Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Klíšťová encefalitida: proti závažnému onemocnění existuje účinná ochrana

( Redakce | přečteno: 33928x )

Na devět měsíců je vyřazen z běžného života nemocný klíšťovou encefalitidou. Často mu zůstanou i trvalé následky. Počet hlášených případů se rok od roku zvyšuje. Lidé podle lékařů stále podceňují prevenci, i když ochrana je jednoduchá a velmi účinná. Na očkování proti tomuto onemocnění je právě v chladných měsících roku nejvhodnější doba.

shutterstock.com
"V loňském roce bylo v České republice hlášeno přes osm set případů onemocnění klíšťovou encefalitidou," upozornila lékařka Centra očkování a cestovní medicíny Fakultní nemocnice Olomouc MUDr. Jana Vlčková. Oproti roku 2008 vzrostl výskyt onemocnění téměř o 30 %. Encefalitická forma onemocnění má podle slov MUDr. Vlčkové velmi těžký průběh: "Dochází při ní k poruchám vědomí, zmatenosti, je nutná hospitalizace na jednotce intenzivní péče, mnohdy je pacient napojen i na dýchací přístroj. Délka hospitalizace, rehabilitace a pracovní neschopnosti je v průměru devět měsíců a trvalé následky jsou velmi časté."

Očkování – jediná účinná obrana


Jedinou účinnou obranou před tímto závažným onemocněním je očkování. Zájem je ale podle průzkumů obecně nízký. "Nejvyšší zájem pozorujeme u lidí, v jejichž okolí nebo přímo v rodině k onemocnění došlo. Sami nemocní očkování vřele doporučují. Víme, že v zahraničí lidem směřujícím do České republiky doporučují lékaři právě očkování proti klíšťové encefalitidě," konstatovala MUDr. Vlčková. Očkování se skládá ze tří dávek. "Po aplikaci první následuje za jeden až dva měsíce druhá, která už za dalších čtrnáct dní chrání. Třetí dávka se pak aplikuje za pět až dvanáct měsíců po druhé dávce podle druhu vakcíny. Ochrana účinkuje tři roky," popsala očkovací schéma MUDr. Vlčková.

Nejvhodnější dobou pro očkování jsou podle jejích slov chladné měsíce roku. "Mezi druhou a třetí dávkou, kdy ještě člověk není chráněn, totiž nemůže dojít k přisátí klíštěte. Očkování ale může probíhat celoročně, pak se používá zkrácené schéma, aby došlo k co nejrychlejší tvorbě protilátek," uvedla lékařka. Očkovat se podle jejích slov mohou všechny osoby starší jednoho roku. "Někdy rodiče myslí na své děti, ale zapomínají na sebe a na své rodiče. Přitom právě u nich a prarodičů je předpoklad, že onemocnění bude mít těžší průběh, více jsou ohroženi trvalými následky a u nejtěžších případů může dojít i k úmrtí," varovala MUDr. Vlčková.

Očkovací centra – pohodlí bez vyzvedávání receptu a kupování vakcíny v lékárně


Proti klíšťové encefalitidě se můžete nechat očkovat i v tzv. v očkovacích centrech, kde není třeba kupovat vakcínu v lékárně a přenášet ji k lékaři. Budete tak mít jistotu, že vakcína byla po celou dobu správně uchovávána.

 
Jak uvádí Egon Havrlant, tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL), například v Centru očkování a cestovní medicíny FNOL stojí očkování od 720 do 740 korun i s aplikací. V Oloumouci není třeba se objednávat, lidé naopak mohou využít prodloužené pracovní doby od pondělí do čtvrtku od 13:00 do 18:00 hodin, v pátek od 13:00 do 16:00 hodin. Pokud se klient objednat chce, může volat kdykoliv na telefonní číslo 602 128 973 nebo v ordinační době na číslo 588 442 667.


 


Co je klíšťová encefalitida?


Klíšťová encefalitida je virové nehnisavé onemocnění mozku a mozkových blan. Onemocnění se vyskytuje převážně v teplejších měsících roku. K nákaze dochází zpravidla přisátím infikovaného klíštěte nebo pitím nepasterizovaného mléka. Onemocnění je dvoufázové. Nejprve se objeví chřipkovité příznaky, které po několika dnech odezní. Za dalších několik dnů dochází k zánětu mozku a mozkových blan. Onemocnění se projevuje krutými bolestmi hlavy, nevolností až zvracením, zchváceností, vysokým horečkami, poruchami vědomí. Léčení probíhá v nemocnici, ale i tak může zanechat závažné následky, jako jsou obrny, poruchy koncentrace, časté bolesti hlavy apod. Někdy může skončit i smrtí. Nejhorší průběh má toto onemocnění u starších lidí.



Necháváte sebe nebo své děti proti klíšťové encefalitidě očkovat? Znáte někoho, kdo onemocněl? Jaké jsou vaše zkušenosti s touto nemocí nebo očkováním? Podělte se o ně s dalšími čtenáři v diskusi nebo nám napište!
Diskuse k článku
Alexandra Potok
1x

Dobrý den, obracím se na Tebe s velkou prosbou. Právě jsem dokončila svou diplomovou práci na klíšťovou encefalitidu. Zatím však jen teoretickou část. Součásti praktické části je výzkum. K provedení výzkumu, musím vyhodnotit data z mnou vytvořeného dotazníku. Bez Vaší pomoci to ale nepůjde :-( Prosím Vás touto cestou o laskavé vyplnění zmíněného dotazníku, který najdete na webové adrese: http://klistova-encefalitida-a-moznosti-jeji-prevence.vyplnto.cz/ Moc děkuji za spolupráci. Alexandra

stephanie gildhuis

rada bych vyplnila, ale bohuzel se mi nepodarilo jej vyplnit.

stephanie gildhuis

...omlouvam se...myslela jsem samozrejme, ze se mi nepodarilo stranku odevrit.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 6. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Klíšťová encefalitida
Partner rubriky Klíšťová encefalitida

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Očkování a prevence klíšťové encefalitidy

Klíště obecné je parazit z řádu členovců, který po přisátí může na člověka přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou borreliózu. Nebezpečí nákazy lymskou boreliózou je asi desetkrát vyšší než u zánětu mozkových blan...

Klíšťová encefalitida

Člověk parazity nemá rád, ty co sají krev ještě méně a ty co při tom mohou způsobit vážné onemocnění již vůbec ne. Do této skupiny parazitů patří právě klíště.

Lumbální punkce

Lumbální punkce je vyšetření, při němž lékař odebírá z Vašeho páteřního kanálu mozkomíšní mok. Páteřní kanál je prostor mezi obratli, ve kterém je uložena mícha. Dá se říci, že v mozkomíšním moku „plave“. Mícha je od ostatních struktur v páteřním kanálu oddělená míšními obaly.

Nepřecházejte nemoci. Klid je víc než léky

Každá choroba je pro člověka zátěží. Organismus s ní musí bojovat a vynakládá na to spoustu energie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce