Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zbavte se bolesti zad: 5 rad pro výběr matrace

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 20917x )

Nemusíte se budit rozlámaní, s bolestí za krkem nebo v zádech. Pokud si totiž ustelete na opravdu kvalitní a správně vybrané matraci, bolesti zad vám nehrozí.

shutterstock.com

Čím se při nákupu matrace řídit? Sestavili jsme pro vás desatero toho, co mít na paměti, na co se ptát. Průvodcem správným výběrem je Ing. František Hlaváč z firmy Magniflex, výrobce kvalitních matrací. Pokud jeho rady dodržíte, pak nemůžete rozhodně udělat chybu.

1. Jak je matrace tvrdá?

Mělo by to být první, o co se budete zajímat. Obecně platí úměra, že čím vyšší je vaše hmotnost, tím tvrdší matraci byste měli mít. Ovšem musíte brát také zřetel na to, v jaké poloze nejčastěji a nejdéle spíte. Jestli to je rovně na břiše nebo zádech, můžete zvolit tvrdou, jestli to je na boku, pak je zapotřebí si vybrat měkčí.

Velmi měkké matrace mohou mít osoby s nízkou hmotností, nebo mohou být v místech přechodného přespávání. Pro každodenní nebo časté nocování musí ale matrace poskytnout tělu oporu. Muži mají přitom většinou raději matrace tvrdší, ženy měkčí. Vliv má při rozhodování ale i věk – dětem kupte pevnější matraci střední tvrdosti, mladšímu člověku klidně tvrdší a staršímu zas anatomickou, elastičtější matraci.

Matrace by vás neměla tlačit, takže je dobré si ji u vždy u prodejce vyzkoušet.

Čtěte také: Poruchy spánku mohou být příznakem jiných nemocí

Více informací vám poskytne toto video.

2. Kvalitní materiál

Na výběru kvalitního materiálu si dejte velmi záležet. Vaše tělo s ním bude v kontaktu kolem osmi hodin denně, čili musíte mít absolutní jistotu, že jsou testované z hlediska zdravotní nezávadnosti, ale i schopné poskytnout ortopedickou oporu těla. Rozhodně dbejte i na kvalitní povlak matrace, ten musí být snadno udržovatelný, prodyšný, ale i savý. Oceníte i schopnost moderního materiálu umět pomoci s likvidací roztočů.

Moderními materiály jsou hlavě nejrůznější pěny – například ty studené, líně a paměťové, které jsou skvěle elastické, tvarově stálé a dlouho vydrží. Navíc pomohou s odvodem tepla těla a poskytnou potřebnou oporu.

Na trhu jsou i matrace latexové z přírodního kaučuku, které jsou velmi měkké a pružné. Jejich obliba ale v posledním desetiletí výrazně klesá.

Osvědčenou klasikou jsou i pružiny a taštičkové pružiny, které (pokud je jich dostatečné množství) zajistí optimální rozložení hmotnosti těla. Moderní zpracování zajistí, že se pružiny neuvolňují a dlouho vydrží.  S ohledem na tlakové body, které pružiny na těle vytváření, není možné na pružinové matrace získat nejvyšší zdravotní certifikaci.

S výběrem vám ale vyškolený prodejce poradí přesně na míru vašim potřebám.

Poradna Zdravý spánek zde

3. Nosnost matrace

Dobrý prodejce se vás vždy musí zeptat na hmotnost člověka, pro kterého je matrace určena. Bez tohoto údaje není možné zvolit matraci, která zajistí kvalitní spánek. Většina výrobců uvádí maximální zatížení, při kterém si matrace zachová všechny své kladné ortopedické vlastnosti.

Čtěte také: Špatně spíte? Je na čase navštívit lékaře.

4. Vhodné lůžko

Při nákupu matrace byste už zcela jistě měli vědět, do jaké postele ji použijete – tedy zda má pevné dno, rošt obyčejný či polohovací. Ne všechny matrace jsou vhodné pro všechny jmenované možnosti, ale obecně je lepší pevný lamelový nebo prkenný rošt, který umožní odvětrávání lůžka.

Čtěte také: Máte problémy se spánkem, veďte si deník.

5. Cena

Jak vidíte, dali jsme ji až na poslední místo. Na kvalitní matraci se totiž opravdu nevyplatí šetřit. Musíte počítat s tím, že čím kvalitnější matriál, tím dražší matrace bude. Ovšem než začnete snižovat své požadavky, abyste se dostali k nižší ceně, vzpomeňte si, jak často vás bolí hlava nebo záda. A jak obtěžující ta bolest je, kolik energie a peněz vás stojí obcházení doktorů, léky na bolest, lázně… Možná pak přehodnotíte svůj přístup a „obětujete“ pár tisíc navíc – zvlášť proto, že na kvalitní matraci budete spát každý den několik let a chcete spát dobře.

Opravdu kvalitní matrace vydrží nejméně osm let – což je i doba, za kterou ji odborníci doporučují vyměnit. Pak si cenu vydělte počtem nocí, ve kterých si díky ní dopřejete zdravý a vydatný spánek – i v případě investice dvaceti tisíc to vyjde na pouhých sedm korun denně, což rozhodně není přemrštěná cena.
Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Chiropraxe II.

Existuje poměrně účinný systém léčby, za našimi hranicemi značně rozšířený, který dokáže odpomoci od bolesti. Jde o chiropraxi, která se v našich podmínkách nazývá manuální nebo myoskeletální medicínou.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Problémy s krční páteří

Mám problémy s krční páteří. Poraďte mi, prosím, nějaké cviky na uvolnění krční páteře, případně další rady. Milan

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce