Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Záněty plic (pneumonie)

(MUDr. Jiří Štefánek | přečteno: 106811x )

Záněty plic jsou častými a mnohdy závažnými infekcemi dolních cest dýchacích. Postiženy bývají průdušky i plíce. Plicní tkáň je velice důležitá pro výměnu krevních plynů s okolím a její poškození zánětem může mít pro starého či jinak nemocného člověka až smrtelné důsledky.

shutterstock.com

Před dalším čtením bych chtěl čtenářům vysvětlit význam slova "zánět". Slovo zánět není to samé jako slovo "infekce". Zánět vzniká v našem těle jako obecná obranná reakce imunitního systému. Zánětem reaguje náš organismus na infekci, ale i na všechny ostatní neinfekční narušení jeho celistvosti. Zánětem reagujeme na popálení, zánětem reagujeme na kontakt s agresivní chemikálií apod. I záněty plic dělíme na na infekční a neinfekční pneumonie.

Neinfekční záněty plic

V tomto případě je zánět způsoben nejrůznějšími tekutými či plynnými chemikáliemi, které se dostaly do dolních dýchacích cest. Jejich účinek na citlivou plicní tkáň je devastující a způsobuje těžký zánět bez přítomnosti infekce. Může ho způsobit například zatečení omylem vypitého benzínu do plic, vdechnutí chemických plynů při průmyslových nehodách a může ji způsobit i vdechnutí žaludečního obsahu. Žaludeční tekutina obsahuje agresivní kyselinu chlorovodíkovou, která plicní tkáň v podstatě spálí.

Neinfekční záněty poškodí plicní tkáň, učiní ji pak přirozeně citlivější k nejrůznějším mikroorganismům a mohou pak snadno přejít v infekční pneumonie.

kapitola
Diskuse k článku
Julissa
1x

Posts like this brighten up my day. Thanks for tankig the time.

rjlsduhsfv
1x

97LohC nholqcignfex

mnwlxdgmm

JC3VCc , [url=http://jpdphlckwiim.com/]jpdphlckwiim[/url], [link=http://buerxvijmtrc.com/]buerxvijmtrc[/link], http://yngdwnymzkfl.com/


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Rakovina plic

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

Nádory plic

Nádory vznikají v případech, kdy dělení buněk a růst tkání probíhají nekontrolovatelně. Nezhoubný, benigní nádor je poměrně dobře ohraničený, může působit obtíže svým zvětšením, tlakem na okolí, ale nedochází k rozšíření na vzdálená místa.

Zápal plic - pneumonie

Zápal plic je zánětem plicní tkáně. Podle místa postižení plicní tkáně se projeví jako pneumonie (zánět v nejdrobnějších strukturách, podstatných pro dýchání - plicních sklípcích), bronchopneumonie, (drobné, ale nikoli nejmenší struktury dýchacích cest, průdušinky a tkáně přiléhající) a intersticiální pneumonie, (zánět ve vmezeřeném vazivu ve kterém probíhají cévy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce