Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zubní kaz - prevence začíná už v kojeneckém věku

(Prof. MUDr. Zdeněk Broukal CSc. | přečteno: 16065x )

Maminka a ostatní členové rodiny, kteří se starají o výživu a hygienu dítěte, by si měli pravidelně a účinně čistit zuby. Tím si množství "svých" kariogenních mikroorganismů ve slinách značně sníží.

shutterstock.com

Dále je důležité se promyšleně vyhýbat všemu, co by umožnilo přenos slin do úst dítěte. Při podávání výživy dítěti z láhve se nikdy správná teplota nezkouší tím, že by se trochu upilo přes dudlík. Jakmile už přijde na řadu lžička, nesmí se používat systémem "jednou maminka, jednou tatínek a jednou Adélka…“ a totéž platí o hrnečku. O tom, že by dítě nemělo usínat u prsu nebo dokonce u kojenecké láhve se slazeným nápojem, je samozřejmostí.

Pozor na rodinné zlozvyky

Když už dítěti mateřské mléko jako zdroj tekutin nestačí, je správné, zejména na noc, dávat dítěti pít neslazený dětský čaj a pokud možno ho nezvykat na sladké. Je třeba dávat pozor i při hrách. Dítě by nemělo sahat prsty dospělým do úst, protože určitě si bude sahat i do své pusinky. Dospělí by také neměli ze stejného důvodu "omývat" zašpiněné dětské prstíčky ve svých ústech, o dudlíku ani nemluvě. Divíte se, proč tyto detaily tak zdůrazňuji? Jednoduše proto, že tyto zlozvyky, které infektu dětských úst kariogenními mikroorganismy napomáhají, jsou v mnoha rodinách intenzivně zakotveny. Přitom protiinfekční chování v péči o dítě není chováním chirurgova týmu vůči pacientovi na operačním sále a radost matky a dítěte z podávání výživy a láskyplných her nikterak neutrpí omezením výše uvedených zlozvyků.

Velice nebezpečným zlozvykem je také namáčení dudlíku do něčeho sladkého, např. do medu, zavařeniny a podobně. Maminky to obvykle zapírají, ale setkáme-li se u 2 – 3letého dítěte s rozsáhlou devastací mléčného chrupu zubním kazem, obvykle ten zlozvyk nakonec přiznají.

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
atram
1x

Jsme včelaři a nedávno jsem četla v odborné včelařské literatuře,že se zjistilo,že med obsahuje látky,které naopak ničí bakterie v ustech .Tudíš jsou příznivé proti zubnímu kazu.Moje snacha,která žije v cizině a je zubní asistentka namáčela dudlík vždycky do medu a dokonce měla v kočárku malou skleničku s medem.Můj vnuk je již čtrnáctiletý a má nádherné zuby bez kazu.Zajímal by mne tedy váš názor. děkuji [email protected]

Jana
1x

Souhlasím s tím, že je potřeba si důsledně a pravidelně čistit zuby a potom se nepřenášejí bakterie z dospělých na děti. Viděla jsem o tom pořad v televizi na BBC a zaujal mne natolik, že doma důsledně kontroluji děti i manžela, aby si čistili zuby.

luboš
2x

jeto fakt blbost


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce