Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Životu nebezpečná práce

( Renata Vyšínová | přečteno: 12312x )

Pracovat například v plechovém hangáru nebo horkém provozu, když je na venku na teploměru přes třicet, to je "o zdraví". Přehřátí organismu, tedy úpal, je pro organismus velkou zátěží a pokud ho podceníte, můžete na něj i zemřít!

shutterstock.com

Nemusíte se nerozumně vystavovat sluníčku, abyste se doslova "uvařili". Stačí jít prostě jen do práce. V tomhle počasí o tom vědí své řidiči autobusů, policisté, pracovníci neklimatizovaných skladů, hal, výrobních linek. Ani nemluvíme o těch, kteří pracují v pekárnách či jiných teplých provozech. Jestliže i vy musíte, bez ohledu na počasí, vykonávat těžkou fyzickou práci v horkém prostředí, měli byste hlavně hodně pít a pravidelně se ochlazovat, jinak vám hrozí úpal. O tom, jak ho poznat, se dočtete v tomto článku.

Velké teplo znamená, že se tělo bude bránit a vypotí velké množství vody – uvádí se, že to je až litr za hodinu – takže mu musíte tekutiny dostatečně doplnit! Nemusíte s sebou do práce vláčet barely s vodou. Pokud přijde tak horké léto, nařizuje Zákoník práce zaměstnavatelům, aby se o to postarali za vás:

"Na pracovištích, na kterých není technicky možné odstranit tepelnou zátěž (např. u řidičů veřejné hromadné dopravy), musí zaměstnavatel zajistit dodržování přípustných mikroklimatických podmínek a přijmout taková opatření, která sníží na minimum nepříznivé dopady vysokých teplot. Jedním z nich je poskytnutí vhodných ochranných nápojů, a to bezplatně a podle vlastního seznamu. Podle ustanovení § 8 nařízení vlády č. 361/2007 Sb. je zaměstnavatel povinen poskytovat zaměstnancům ochranné nápoje v množství odpovídajícím nejméně 70 % tekutin ztracených z organismu za směnu potem a dýcháním. Ochranný nápoj se poskytuje na pracovišti nebo v jeho bezprostřední blízkosti tak, aby byl snadno a bezpečně dostupný," řekla Štěpánka Filipová, tisková mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí. Dodejme jen, že soupis ochranných nápojů by měl zaměstnavatel sestavit po domluvě se závodním lékařem – ten ví nejlépe, jaká jsou rizika a zdravotní stav konkrétních zaměstnanců.

Jak poznám úpal?

Příznaky jsou: vysoká teplota (i nad 41 °C), úplná zástava pocení a nervové příznaky - poruchy nálady, dezorientace, bolesti hlavy, často závratě a potíže s chůzí - posléze nastupuje ztráta vědomí. I když máme někdy tendenci úpal podceňovat, je dobré vědět, že až 20 % postižených na něj může zemřít, další část může mít dlouhodobé následky.

Jak léčit úpal?

Hlavně co nejrychleji, dřív, než dojde ke ztrátě vědomí. Ihned je zapotřebí přivolat lékaře a do jeho příchodu se snažit postiženého ochladit – ovšem ne moc razantně, aby neupadl do šoku. O tom, co šok je a jak postupovat při první pomoci se dočtete zde. Jeho teplota by měla být kolem 39 °C. Ideální je ale předcházet mu – ochranou proti slunci, dostatečným pitím a ochlazováním. MUDr. Stanislav Machart radí v případě první pomoci postupovat následovně:

První pomoc:

  1. Přenesení postiženého na chladné, stinné místo, uložit s podloženými nebo zvednutými končetinami.
  2. Uvolnění oděvu.
  3. Postupné ochlazování (obklady, led...) Ochlazujeme především hlavu postiženého!! Současné ochlazování kůže proudícím vzduchem, ventilátorem a podobně.
  4. Opatrná náhrada tekutin. Malé množství, není vhodná čistá voda, spíše iontový nápoj, nebo vodu osolit (1 čajová lžička soli na litr tekutiny), vhodný je studený velmi mírně oslazený čaj s citronem.
  5. Při bezvědomí stabilizovaná poloha..
  6. Při selhávání životních funkcí jejich podpora (umělé dýchání, nepřímá masáž srdeční).
  7. Transport k lékaři.

Už jste také "měli tu čest" dostat úpal? Že se jste od té doby opravdu opatrní? Napište nám své pocity i to, jaká je vaše prevence. Psát můžete v diskusi nebo mailem!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce