Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zdraví našich dětí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12735x )

doc. MUDr. Jozef Hoza, CSc.přednosta Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN, 8. listopadu 2001

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s doc. MUDr. Jozefem Hozou, CSc.,přednostou Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, která proběhla ve čtvrtek 8. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Moderátor: Dobrý den pane docente, vítám Vás v naší živé diskusi.

Doc. Hoza: Dobrý den, děkuji za milé uvítání. Čekám na dotazy.

Moderátor: Zatím tu nemáme žádného diskutujícího, proto bych se Vás zeptal, jak jste se dostal k pediatrii - oboru, který se zabývá zdravím a nemocemi děti?

Doc. Hoza: Původně jsem chtěl být chirurgem, protože jsem jako dítě strávil dost času na chirurgii s nemocnou nohou, měl jsem zánět okostice v době, kdy nebyla ještě antibiotika tak běžně užívána jako dnes. Ale po přijímacích pohovorech na lékařskou fakultu v Bratislavě mi byla nabízena možnost studovat na Karlově Univerzitě v Praze na Fakultě dětského lékařství. A právě tato možnost, studovat na slavné Univerzitě Karlově rozhodla. Pediatrie mne nadchla po prvních praktikách - stážích na dětské klinice na Karlově ve 3. ročníku studia. A od té doby považuji pediatrii za nejkrásnější, ale také za nejnáročnější obor medicíny.

Eliška: Pane doktore, zajímal by mě Váš názor na kombinaci klasických léků s homeopatiky. Konkrétně se jedná o astmatické problémy u dětí. Děkuji

Doc. Hoza: Homeopatika nepatří do mého léčebného programu, snažil jsem se pochopit princip jejich účinků ale nic mne nepřesvědčilo o jejich účinku. Přípravky zařazené mezi homeopatika ale zřejmě neškodí. Důležité je, aby dítě s astmatem bylo sledováno a léčeno dětským alergologem a svým praktickým lékařem ve shodě, léčba astmatu je složitá, dlouhodobá a v současné době máme dostatek prostředků pro "ovládnutí" astmatu a nepotřebujeme homeopatika.

Eliška: Existují tedy již takové léky, které neobsahují kortikoidy a jsou bez vedlejších účinků (např. hormonální nerovnováha, zátěž srdce apod.)?

Doc. Hoza: Elišce: určitě, o tom Vám může jistě hodně říci Váš ošetřující lékař, například jsou nové léky, které zasahují do účinku působků, které se podílejí na vzniku astmatu, říká se jim antileukotrieny.

matka: Nemám na pana docenta Hozu žádný dotaz. Chci mu jen touto cestou popřát hodně zdraví a spokojenosti, protože můj syn se u něj léčí již několik let a není obvyklé a běžné u všech lékařů, aby měli tak vstřícný a lidský vztah ke svým pacientům. Děkuji

Doc. Hoza: Děkuji za vaše slova, nepatří ale jen mne, patří i mým spolupracovníkům, lékařům, sestrám a všem u nás na dětské klinice na Karlově.

matka: Je to pravda, se vstřícným úsměvem se člověk setká hned při vstupu u okénka ambulance, i při telefonickém objednávání (obrazně) . . .

Moderátor: Hodně maminek má velmi vyhrocené názory na používání antibiotik u děti. Některé je zásadně odmítají, jiné když je od lékaře nedostanou, cítí se poškozené. Mohl byste tento problém trochu osvětlit?

Doc. Hoza: Antibiotika jsou velmi účinné zbraně v boji s infekcí. Bakterie se ale nechtějí nechat jen tak lehce zvládnout nebo zničit. Na to, aby byla léčba antibiotikem účinná, musí být cílená, správně dávkována. Zneužívání antibiotik, nebo jejich nesprávné podávání se mstí tím, že bakterie na tuto léčbu reagují tzv. rezistencí, nebo jinak řečeno odolností. Proto léčba antibiotiky musí být vždy důsledně zvážena a neměla by být ordinována podle přání kohokoliv. Jde skutečně o jedny z nejúčinnějších léků, které moderní medicína má a které ještě dlouho bude potřebovat. Bylo by nedobré, kdybychom nemohli v budoucnu využít jejich silného potenciálu. Antibiotika zásadně změnily osud mnoha dětí s infekcí. A dnes jsou bohužel země, kde nedostatek antibiotik má na svědomí velkou úmrtnost na infekce. Chraňme si je!!

Moderátor: Nechci strašit maminky, ale možná by měly vědět, jaká onemocnění v České republice ohrožují nejvíce dětí.

Doc. Hoza: Nejčastější příčinou smrti u dětí od 1. roku věku u nás i ve většině "civilizovaných" zemí světa jsou úrazy a otravy. Je to velmi nedobré, protože se jedná o příčinu, které lze předejít. Děláme po to všechno? U dětí do jednoho roku je nejčastější příčinou úmrtí problém vrozených vývojových vad a problém novorozence předčasně narozeného. Pokud se týká nemoci, výrazně stoupá podíl alergických onemocnění už v ranném dětském věku. A protože dítě je jedinec od narození do 18. let věku, pak je tu problém dospívajících - od drogové závislosti až po pohlavně přenosné nemoci.

jakub: Dobrý den. Pane docente prosím jak je to s alergickými nemocemi - kdy by se mělo začít s testováním malých dětí na různé typy alergií a při jejich zjištění - není lepší je léčit pomocí homeopatie?

Doc. Hoza: O homeopatii jsem již mluvil. Testovat se má začít v okamžiku, kdy vyslovíme podezření na alergickou příčinu nemoci. Důležité je aby praktický dětský lékař a alergolog zvážil všechny okolností kolem příznaků včetně výskytu alergie v rodině.

jakub: Co když toto podezření je známé již od narození - co potom?

Doc. Hoza: pro Jakuba: pravděpodobně jde o dítě, které je z rodiny, kde se alergie vyskytuje. V těchto případech praktický lékař pro dítě a dorost, u kterého je dítě registrováno musí věnovat mnohým příznakům větší pozornost aby při dispozici k alergickým projevům po prvních příznacích odeslal dítě k alergologovi a ten rozhodně čím a jak dítě testovat.

jakub: Pane docente ale já jsem se ptal kdy se má začít s testováním - to proto, že jsme se setkali s názorem a nejenom s názorem ale byli jsme na to i odkázáni, že až po 1. roce věku. Zdá se mi to dost pozdě.

Doc. Hoza: pro Jakuba:testování v prvním roce života klasickými prostředky (kožní testy, inhalační apod.) mají spolehlivější výsledky pokud se provedou v době, kdy je imunologický vývoj dítěte pokročilý a kdy je možná potřebná spolupráce s dítětem. Testuje se vlastně odpověď imunitního systému na minimální dávky předpokládaného vyvolavatele. Imunologický vývoj vrcholí kolem 3 roku života nicméně po 1. roce lze některé testy provést. Jde opravdu o spolehlivost. Neplatí to ale pro některé potravinové alergie, kdy se testování (např. podání malého množství přípravku na bázi kravského mléka ) může provést i u kojence.

Rudolf: Dobrý den pane docente. Chtěl jsem se zeptat, je možné věřit všem inzerovaným vitamínům pro děti v našich lékárnách ? Děkuji.

Doc. Hoza: pro Rudolfa:vitamínové přípravky jsou jednak ty, které kontroluje před uvedením do prodeje Státní ústav pro kontrolu léčiv. Těm věřím, protože jejich složení je prověřeno institucí, která je autoritou v ČR. Dále bych věřil těm přípravkům, které mají v přiložené písemné informací zmínku o tom, že byly prověřeny některou odbornou autoritou - například Českou pediatrickou společností.

Rudolf: Měl bych ještě jeden dotaz. Jsme s manželkou již starší rodiče já 49 a manželka 41 a máme nyní 3letého synka. Manželka k těhotenství přistupovala velmi zodpovědně - testy atd. - a neustále poslouchala uklidňující hudbu. Syn je věčně usměvavý a pohodový. Měla tato pohoda a chování nás vliv na plod? Dítě jsme si přáli.

Doc. Hoza: pro Rudolfa a jeho manželku:Blahopřeji Vám a děkuji za ten dotaz. Škoda, že jste nenapsali, jek se Váš syn jmenuje. Věřte, udělali jste mnoho pro Vašeho syna tím, jak jste se chovali v době těhotenství. Věřím, že i nadále bude mít Váš syn (není to náhodou také Rudolf?)) skutečné rodiče s pochopením, laskavostí, ale také přísností v potřebné míře.

Rudolf: Děkuji Vám pane docente. Syn se jmenuje Tomáš - Alexandr a má se čile k světu. Je pohybově i muzikálně nadaný, maluje a jeho větné spojení udivuje všechny ve školce. Přeji všem příjemný zbytek dne.

holý: Je běžné, aby ještě ve 14 letech dceru občas silně bolely nohy, hlavně pod koleny, zřejmě kvůli růstu kostí?

Doc. Hoza: pro holý:Bolesti končetin jsou poměrně častou stížností u školních dětí (kolem 15 procent dětí to postihuje). Vámi udávané obtíže bych přisoudil "růstu kostí" až po vyšetření u praktického lékaře a specialisty ( např. v naší ambulanci pro dětskou revmatologii) a vyloučení nějaké jiné příčiny, která někdy může být závažnější.

holý: Děkuji za odpověď.

MosJana: Pane doktore, mému synovi je 11,5 roku, měří 130,6 cm. Mám obavy z nedostatečného vzrůstu. Otec dítěte měří 176cm, matka 153cm. Kde se můžeme dozvědět více o správném vývoji dítěte. Děkuji

Doc. Hoza: pro Mos. Jana:podíval jsem se do tabulek pro hodnocení výšky u chlapců a potvrzují Vaše podezření. Pokud je syn správně změřen, potom výška 130,6 cm v 11 a půl roku je pod běžně tolerovaným rozptylem. Potvrdí Vám to i pohled na tabulku růstu, kterou by jste měla mít ve Zdravotním průkazu dítěte. V každém případě doporučuji obrátit se na praktického dětského lékaře s žádostí o vyšetření u specialistů, nejspíše u dětského endokrinologa. Možné i na naší ambulanci v Praže na Karlově. Výšky rodičů hrají roli ale je nutné prověřit všechny možnosti poruchy růstu.

stsam: Máme 22měsíční dvojčátka- párek, u děvčátka se ekzém projevuje od narození. Kožní lékař předepisuje mastičky, které na stavu nic nemění.

stsam: Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na možnosti léčby atopického ekzému, či alespoň zmírnění projevů.

Doc. Hoza: pro stsam:Atopický ekzém je velmi složitý problém, řeší jej kožní lékař ve spolupráci s alergologem a imunologem. Léčba a prevence je komplexní a jen těžko jí lze popsat ve zkrácené podobě. Postupujte, prosím, podle rad těchto specialistů. Malou radu přece: tato léčba trvá dlouho a vyžaduje trpělivost -dítěte i rodiny. Ve většině případů je ale úspěšná, nespěchejte proto së změnou lékaře.

stsam: Co si představit pod pojmem "ve většině případů". Je možné použít nějaká čísla - procenta?

Doc. Hoza: stsam:nemám přesná čísla, z posledních informací, které jsem měl možnost posoudit jde o více než 2/3 nemocných. Přesněji by Vám to řekl specialista. Kožní lékařství není můj obor, lituji, že nemohu být přesnější.

stsam: I tak děkuji, to je nadějné. Ještě bych se rád zeptal na možnosti úpravy odstávajících uší. Kromě ekzému má totiž Vendulka ještě velmi odstávající uši.

Doc. Hoza: stsam:Velmi těžká otázka. Vendulku by jistě problém s postavením boltců ušních trápil v době, když půjde do školy nebo půjde na první rande (dětský lékař musí myslet dopředu a též na běžné starosti dětí a dospívajících-neberte to "rande " jako zlehčování problému). Poraďte se s ušním lékařem nebo plastickým chirurgem. Poradí Vám jistě více. To moc neumím. Vím ale, že operace je možná a většinou bývá úspěšná (90%).

stsam: Děkuji a doufám, že se tady ještě někdy setkáme. Na závěr: máte nějakou dobrou řadu jak pomoci při zácpách takto malých dětí, kdy pláčou bolestí a nic?

Doc. Hoza: stsam:rady na toto téma by vyžadovaly také více prostoru, zkuste někdy ráno mezi půl sedmou a sedmou zavolat na naší ambulanci- tel. č. 02 2496 7778, tam sedí prim. dr. Pavel Frühauf, který se tím zabývá a určitě Vám poradí.

maminka: Dobrý den pane doktore, mám dvouletou dceru, která právě začala navštěvovat MŠ. Prosím o doporučení jak se chovat a čeho se vyvarovat, aby byla co nejméně nemocná.

Doc. Hoza: mamince: Pokud Vaše dceruška byla dosud zdravá, není důvod k velkým obavám z nemocnosti, pokud bude dítě mít přiměřenou stravu, možnost být na čerstvém vzduchu i mimo školku, pokud se bude vhodně oblékat a pokud se nebude po nemoci vracet do školky dříve, než po řádné rekonvalescenci.

maminka: Děkuji. A co obráceně? Pokud má rýmu bez teplot a jiných projevů nějaké virózy. Mám ji nechat doma nebo ji mám dát do školky?

Doc. Hoza: mamince:Rýma, která trvá více než týden by měla být posouzena dětským lékařem. Ne každá sekrece z nosu je "jen "rýma-viz povídání o alergií. Bylo by neodpovědné ode mne, kdybych Vám radil bez toho abych Vaší holčičku viděl.

Eliška: Pane doktore, ráda bych navázala na dotaz paní Jany ohledně výšky syna. Mám opačný problém dcera má 5 a půl let měří 131 cm a váží 27 kg. Já mám 172 cm, otec 180. Mohu předpokládat, že takto rychle poroste pořád? Děkuji

Doc. Hoza: Elišce:Opět bych navrhoval podívat se do Zdravotního průkazu, kde je tabulka růstu. Ale prověřte si to ještě u dětského lékaře nebo specialistů. Předpovědi definitivní výšky z výšek rodičů jsou sice možné ale je třeba zohlednit ještě další okolností vývoje .

Katarina: S jakými obtížemi přicházejí dětští pacienti do nemocnice Ke Karlovu nejčastěji?

Doc. Hoza: Poskytujeme péči všem dětem s celým spektrem obtíží, které postihuje dětský věk. Naše specializace jsou: intenzívní péče o dítě s bezprostředním ohrožením života, děti s dědičnými poruchami látkové výměny, které provázejí poruchu vývoje, autoimunitní choroby pojiva - nejčastěji revmatické choroby dětského věku, problémy poruch výživy a trávicí trubice, problémy období dospívání

Katarina: Mohou tam docházet i děti mimopražské?

Doc. Hoza: Více než 60 % děti, které ošetřujeme na naší klinice nejsou z Prahy, poskytujeme péči a pořadu dětem nejen z celé ČR, ale i že zahraničí.

Katarina: V čem má tato nemocnice nejlepší výsledky? Jinými slovy - co nabízí jiného, lepšího, dokonalejšího proti jiným pražským dětským a dorostovým nemocnicím? Může se tato nemocnice něčím konkrétním pochlubit?

Doc. Hoza: Jedna z nejkrásnějších rekonstruovaných budov v centru Prahy, kde je velmi dobrý přístup a můžeme říci i klid pro péči. Dědičné poruchy látkové výměny jsou problém, který v takové šíří není řešen nikde v ČR, jde nejenom o lůžkovou péči ale také o nejmodernější laboratorní vyšetření na Evropské úrovni. Klinika poskytuje péči dětem ve všech věkových kategoriích od novorozence až po pozdní dospívání, od akutně nemocných děti s akutním ohrožením života až po chronické nemoci, které bohužel se v naší dětské populaci objevují stále častěji.

Katarina: Neodráží se na zdravotním stavu pacientů, že tato nemocnice se doslova opírá o magistrálu s nejhustší automobilovou dopravou?

Doc. Hoza: Při rekonstrukci dětského areálu na Karlově se počítalo s tím, že lůžková i ambulantní část dětské kliniky bude mít okna do prostředí parku kolem Karlovského kostelíku a s výhledem na Albertov, aby děti a rodiče měli klid pro péči. Okna, která hledí na dálnici jsou tak dokonale hlukové izolovaná, že v žádném případě dětem nevadí. V ohrožené části kliniky je klimatizace.

Katarina: Existuje preventivní program pro pražské děti?

Doc. Hoza: Je řada preventivních programu, které se realizují nejen na úrovni zdravotnických zařízení, ale také dalších institucí (výchovné vzdělávací např. ), protože zdraví je komplexní pojem.

Moderátor: Těší mě zájem diskutujících, ale přiblížila se 14:00 hodina a musím proto bohužel naší diskusi ukončit. Příští čtvrtek si budete moci popovídat s MUDr. Weissem na téma Cukrovka a poruchy štítné žlázy. Panu docentovi děkuji a věřím, že mezi nás zase někdy zavítá.

Doc. Hoza: Všem děkuji, bylo příjemných 120 minut, přeji všem rodičům radost že zdravých dětí, a pokud se něco přihodí, pak jsme na Karlově v Praze připraveni. Váš Jozef Hoza.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Elli

Četla jsem, že firma GenScan provádí analýzu DNA, podle které mohou předpovědět sklony k propuknutí vážných nemocí v budoucnosti. Myslíte si, že je to reálné?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce