Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Znáte hodnotu svého cholesterolu v krvi?

( | přečteno: 25417x )

V České republice stále umírá příliš mnoho lidí na cévní a srdeční choroby. "Když spadne letadlo a zemře sto šedesát lidí, je to na titulních stránkách novin, všichni se o to zajímají. Je to katastrofa.

shutterstock.com
Jenže právě takový počet lidí u nás denně zemře i na choroby srdce a cév a kromě lékařů se o to nikdo nezajímá," říká Richard Češka z Centra preventivní kardiologie 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Měli bychom se tedy mimo jiné začít zajímat i o svoji hladinu cholesterolu v krvi.

Právě nemoci srdce a cév způsobují více než polovinu všech úmrtí v naší republice, ročně na ně zemře zhruba 60 tisíc osob. Je to mimo jiné způsobeno vysokou průměrnou hladinou cholesterolu v krvi. Cholesterol je látka, kterou organismus potřebuje v určitém množství pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Existují tři druhy cholesterolu, z nichž dva lékaři s nadsázkou označují za "zlé" - pokud jich někdo má v krvi nadbytek, hrozí mu kornatění tepen či infarkt. Ten třetí je nazýván jako "hodný", tělu naopak prosívá.

Ročně se uskuteční statisíce měření cholesterolu, ale kdo z nás zná jeho aktuální hodnotu? Vysokou hladinu cholesterolu v krvi má 30 až 50 procent lidí. "Neznamená to ale, že se všichni musí okamžitě začít léčit, měli by ale o tom vědět a vyvarovat se rizikového chování," doplňuje prof Češka. Nicméně se odhaduje, že v Česku není léčeno 40 procent těch, kteří léčbu opravdu potřebují. Všichni dospělí nad 20 let by si proto měli nechat zkontrolovat cholesterol alespoň jednou za pět let, muži starší 45 let a ženy nad 55 let dokonce častěji.

Češi mají předpoklady k cévním a srdečních chorobám i z jiných důvodů než kvůli vysokým hodnotám cholesterolu: mají příliš vysokou hladinu tuku v krvi, hodně jich má nadváhu či obezitu, trpí cukrovkou a mnoho jich kouří. Nestačí proto pouze sledovat hodnoty cholesterolu, ale více dbát na zdravou životosprávu a zdravý životní styl vůbec. Sem patří i více pohybu, vyhýbání se zbytečným stresům a samozřejmě nekouřit.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Snížení hladiny cholesterolu lecitinem?

Na snížení hladiny cholesterolu užívám asi 2 roky LECITIN. V současní době začínám užívat v rámci HST(hormonální substituční terapie) hormonální preparát s hormonem estrogen (KLIANE). Náhodou jsem se právě dočetla, že lecitin mimo jiné snižuje hladinu nadbytečných estrogenů a proto bych chtěla znát názor odborníka, zda mohu současně užívat oba zmíněné preparáty (Lecitin x Kliane). Děkuji.

Cholesterol

Chtěl bych vědět, jaká je přípustná hranice cholesterolu v organismu a v jakých jednotkách se uvádí.

Dotaz na aterosklerozu

Potřebovala bych zjistit něco o Ateroskleroze a jejich rizikových faktorech?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce