Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zdravá výživa

(Ing. Ctibor Perlín CSc. | přečteno: 15508x )

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

shutterstock.com

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny "zdravá výživa", "správná výživa", příp. "vyvážená a pestrá strava". Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Energie, bílkoviny, tuky a sacharidy

Lidský organismus potřebuje stravou získávat energii, základní živiny, vitaminy, minerální látky a další esenciální (nepostradatelné) látky.

Zdrojem energie jsou základní živiny, tj. bílkoviny, tuky (lipidy) a sacharidy. Jeden gram bílkovin a jeden gram sacharidů obsahují každý energii v hodnotě 4 kcal (16 kJ), zatímco 1 g tuků poskytuje 9 kcal (37 kJ). Potřeba energie daného jedince závisí na věku, pohlaví, tělesné výšce a tělesné aktivitě. Např. žena vysoká 162 cm ve věku 23 až 50 let potřebuje průměrně energii v hodnotě 1800 kcal. Naproti tomu muž ve stejném věku s výškou 172 cm potřebuje 2300 kcal. V obou případech se jedná o jedince se střední tělesnou aktivitou. Je samozřejmě velmi obtížné určovat svou aktuální energetickou potřebu, ale zhruba se můžeme řídit vlastní hmotností - v dospělosti je nejlepším ukazatelem správné spotřeby energie ustálená tělesná hmotnost.

Bílkoviny jsou vysokomolekulární látky složené z aminokyselin. Jsou to stavební látky lidského těla. Bílkoviny netvoří pouze svaly, ale jsou základní součástí dalších nezbytných látek, jako jsou enzymy a hormony. Bílkoviny jsou obsaženy jak v živočišných zdrojích (maso, vejce, mléko), tak v rostlinných tkáních (obiloviny, luštěniny, ale i zelenina a ovoce). V současné době panuje mezi odborníky názor, že denní spotřeba bílkovin by měla být v rozmezí 0,8 až 1,0 g na 1 kg tělesné hmotnosti u dospělé populace. Děti a senioři by měli mít spotřebu bílkovin poněkud vyšší.

Je důležité vědět, že bílkoviny se liší svojí nutriční hodnotou, která je dána jejich aminokyselinovým složením. Bílkoviny živočišného původu jsou z tohoto hlediska hodnotnější. Některé aminokyseliny si totiž lidský organismus neumí sám vytvořit a musí je získávat stravou. Těmto aminokyselinám se říká esenciální. Nevýhodou je, že konzumací živočišných bílkovin, zejména masa, jíme také velké množství tuku. Proto bychom měli dávat přednost libovému masu, nejlépe drůbežímu a rybám. Ryby, na rozdíl od masa, obsahují velmi důležité nenasycené mastné kyseliny, nepostradatelné např. pro vývoj a správnou funkci mozku.

Tuky (lipidy) tvoří několik typů sloučenin. Nejrozšířenější jsou triacylglyceroly, sloučeniny mastných kyselin s glycerolem, ale patří sem i fosfolipidy (lecitiny), a steroly (některé hormony a cholesterol). Z potravinářského hlediska patří do této skupiny rostlinné tuky (margariny a ztužené tuky), rostlinné oleje a živočišné tuky (máslo a sádlo). Lipidy doprovázejí veškeré živočišné potraviny, především vepřové maso. I libová šunka je bohatým zdrojem tuků. Důležitou součástí lipidů jsou však vitaminy rozpustné v tucích, tedy vitaminy A, D, E a K.

Nutriční hodnota tuků je dána poměrem mastných kyselin, které obsahují. Jednotlivé mastné kyseliny se liší svojí chemickou strukturou - délkou uhlíkatého řetězce a počtem dvojných vazeb. Rozlišujeme mastné kyseliny nasycené (např. kyselina stearová a palmitová), mononenasycené (kyselina olejová) a polynenasycené (kyselina linolenová a linolová). Polynenasycené mastné kyseliny ještě rozlišujeme na n-6 mastné kyseliny, obsažené v rostlinných olejích, a n-3 mastné kyseliny, obsažené v rybím tuku.

Spotřeba lipidů by neměla překročit 30 % celkové spotřeby energie, z toho by měla být třetina nasycených, více než třetina mononenasycených, a méně než třetina polynenasycených mastných kyselin. Nasycené mastné kyseliny se nacházejí převážně v živočišných tucích, ty nenasycené převážně v rostlinných tucích.

Mezi sacharidy patří jak jednoduché cukry (např. glukóza a fruktóza), tak cukry složené (např. škrob a celulóza). Nejznámější cukr je sacharóza, což je sacharid tvořený dvěma jednoduchými cukry - glukózou a fruktózou. Sacharidy se vyskytují převážně v rostlinných tkáních, ale např. mléko obsahuje mléčný cukr -- laktózu. Z výživového hlediska není cukr (sacharóza) vůbec potřebný, ale je oblíben pro svou sladkou chuť. Zato polysacharidy škrobového typu jsou velmi důležité a měly by tvořit 55 až 60 % z celkového energetického příjmu. Mezi sacharidy se zařazuje i vláknina, což je směs různých typů polysacharidů a dalších látek. Z výživového hlediska je vláknina velmi důležitá, protože příznivě působí na celou řadu metabolických funkcí člověka. Je obsažena v obilovinách, především v celozrnných výrobcích, v ovoci a zelenině, v luštěninách. V živočišných produktech se běžně nevyskytuje.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
karel88
1x

ooooooo:* to přesně jsem jako lajk hledal! díky!

betakarota
1x

ja taky. :)

euroGeeN

Krásný popis základních částí stravy, ale co to je zdravá výživa a kolik čeho máte jíst vám to neřekne. A nečekejte, že se to dovíte z webu. Na internetu určitě nenajdete, jaký jste metabolický typ dle DNA (tzn. jaký trojpoměr živin je pro vás ideální). Internet vás nenaučí počítat kalorie a poznat svůj bazální metabolismus. Pokud ovšem nechcete tyto "drobnosti" úmyslně vynechat. Zeptejte se kvalitnch poradců v síti euroGeeN, jak dlouho trvá naučit se zdravou výživu. A zda stačí vědět, co to je sacharid :)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce