Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Závažná onemocnění zraku a jak jim předcházet

(Ing. Tereza Burianová CSc. | přečteno: 28970x )

Některé vitaminy, minerální a jiné látky jsou pro zdravý zrak zvlášť důležité. Jedná se zejména o vitamin A, dále o tzv. antioxidační látky (vitamin E, C, beta-karoten, selen a zinek ...

shutterstock.com

Některé vitaminy, minerální a jiné látky jsou pro zdravý zrak zvlášť důležité. Jedná se zejména o vitamin A, dále o tzv. antioxidační látky (vitamin E, C, beta-karoten, selen a zinek) a o karotenoidy lutein a zeaxanthin. Tyto látky hrají do jisté míry také preventivní úlohu při vzniku některých očních onemocnění. Nemůžeme pochopitelně tato onemocnění pomocí vitaminů a karotenů léčit, ale tyto látky mají určitou ochrannou a preventivní funkci.

Senilní degenerace makuly (AMD - Age related Macular Degeneration)

Makulární degenerace spojená s pokročilým věkem je progresivní onemocnění, které může vést až k slepotě. Onemocnění postihuje žlutou skvrnu na sítnici - makula lutea, (centrum největší zrakové ostrosti) na očním pozadí, kde při tomto onemocnění dochází k hromadění buněčného odpadu. To může být očním lékařem pozorováno, jako malé body v oblasti žluté skvrny i celé sítnice.

Příčiny AMD nejsou ještě zcela objasněny, ale některé z rizikových faktorů již jsou známy:
- rodinná dispozice tohoto onemocnění
- světlá barva duhovky
- kouření
- vystavování oka nadměrnému slunečnímu záření
- sklerotické změny na cévách.

Z hlediska vzniku tohoto onemocnění je významné hlavně nedostatečné krevní zásobení makulární krajiny. Žlutá skvrna (makula lutea) obsahuje vysokou koncentraci dvou pigmentů: luteinu a zeaxantinu. Tyto karotenoidní pigmenty mají schopnost pohlcovat modré světlo. Právě modrá část světelného spektra je pro buňky sítnice zvlášť nebezpečná a může je poškodit. Čím je koncentrace pigmentů v buňkách sítnice vyšší, tím je i lepší její ochrana. U tzv. suché formy senilní makulární degenerace se při léčbě podává vitamin E, C a rutin.

Šedý zákal (katarakta)

Katarakta je onemocnění očí, které je nejčastějším důvodem slepoty starších lidí. Katarakta vzniká tehdy, když vlivem oxidace bílkovin přítomných v oku, dochází ke ztrátě průzračnosti oční čočky. V pokročilých případech tohoto onemocnění se čočka operativně vyjme a nahradí se čočkou umělou.
Některé rizikové faktory mohou zvyšovat nebezpečí vzniku katarakty. Patří k nim: diabetes, kouření, intenzivní UV záření a znečištěné ovzduší.

Bylo zjištěno, že zvýšený přívod antioxidačních vitaminů, jako je vitamin C a E, může oddálit, nebo působit preventivně proti oxidativnímu poškození oční čočky. Také vyšší příjem karotenoidů luteinu a zeaxantinu nás může před vznikem katarakty chránit.

Šeroslepost

Nedostatek vitaminu A se projevuje šeroslepostí. V Evropě se těžká šeroslepost v důsledku nedostatku vitaminu A prakticky nevyskytuje, protože evropská strava je bohatá na máslo, mléko, a sýry, které jsou zdrojem vitaminu A. Naproti tomu je toto onemocnění běžné u podvyživených žen a dětí v rozvojových zemích, jejichž hlavní složku stravy tvoří obilniny. Dodáním vitaminu A beta-karotenu (provitamin A) se normální vidění v případě lehké šerosleposti obnovuje. Pokud není šeroslepost včas diagnostikována a léčena, může další prohlubování nedostatku vitaminu A vést k úplné slepotě. Podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) je v rozvojových zemích více než 200 milionů lidí ohroženo šeroslepostí z nedostatku vitaminu A.

Diabetická retinopatie

Jednou ze zdravotních komplikací, která se ve větší míře objevuje u diabetiků, je poškození očí, tzv. diabetická retinopatie. Příčinou tohoto onemocnění, které může vyústit ve slepotu, je dlouhodobé působení vysokých hladin glukózy na sítnici a makulu. To může poškodit krevní cévy vyživující sítnici. Dalším možným důvodem poškození očních cév je oxidativní stres, způsobený volnými radikály, který může vést až k narušení drobných očních žilek. Zvýšený přívod antioxidačně působících látek (vitamin C a E, flavonoidy a selen) může snížit množství potenciálně škodlivých oxidačních zplodin v krvi a tím chránit sítnici a čočku před poškozením.

Postižení sítnice v důsledku hypertenze

U osob, které mají vysoký krevní tlak, se často setkáváme s poškozením sítnice. Při hypertenzi dochází k poškození cév sítnice, které se na očním pozadí projeví podle stupně postižení buď angiopatií nebo angiosklerózou. Při třetím stadiu hypertenze mají změny na sítnici charakter těžkého poškození - retinopatie až neuroretinopatie.
Při ochraně cév a prevenci hypertenze se mohou také uplatnit již zmíněné antioxidační vitaminy (vitamin E a C) a dále selen, zinek a beta-karoten.

Přejít na 2. díl tohoto tématu.

banner_ks_poradna.jpg

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Žaneta

Abych svůj zrak co nejvíce ochránila koupila jsem si Ocutein Ginkgo, výživa, která kromě ginkga obsahuje lutein a viitamíny očím prospěšné. Už po první měsíci užívání jsem poznala, že oči nemám tolik unavené, lépe zaostřui a nebolí mě:)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce