Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Žilní trombóza a plicní embolie = trombembolická nemoc

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 18624x )

Trombo-embolická nemoc vzniká na podkladě přítomnosti trombu (krevní sraženiny) v žilním řečišti, kde působí částečnou nebo úplnou překážku žilnímu toku. Stav se může komplikovat uvolněním trombu do plicních cév, vzniká plicní embolie.

shutterstock.com

Trombózy žil jsou nejčastěji lokalizovány v oblasti dolních končetin a pánve. Jejich roční výskyt je 160 – 200 případů (dle věku) na 100 000 obyvatel. Akutní komplikací může být plicní embolie, kdy trombus vycestuje do plicního řečiště. Chronickým následkem je přetrvávající uzávěr hlubokých žil s následným vznikem potrombotického syndromu. V takovém případě má končetina sklon k otoku, časem se objeví kožní změny a může vzniknout bércový vřed.  

Při vzniku trombu jsou základní 3 faktory:

1. změny složení krve ve smyslu nadměrné tendence k jejímu srážení (např. při nádorových onemocněních či u sepse, někdy z důvodů vrozených abnormit jednotlivých faktorů v procesu srážení;

2. poškození žilní stěny (např. po vložení katétrů, při poškození chlopní žil,…); 

3. nedostatečně rychlé proudění krve v žilách (jakákoliv imobilizace – pooperačně, fixace končetin po úrazech, ochrnutí,…). Často trombóza vzniká až kombinací jednotlivých rizik – např. chirurgická léčba pro nádor.

Hlavní rizikové faktory vzniku žilní trombózy (a plicní embolie)

Obecné faktory:

- věk

- obezita

- křečové žíly

- imobilizace / omezení práce svalů

- kouření

Specifické stavy:

- vrozené stavy s vyšší tendencí ke srážení krve (= tzv. vrozená trombofilie)

- chirurgické stavy / pooperační

- maligní (zhoubná) onemocnění

- gravidita, poporodní období

- hormonální léčba

- pokročilá onemocnění srdce a plic

- cévní mozková příhoda s poruchou hybnosti

- těžší infekce

- traumata

- onemocnění krve se zmnožením krevních elementů, některá onemocnění ledvin, neinfekční střevní záněty atd.

- autoimunitní onemocnění

Diagnostika žilní trombózy: klasické známky přítomnosti žilní trombózy jsou otok, bolest či napětí v končetině, případně změna barvy. Laboratorní diagnostika trombózy se opírá o vyšetření krve – stanovení D-dimerů (specifických produktů vznikajících při rozpadu trombu). Hlavní metodou průkazu trombu v žíle končetiny je ultrazvukové vyšetření. V některých situacích je nutno zobrazit žíly trupu pomocí CT (computerová tomografie) vyšetření.      

Léčba žilních trombóz:

Doc. MUDr. Debora Karetová, CSc. z II. interní kliniky 1. LF UK popisuje možnosti léčby následovně: „Cílem léčby žilní trombózy je zabránit plicní embolizaci (vycestování trombu), maximálně žílu zprůchodnit (čímž bráníme vzniku potrombotického syndromu na končetině) a zabránit časné recidivě trombózy. Podáváme tzv. antikoagulační léky (heparin, warfarin nebo lék ze skupiny tzv. nových antikoagulancií) nebo trombolytikum. Vývoj léků k prevenci a léčbě trombembolismu v posledních několika letech je ve znamení zavádění nových perorálně účinných antikoagulancií, označovaných často zkratkou NOAC (new oral anticoagulants). Výhodou je možnost léčby i v akutní fázi tabletou bez nutnosti laboratorní monitorace (krevní odběry nejsou nutné).“

Každý nemocný s žilní trombózou smí chodit, ale měl by mít končetinu ošetřenu kompresivním obinadlem nebo elastickou punčochou.

Prevence vzniku žilního trombembolismu: Lépe než léčit již vzniklou žilní trombózu je jejímu vzniku předcházet – proto jsou propracované metody prevence zejména v oborech, kde je riziko vzniku vysoké, tedy zejména v ortopedii, velké břišní a hrudní chirurgii, neurochirurgii a v mnoha dalších oborech a stavech.

Přečtěte si také

Cukrovka je onemocnění z blahobytu

Ženy trpí na bércové vředy dvakrát víc než muži

Každá druhá žena ve vyšším věku trpí osteoporózou

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Léčba bércových vředů 2

Cílem léčby bércových vředů je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, což je ve většině případů velmi obtížné. Kompenzaci přidružených chorob a celkovou léčbu rozhodně přenechejte svému ošetřujícímu lékaři.

Žilky na nohou

Ráda bych se dozvěděla, proč se mi na nohou trhají žilky. Chybí mi snad nějaké vitamíny? Věrka

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Bércový vřed

Co to je? Bércovým vředem nazýváme delší dobu se nehojící ránu dolní končetiny, od kolena níže. Vzniká většinou po menším, drobném poranění kůže jako drobná ranka, ale postupně se může změnit v rozsáhlý kožní defekt, který přechází do chronického stadia. Nezřídka se vyskytují pacienti, kteří se s tímto onemocněním léčí i několik let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce