Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zubní kaz se přenáší z matky na dítě

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12483x )

Zubní kaz postihl každého, kdo má v ústech plombu, u nás tedy téměř všechny obyvatele.

shutterstock.com

Zubní kaz je infekční onemocnění, které zasahuje více než 90 procent obyvatel naší republiky. Nemoc postihla každého, kdo má v ústech plombu. Výzkum českých vědců ukázal, kdy jsou zuby nejzranitelnější.

Zubní kaz je výsledkem porušené rovnováhy mezi přítomností bakterií a ochrannými mechanismy," říká profesorka Jana Dušková z Výzkumného ústavu stomatologického v Praze. Čeští odborníci zahájili tříletý výzkum otázkou: jak se bakterie dostanou do úst a s kým jsou geneticky shodné?

"Zjistili jsme, že "dárkyněmi" streptokoků jsou příliš obětavé maminky, které nedodržují hygienická pravidla," říká profesorka Dušková. Foukají do jídla, olizují lžičku nebo dudlík, který spadnul na zem. Matka ho olízne, aby zabránila infekci, ale že tím přenese bakterie způsobující zubní kaz do úst svého dítěte ji přitom nenapadne. Když se bakterie dostanou k čerstvě proříznutému zubu, hrozí vysoké riziko. Streptococcus mutans rychle obsadí toto pevné stanoviště a začne se množit. Nové řezáky i stoličky ale ještě nemají dostatečně mineralizovaný povrch. Potřebují určitou dobu, aby se vápník dopravovaný slinami zabudoval do skloviny. "Bakterie produkují organické kyseliny, které odebírají z povrchu vápník. Nedokonale mineralizovaný povrch skloviny je na tyto kyseliny vnímavější", říká profesorka Dušková.

Poznatky z výzkumu mohou uplatnit rodiče. Podle profesorky Duškové by si měly nastávající matky nechat před porodem opravit všechny zuby. Totéž se týká otců i prarodičů, kteří také přicházejí do úzkého kontaktu s dítětem. "Zlé" bakterie máme v ústní dutině všichni, ale v neošetřeném kazu jich je několikanásobně více. Pak stačí nepatrná kapka sliny a dítě dostane svou dávku. Někdy dokonce stačí letmý polibek na rty.

Za chybu považuje profesorka stomatologie také zvyk dávat dítěti láhev se sladkým nápojem skoro tak běžně jako hračku. Sacharóza obsažená v těchto tekutinách je pro streptokoky klíčová. Bakterie z ní získávají energii pro další život a zároveň jako odpad vzniká kyselina mléčná, která uvolňuje vápník z povrchových struktur zubu a poškozuje sklovinu.

Zubní kaz má více než 90 procent české populace. Každý kdo má plombu se s tímto infekčním onemocněním setkal. Přitom máme dost informací o správném čištění zubů, i pomůcek pro ústní hygienu je dostatečný výběr.

"Rodiče vědí, jak vznikne kaz, ale nechovají se úměrně těmto znalostem. Řeknou si: Maminka měla taky zkažené zuby, tak já za to nemůžu. Anebo zodpovědnost za zdraví svého chrupu delegují například na svého zubního lékaře," poznamenává profesorka.

Podle ní je rovněž nepříliš šťastný termín preventivní prohlídka. Je to velice matoucí sousloví. Pacient se pak diví, že má kaz, i když před půl rokem absolvoval preventivní prohlídku. Domnívá se totiž, že tato prohlídka mu zaručuje bezvadný chrup. "Člověk má spolupracovat se svým zubním lékařem, aby včas zachytil změny. Ale to není prevence, to je průzkum terénu," dodává s trochou nadsázky profesorka Dušková.

Děti by měly ordinaci stomatologa navštívit po prořezání prvního zoubku, nejpozději ve 12 měsících života. Mnoho rodičů však přichází zhruba v době, kdy jsou dětem čtyři roky, někteří ještě později.

Návštěva zubní ordinace je ale málokdy příjemnou záležitostí, takže i když víme, že je prohlídka prospěšná, raději ji odkládáme. "Naše rozhodování je vedeno především emocionálně. Věci, které nevyvolávají pozitivní emoce, mají malou prioritu, a když navíc vzbuzují strach..." vysvětluje psycholog Jeroným Klimeš malou ochotu některých lidí chodit k zubaři.

Když odborníci probírali data, zjistili, že děti ze zdravějšího prostředí mají více kazů, než třeba jejich vrstevníci ze severních Čech. Často nemocné děti berou více antibiotik, takže bakterie nemají takovou šanci se rozmnožit.

Cílený boj proti streptokokům má ovšem jinou podobu. V laboratořích se zkouší podávat myším geneticky upravené laktobacily, které mají vytlačit nebezpečné streptokoky. Profesorka Dušková o tomto postupu pochybuje. "Proč se uchylovat ke genové manipulaci, když lze onemocnění u většiny lidí vyléčit preventivní péčí," poznamenává.

Chcete mít jistotu, že se ve vašich ústech nevyskytují bakterie zubního kazu? Požádejte lékaře o provedení mikrobilologického testu.

Zdroj: Lidové noviny

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce