Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zánět žil

(MUDr. Sylva Šebková | přečteno: 375121x )

Dojde-li ke zpomalení krevního toku v žilách, či k přímému poškození žilní stěny nebo se z nějakého důvodu začne krev v žilách srážet, dochází k zánětům žil.

shutterstock.com

Časté otázky

Může být hlubokou žilní trombózou postižen i mladý člověk?
Ano, v posledních letech se ukazuje, že na vznik trombóz mohou mít vliv i dědičné poruchy srážení krve. Při nich se krev sráží více, než by měla a výsledkem může být trombóza. Tyto poruchy jsou typické rodinným výskytem a vznikem trombóz právě v mladém věku.

Mám jít na operaci. Měla bych se bát trombózy či dokonce plicní embolie?
Přestože operace a následné upoutání na lůžko jsou dva dosti podstatné rizikové faktory vzniku hluboké žilní trombózy, v dnešní době se s tímto rizikem po operaci počítá a u všech pacientů se zavádějí tzv. preventivní opatření. Patří k nim časné vstávání a pohyb po operaci, kompresivní punčochy a obinadla na obě končetiny. Vrcholem těchto opatření jsou nafukovací vaky, na celou končetinu, které masírují končetinu, zrychlují proud v cévách a zabraňují tak zpomalení krevního proudu. Další možností je podávání heparinu v malých dávkách do podkoží 2 hodiny před výkonem až do doby, kdy se pacient začne více pohybovat.

Jak poznám, jestli mám pouze zánět povrchových žil či nebezpečnou hlubokou žilní trombózu?
Největším rozdílem je fakt, že při zánětu povrchových žil končetina téměř nikdy neotéká. V každém případě je třeba navštívit lékaře, který oba stavy bezpečně odliší.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
pav
11x

dobry den. Chtela bych se zeptat, jaky je nazor na tehotenstvi pri poruse srazlivosti krve. Radi bychom jeste jedno miminko. Gynekolog moc nesouhlasi, internista a dr. z hematologie ano.Mam strach abych pri porodu ¨nevykrvacela, nebo nebyly jine potize. Dekuji.

Petr
19x

Lze žilní trombózu nějak ovlivnit složením stravy?

Jindrich Harazim
53x

Dobry vecer jsem pokryvac vecer kdyz vstanu mam nohy od kolen dolu jak z betonu udelam par kropku a je to lepsi.Stale mi vnich brni na pohled nejde nic videt,ale problemy mam od te doby co nekourim to je 12mesicu mam, pocit ze asi ten zanet zil mam.skousim ruzne maste ale nepomahato od konske po fastumgel a nic tak nevim jestly jit stim k lekari at nevypadam jako simulant.Jindrich Harazim


Celkový počet příspěvků v diskusi: 11. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Varixy

Jedná se o onemocnění při kterém dochází k tvorbě vakovitě rozšířených, vinutých žil, které způsobují větší či menší zdravotní nebo jen kosmetické komplikace.

Žilky na nohou

Ráda bych se dozvěděla, proč se mi na nohou trhají žilky. Chybí mi snad nějaké vitamíny? Věrka

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce