Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zázračné koktejly nejsou zázračné

( | přečteno: 11746x )

Při pohledu na zázračně zhubnuvší televizní nebo filmovou star, která tvrdí, že "pouze s tímto přípravkem lehce ztratíte nahromaděná kila", se necháte přesvědčit a hned se rozhodnete koktejl na hubnutí vyzkoušet. Jak ale koktejly na hubnutí fungují? A fungují vůbec?

shutterstock.com

Při pohledu na zázračně zhubnuvší televizní nebo filmovou star, která tvrdí, že "pouze s tímto přípravkem lehce ztratíte nahromaděná kila", se necháte přesvědčit a hned se rozhodnete koktejl na hubnutí vyzkoušet. Jak ale koktejly na hubnutí fungují? A fungují vůbec?

Každý druhý člověk v České republice je obézní. Část těch boubelatějších je se svým stavem smířená, pro většinu lidí ale nadváha znamená těžký handicap - a to nejen fyzický. Někteří se trápí "zaručenými" dietami, někdo má "odlehčovací" dny, při kterých jen pije a nejí. Hitem poslední doby se staly koktejly na hubnutí. Návod je jednoduchý: místo jednoho, dvou či tří jídel denně požijete speciální koktejl (polévku, pudink či krém) s oblíbenou příchutí. Koktejl vám v přesně vyváženém množství dodá živiny, které vaše tělo potřebuje. To vše při minimální energetické hodnotě. Pak už se jen můžete těšit na to, až si za měsíc v obchodě vyberete sukni o dvě čísla menší.

Tak jednoduché to ale není. "Instantní nízkoenergetické diety (koktejly) mají své místo v léčení těžkých případů otylosti a mohou být vhodným doplňkem. Pro většinu případů mají zbytečně nízkou energetickou hodnotu. Obézního nevedou ke změně jídelního režimu," říká primář Petr Sucharda z 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice. Jako jediný zdroj potravy se nízkoenergetické diety používají jen u těžce obézních pacientů nebo u středně obézních, u nichž je rychlý úbytek váhy (např. z důvodu operace) žádoucí. Ti ale koktejly užívají pod přísným dohledem lékaře.

Dám si jeden koktejl a ostatní jídla mohu jíst ve stejné podobě jako předtím. To je velký omyl. Pokud totiž nahradíte jedno hlavní jídlo koktejlem a ostatní jídelníček nezměníte, poklesu váhy se nedočkáte. Podle odborníků je základním předpokladem k tomu, aby bylo užívání diet úspěšné, je, že při ostatních jídlech je rovněž dodržována redukční dieta. Musíte si ale dávat pozor, zda množství přijaté energie není příliš nízké.

"Nízkoenergetické instantní diety (koktejly) většinou zajišťují cca 3000 kJ ve třech denních porcích, dvě porce tedy znamenají 2000 kJ. Pak je důležité, čím je doplníme. Pro většinu případů nadváhy nebo lehké obezity je vhodné omezit příjem na 5000 kJ a zvýšit výdej energie pohybem," radí primář Sucharda. Jinak podle jeho slov hrozí nežádoucí odpověď organismu, který najede na "úsporný" chod. Proces snižování váhy se při takovém režimu zbrzdí či zastaví. "Po ukončení tohoto režimu následuje rychlý nárůst váhy, přichází tzv. jo-jo efekt," vysvětluje primář Sucharda. "Pokud vůbec, doporučoval bych v takových případech nahradit nejvýš jedno jídlo denně," říká.

"Přípravky renomovaných potravinářských firem, distribuované v síti lékáren, zajišťují všechny potřebné živiny a omezují jen energii. Jsou s nimi dobré dlouhodobé výsledky u nejtěžších případů obezit, a to v cizině. U nás si totiž málokdo může dovolit dlouhodobě kupovat tento přípravek v ceně mnohdy přes 3000 korun měsíčně," říká primář Sucharda. I když pro vás finanční stránka nic neznamená, pokud mezi extrémně obézní nepatříte, neměli byste jít "na komára s kanonem", tedy zvolit nejtěžší kalibr tam, kde by stačil mnohem přirozenější způsob omezení energetické hodnoty.

Hitem se v poslední době staly koktejly obohacené L-karnitinem nebo chitosanem. Množství L-karnitinu, který by měl "ďábelsky likvidovat tuky" je v koktejlech ve skutečnosti velmi malé. "V jedné porci nápoje bývá průměrně 20 mg karnitinu. Aby ale skutečně jako spalovač tuků působil, muselo by ho být nejméně 500 mg. L-karnitin navíc funguje pouze za předpokladu fyzické aktivity, která je prováděna po dobu nejméně třiceti minut, ale raději 45 minut", upozorňuje dietolog Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

A jak to je s tolik oblíbeným chitosanemchromem? "Nikde neexistuje studie, která by potvrdila, že chrom tlumí chuť na sladké. Chitosan zase má na sebe vázat tuk, což nikdo neprokázal, ale firmy to vzaly a prezentují jako hotovou věc," říká Suchánek. Pokud na sebe nějaký tuk naváže, tak v množství menším než jeden gram. Pro představu toto množství odpovídá krychličce o hraně něco málo větší než jeden centimetr. Chcete-li se tuku zbavit potravou, kupte si například místo čtyřicetiprocentního eidamu dvacetiprocentní - ušetříte na 100 gramech sýra celých 16 gramů tuku. "Když si dáte koktejl, ve kterém není téměř žádný tuk, tak je tam chitosan úplně zbytečný, protože nemá co na sebe vázat, tedy i vychytávat" vysvětluje Suchánek.

V koktejlech je podle jeho slov velmi důležitý poměr bílkovin, sacharidů a tuků. "Pokud vypijete nápoj, ve kterém je více sacharidů než bílkovin, budete mít za velmi krátkou dobu hlad. Díky sacharidům vám totiž v krvi stoupne hladina glukózy. Čím rychleji ale stoupne, tím rychleji klesne. Pokles hladiny glukózy pak cítíte jako hlad," vysvětluje Suchánek. "Pokud máte možnost, udělejte si místo koktejlu pořádnou mísu salátu zalitou lžící kvalitního olivového oleje," doporučuje Suchánek.

čerstvé zelenině jsou obsaženy všechny látky, které potřebujete pro své zdraví včetně vlákniny, která urychlí trávení. "Nízkoenergetickými bílkovinnými dietami můžete nahradit jedno či dvě jídla denně například pokud trávíte celý den na cestách (s výhodou můžete využít například tetrapackové balení). Vždy se snažte vybrat produkt, kde je více bílkovin a méně sacharidů," uzavírá Suchánek.

Markéta Ostřížková
Připraveno ve spolupráci s Lidovými novinami
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce