Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zdraví vašich rodičů

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4244x )

MUDr. Zdeněk Kalvach3. interní kliniky VFN, 25. října 2001

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Zdeňkem Kalvachem z III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, která proběhla ve čtvrtek 25. října 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Moderator: Pane doktore vítám Vás v dnešní živé diskusi na www.ordinace.cz.
MUDr. Kalvach: Děkuji za pozvání a brousím si tužku
Stanislav: Dobry den pane doktore. Dnes je to ponekud siroke tema a tak bych se rad zeptal na to zda by i rodice v pokrocilejsim veku meli delat nejaky sport, nebo jinou fyzickou cinnost.

MUDr. Kalvach: Odpověď Stanislavovi: Děkuji za zájem a první otázku. Ve stručnosti: určitě ano, pokud je ta činnost těší a pokud je přiměřená. Tedy šířeji: nikdo by neměl být "nucen" k aktivitě a každý by měl respektovat své limitace (zdravotní stav, míru dekondice). Jsou-li tyto podmínky splněny, je pohybová aktivita velmi žádoucí a mělo by přibývat rekondičních poradců - profesionálů pro zájemce vyššího i "nejvyššího věku".
Jana Slavikova: Pane doktore, mam dotaz. Mam, jako dcera, pravo na informace o zdravotnim stavu sveho otce?

MUDr. Kalvach: Janě Slavíkové: Pokud vím, jako dcera, tedy jeden z nejbližších rodinných příslušníků, máte na informace právo, pokud s tím otec souhlasí, resp. nevysloví přání, abyste nebyla informována (např. proto, aby Vás nezneklidnil). Jiná situace by byla při právní nezpůsobilosti pacienta, bezvědomí atd - pak je právo na informaci úplné.
Maruška: Pane doktore, rodiče již nežijí, takže se asi nemůžu zapojit do diskuse. Ale potřebovala bych se poradit, co se týče zdraví mých dětí (již odrostlých). Bude někdy diskuse i na toto téma?

MUDr. Kalvach: Marušce: Pokud myslíte diskusi o zdravém rozvoji dětí - jistě výborný námět pro organizátory (pozn. Lékárny.cz: živá diskuse na téma Zdraví vašich dětí se koná 8. listopadu od 12:00 do 14:00 hodin s doc. MUDr. Jozefem Hozou z Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN). Pokud myslíte prevenci seniorských problémů v mladém věku jde o široké téma prevence civilizačních (a jiných) trablů, které se projeví v pozdním věku - nácvik stravovacích a pohybových zvyklostí atd. - tzv pozdní důsledky zásahů do časných vývojových period.
Tempař: Pane doktore Vase zamereni je medicina senioru - geriatrii a gerontologii. Jsem laik a netusim cemu se venuji zminene dve zamereni. Dekuji za odpoved.
MUDr. Kalvach: Tempařovi: gerontologie je souhrn poznatků (multioborových) o stárnutí a stáří - na počátku byl oxfordský Club of ageing, což podtrhuje multioborový diskusní charakter. Geriatrie je medicínská disciplína - zvláštnosti chorob, zdravotního stavu, stonání, léčení ve stáří.
Stanislav: Jsou nejake vhodne potravinove doplnky pro celkove zvyseni dobre fyzicke a mentalni kondice?

MUDr. Kalvach: Stanislavovi: Potravinové doplňky jsou obecně dobré tam, kde doplňují nedostatek - neúčinné a potenciálně škodlivé tam, kde jsou v nadbytku. Např. multivitamíny se stopovými prvky mohou blokovat některé společné transportní mechanismy. Jinak by v geriatrii přicházely do úvahy právě multivitamíny, stopové prvky, lecitin, antioxidanty (ale až po stresu, zátěži) atd
Tempař: Slysel jsem, ze v 50 letech ma clovek fyzicku na cca 50% urovni, jakou mel ve 30. Je na tom neco? Mame tedy sportovat, aby jsme ve 30 meli maximum.

MUDr. Kalvach: Tempařovi: Spoortování, resp. vhodná kondiční aktivita by měla pomoci dosáhnout v mladém věku optimální úrovně v rozvoji pohybových a kondičních schopností, ve středním věku tuto úroveň udržet a ve stáří zpomalovat její pokles. Aktivní sedmdesátník může vykazovat kondiční hodnoty pasivního čtyřicítníka.
Vladimir: Pane doktore, jak přesvědčit rodiče, aby šli k lékaři a důvěřovali mu?

MUDr. Kalvach: Vladimírovi: Důvěra se asi nedá vnutit, o tu by se měl dobrý lékař ucházet a pacient by se o přiměřenosti své důvěry měl sám přesvědčit. Tedy snad poradit a nabídnout, že "znám jednoho vstřícného a znalého lékaře a že konzultace s ním by mohla být prospěšná". Jinak platí, že časná diagnostika ušetří pacientovi řadu trápení.
Maruška: Mám na mysli spíš ten zdravý rozvoj, ale ten je určitě základním předpokladem prevence problémů v dospělém věku a ve stáří. Snad to jako námět pro diskusi někdy dopadne. Děkuji za odpověď a budu tuto stránku dále sledovat.

Barka: Jak přesvědčit rodiče, aby si vzali aspoň teploměr, pak netutlali, kam to vylezlo, o lékaři a lůžku ani nemluvě?
Barka: Rodiče mají všechny tyhle rady pro své okolí, čílí se, když jich okolí nedbá. Ale běda, mají-li se tím řídit sami, přece "JIM nic není"
MUDr. Kalvach: Barce: Já myslím, že u dospělých osob by mělo jít o diskusi a o co nejmenší přesvědčování. Každý máme právo konat moudře i nemoudře. Měli bychom dostat validní informace pro svobodné rozhodování - ale to rodiče jistě o měření teploty a nepodceňování "chřipky" mají.
Barka: Problém je někdy i to, že byť je člověku 40, je pořád JEN synem-dcerou, a tudíž nemá co radit, nýbrž poslouchat.
MUDr. Kalvach: Barce: Je to "ještě horší", právě v geriatrii si člověk ověří, že většina z nás nikdy nepřestane být pro své rodiče dětmi: opakovaně mi 90leté dámy vyprávěly o svých nerozumných 70letých dětech. 77letý muž zůstává jen mladším bratrem osmdesátníka. Nejšpatnější ale je, když někdy děti začnou "oplácet" hyperprotektivní, omezující "péčí" - třeba: "teď po té mrtvici se alespoň budeš řídit tím, co ti řeknu a já ti přikazuji, zakazuji" - to je zlé a nikoliv ojedinělé.
Kevin: Nedavno mela moje babicka nejake problemy se srdcem. Behem anabaze, kterou jsme s ni absolvovali jsem dospel k nazoru, ze nekteri lekari uz stare lidi "odepsali". Jake jsou Vase zkusenosti?
MUDr. Kalvach: Kevinovi: Obávám se, že někteří lékaři opravdu geriatrické pacienty v lecčem podceňují a "odepisují", jiní navíc jejich problematice dobře nerozumí, a proto jim neposkytnou dostatečně účinné a účelné služby.
Kevin: Co kdyz mam pocit, ze se lekari babicce dostatecne nevenovali, ze ji neposkytli primerenou peci? Mohu s tim neco delat?
MUDr. Kalvach: Kevinovi: První by, myslím, měla být konzultace s příslušným lékařem. Někdy on pochopí, že vlastně situaci podcenil či správně nepochopil ev. že opravdu postupoval restrikčně, jindy Vy zjistíte, že postup vlatně byl velmi dobrý a vstřícný. Pokud přetrvává nejistota, měla by následovat konzultace s "rodinným" lékařem - praktikem či některým jiným lékařem, kterému velmi důvěřujete a s nímž jste v osobnějším kontaktu (právě praktik by měl být "průvodcem" svých pacientů zdravotnictvím včetně kontaktů s jinými odborníky). Pokud nedůvěřuje pacient "svému" praktikovi, měl by jej změnit. Teprve poté následuje konzultace či "stížnost" u nadřízeného lékaře, zdravotního rady či u některé organizace "na obranu pacientů". Finální jsou stížnosti a oznámení "natvrdo". K pacientským právům patří také vyžádání kontrolního názoru jiného odborníka.
Kevin: Dekuji za odpoved. Je pravda, ze lide, kteri cely zivot pracovali dusevne jsou ve stari mene senilni?
Kevin: Barce: myslim, ze tyhle problemy ma vetsina lidi
. stari lide by se meli vychovavat, podobne jako deti. o vychove deti je spousta knizek, o vychove rodicu nic neni
. Nebo ano pane doktore?
MUDr. Kalvach: Kevinovi: S duševní aktivitou je to obdobné jako s tělesnou. Pomáhá dosáhnout vyšší úrovně schopností a zpomalit jejich pokles ve stáří. Navíc chorobné problémy (např. při Alzheimerově chorobě) jsou při náhodném setkání méně nápadné. Pokud by šlo jen o IX tak pokles u genia ze 140 na 120 zůstává stále v nadprůměru.
Kevin: Dekuji za odpovedi.
MUDr. Kalvach: Ještě Kevinovi: Já nevím, jestli výchova je to pravé slovo - vzdělávání je celoživotní, třeba do stovky a výše, rozvoj včetně zkušeností a "kultivování" také, ale výchova je asi hodně vývojově limitována. Jinak knížky o životě a vzdělávání existují - z těch "laických" např. od prof. Gregora, dr Pospíšilové atd
pitris: nevim jestli jste se o tom uz nebavili, ale zajimalo by mne proc roste vyskyt Alzheimerovy choroby?
MUDr. Kalvach: Pitrisovi: Alzheimerovy choroby může přibývat především relativně či domněle. Relativně ve smyslu stárnutí populace - jde o chorobu věkově podmíněnou, tedy čím více osmdesátníků, tím pochopitelně i více chorob pro tento věk příznačných, včetně Alzheimerovy chorovy. Domněle ve smyslu důslednější či falešně pozitivní diagnostiky - asi 20 % "demencí" u hospitalizovaných seniorů bylo ve velké pražské nemocnici falešně stanovených. Absolutní nárůst Alzheimerovy choroby myslím neprobíhá.
pitris: aha dekuji. a co je nejcstejsim zdravotnim problemem rekneme u lidi nad 75 let?
MUDr. Kalvach: Pitrisovi: Nejčastějším zdravotním problémem ve stáří jsou pravděpodobně problémy s pohybovým aparátem (páteř, klouby, svaly) - osteoartroza, osteoporoza, vertebrogenní obtíže, funkční postižení ramene (zamrzlé rameno), kyčlí, hlezenních kloubů, svalové dysbalance atd. Nejzávažnější z frekventních jsou obtíže cévní - kardio a cerebrovaskulární (ateroskleroza, poruchy prokrvení mozku a srdce, poruchy krevního tlaku). Z těch ostatních bych zdůraznil: poruchy výživy a záněty - ty jsou zřejmě nejčastější příčinou dekompenzace zdravotního a funkčního stavu v pokročilém stáří (záněty dýchacích či močových cest atd). Teprve potom jde o duševní choroby včetně demence, o zhoubné nádory atd.
pitris: Jak se da problemum s pohybovym aparatem predchazet?

MUDr. Kalvach: Pitrisovi: Zčásti jde o daň tomu, že se homo sapiens postavil ze čtyř končetin na ty dvě zadní, že chodí po nepřirozeném podkladě (beton) a že v civilizovaném a technicky vylepšeném prostředí žije déle než v dravé přírodě. Dokonalá prevence proto neexistuje. Ale významné je: dosažení a udržování žádoucí kondice a pohybových stereotypů, zachování svalového tonusu (např. svalový korzet kolem páteře, břišní svaly), udržování optimální hmotnosti, chůze ve vhodné obuvi a potom včasná fyzioterapie či jiná léčba počínajících poruch, které se jinak prohlubují, řetězí, chronifikují.

MUDr. Kalvach: Ještě Pitrisovi: A pokud jde o osteoporozu je excelentní prevencí substituční hormonální léčba u žen )+ další opatření pohybová, výživová).
Pavel: Rad bych se pana doktora zeptal na hemoroidy. Nedokazi dostat otce k doktorovi s timto problemem, nebot se stydi. Dekuji za pomoc.
MUDr. Kalvach: Pavlovi: Vašemu otci bych doporučil některou specializovanou ambulanci, tedy proktologickou, kam nikdo nepřichází s onemocněním jiného orgánu než konečníku - odpadá tedy pro pacienta někdy domněle "trapné" upřesňování problému do "choulostivé oblasti". Současně bych zdůraznil, že právě tato pracoviště jsou schopna ve vhodných případech pomoci účinněji než "mastičkami či koupelemi" a přitom neagresivně, neoperačně - např. založením ligatury (zaškrcením, zabandážováním) uzlu, který pak ztrombotizuje a vazivově se změní.
Pavel: Děkuji za odpověď.
Moderator: Vhledem k blizici se druhe hodine odpoledni a tim i konci zive diskuse Vam poprosim o vzneseni poslednich dotazu na pana doktora.
sonula: mému otci pořád šumí v uších. byl i v nemocnici užíval různé léky a nic nepomohlo. děkuji
MUDr. Kalvach: Tinitus (šumění v uších) je nepříjemná a obvykle obtížně léčitelná obtíž. Z lépe ovlivnitelných příčin bych připomněl podíl změn na krční páteři a možný úspěch dobrého, opravdu účinného fyzioterapeutického ošetření. Potřebné je vyšetření krčních tepen ultrazvukem - ve vhodných případech může pomoci ovlivnění tokových vlastností krve, ale léky jako Agapurin, Enelbin apod. již otec asi užíval. Konečně existují možnosti biofeedbacku či "navykání" pomocí generátorů zvuku dané frekvence, ale tam by již měli poradit odborníci z oboru ORL.
Moderator: Pane doktore dekujeme Vam za cenne informace, ktere urcite uspokojili zucastnene a prejeme hodne uspechu v dalsi praci a nekdy opet na www. lekarna. cz.
MUDr. Kalvach: Děkuji za pozvání a na shledanou

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce