Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Žloutenka se může schovat pod prstýnkem

( Renata Vyšínová | přečteno: 22595x )

Asi nejčastější otázka, která padne v rodinách s malými dětmi je: "Máš umyté ruce?" Dospělých se na to ptá Světová zdravotnická organizace při pravidelném Světovém dni hygieny rukou. Upozorňuje na to, že tento základní hygienický návyk je nejlevnější a nejúčinnější metodou, jak předcházet mnoha onemocněním, jako je například žloutenka, úplavice, ale i chřipka.

shutterstock.com

Myjete si ruce opravdu dobře?

I činnost veskrze samozřejmá, jakou mytí rukou je, může mít několik záludností. Proto si raději znovu připomeňme doporučení správného postupu a několik zajímavostí:

  • Mýdla v dávkovačích jsou hygieničtější – pokud je totiž tuhé mýdlo uskladněné ve vlhku, nebo dokonce leží ve vodě, je zdrojem bakterií.
  • Mýdlo lze doplnit dezinfekčním prostředkem – ten se hodí v situaci, kdy je doma někdo nemocný, nebo právě probíhá chřipková či jiná epidemie.
  • Mytí rukou by mělo trvat alespoň 20 vteřin.
  • Před mytím rukou je zapotřebí sundat všechny prstýnky –pod ně se mýdlo nedostane, a tak tam bakterie přežijí.
  • Nestačí umýt ruce a dlaně – umyjte celý povrch rukou včetně zápěstí, hřbetu rukou, prostorů mezi prsty a pod nehty (lze se inspirovat ve videu).
  • Dlouhé nehty jsou z hlediska hygieny rizikové – použijte kartáček, který vyčistí prsty pod nimi.
  • Světová zdravotnická organizace upozornila na to, že používání elektrických sušičů není příliš hygienické – proud teplého vzduchu je pomáhá rozšířit až do dvoumetrové vzdálenosti. Průzkum uvádí, že množství bakterií na rukou se tak může zvýšit až o 254 %. Lepším řešením jsou tedy papírové ručníky.
  • Nejvíc bakterií není na záchodovém prkénku, jak bychom možná předpokládali, ale na klice od toalety, na kohoutku vodovodní baterie právě na toaletách, ale také na klávesnici u bankomatu, držátku košíků a vozíčků v obchodním domě, na úchytech v tramvajích a autobusech a také na klávesnici od počítače.

Správné mytí rukou

 

Vše o žloutence se dočtete v tomto článku.

Je pro vás mytí ruko samozřejmost, nebo máte občas nějaké "resty" - budeme rádi, pokud nám to povíte v rámci diskuse. Můžete reagovat i prostřednictvím mailu.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Zbyněk Novák

Také jsem četl zajímavou studii, kde se prokázalo, jak špatně si lidstvo myje ruce, nejhůře na tom prý jsou špičky prstů a palce. Zajímavé :-) Pokud ale chci mít klid, tak se vydezinfikuji Jodisolem.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce