žilní systém v dolní končetině metoda rentgenové flebografie, při které se do žíly vstříkne kontrastní látka. Jednodušší je izotopová flebografie. Její výhoda je v tom, že současně při jednom vstřiku látky označené izotopem je možné zobrazit si i prokrvení plic a tak vyloučit plicní embolii.

Léčba se liší u zánětu povrchových žil a hluboké žilní trombózy. U zánětu povrchových žil je nejdůležitější stáhnout postiženou končetinu obinadlem nebo elastickou punčochou. Pacient musí při tom chodit. Z léků se používají protizánětlivé léky (Ketazon) a to i ve formě mastí, jestliže má pacient teplotu pak je třeba nasadit antibiotika. Je-li zánět rozsáhlý, lékař Vám nasadí léky proti srážení krve.

Naopak v léčbě trombózy je v prvních dnech velmi důležitý klid na lůžku, neboť poloha vleže se zdviženou končetinou umožňuje lepší odtok krve z postižené končetiny. Ke zrychlení odtoku přispívá také stažení končetiny obinadlem nebo elastickou punčochou. V dalších dnech je třeba, aby se pacient hýbal, neboť pohyb zrychluje tok krve v žilách a brání tak narůstání městku.

K léčbě hlubokých žilních trombóz se používá lék heparin v infúzi do žíly. Ten se podává asi 5-7 dnů, pak se podávají léky proti srážení krve v tabletách (Pelentan, Warfarin). Po odeznění akutních příznaků se tyto léky podávají ještě 3 měsíce. U pacientů, kteří prodělali plicní embolii je třeba je užívat až 6 měsíců.

Jsou-li trombózou postiženy velké žíly (např. žíla stehenní) nebo došlo-li k plicní embolii, je třeba urychleně městek rozpustit. K tomu se užívá streptokináza, urokináza nebo tkáňový plasminogenový aktivátor v infúzi do žíly. Tyto léky se podávají 2-3 dny. Následuje opět léčba heparinem a léky proti srážení krve v tabletách.

Dochází-li u pacienta k opakovaným plicním emboliím, zavádí se do dolní duté žíly filtr, který případné městky zachytí a zabrání jejich proniknutí do plic. Poslední možností je chirurgická léčba, ke které se přistupuje jen při velmi rozsáhlých trombózách postihujících hlavní kmeny hlubokých žil.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
pav
11x

dobry den. Chtela bych se zeptat, jaky je nazor na tehotenstvi pri poruse srazlivosti krve. Radi bychom jeste jedno miminko. Gynekolog moc nesouhlasi, internista a dr. z hematologie ano.Mam strach abych pri porodu ¨nevykrvacela, nebo nebyly jine potize. Dekuji.

Petr
19x

Lze žilní trombózu nějak ovlivnit složením stravy?

Jindrich Harazim
53x

Dobry vecer jsem pokryvac vecer kdyz vstanu mam nohy od kolen dolu jak z betonu udelam par kropku a je to lepsi.Stale mi vnich brni na pohled nejde nic videt,ale problemy mam od te doby co nekourim to je 12mesicu mam, pocit ze asi ten zanet zil mam.skousim ruzne maste ale nepomahato od konske po fastumgel a nic tak nevim jestly jit stim k lekari at nevypadam jako simulant.Jindrich Harazim


Celkový počet příspěvků v diskusi: 11. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Varixy

Jedná se o onemocnění při kterém dochází k tvorbě vakovitě rozšířených, vinutých žil, které způsobují větší či menší zdravotní nebo jen kosmetické komplikace.

Žilky na nohou

Ráda bych se dozvěděla, proč se mi na nohou trhají žilky. Chybí mi snad nějaké vitamíny? Věrka

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce