Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zubní ošetření bez bolesti

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 16796x )

Díky pokročilým metodám a moderním přístrojům se zubního ošetření již bát nemusíte. Existují totiž možnosti, jak to udělat, aby vás to u zubaře při zákrocích nebolelo a aby se pro vás návštěva zubní ordinace nestala noční můrou.

Dobrá rada
Dentální klinika Jan Stuchlík

Velká část pacientů trpí mnohdy obtížně vysvětlitelným strachem ze zubního ošetření. Někdy tento strach pramení z bolestivých zákroků prodělaných v dětství či jiných špatných zkušeností, jindy vychází z pouhého přesvědčení, že ošetření bude provázeno výraznou bolestivostí, kterou pacient nebude za běžných okolností schopen snést. Pro sebe nebo své děti poté vyžadují terapii probíhající pod narkózou, tzv. uspání, nebo v ovlivnění vědomí, tzv. analgosedaci.

Existuje několik variant jak zajistit, aby zubní ošetření nebolelo:

1. Lokální anestezie

Základním a velmi účinným prostředkem k zajištění bezbolestnosti výkonů je lokální anestezie, kdy se injekčně znecitlivuje pouze oblast, ve které zubní lékař pracuje. Místní znecitlivění zubů se provádí zavedením lokálního anestetika vpíchnutím pomocí injekce. Anestetikum přeruší komunikaci mezi bolestivým místem a centrem bolesti, neboť působí jako blokátor na nervových vláknech. Také injekční vpich můžeme na přání pacienta provést bezbolestně a to pomocí povrchové anestezie, která znecitliví místo vpichu. Zubní ošetření je tak provedeno kompletně bezbolestně.

Většinou je aplikována při extrakcích zubů, broušení zubů pro protetiku, odstranění hlubších zubních kazů, zavedení zubního implantátu atd.    

Tato forma anestezie je hrazena zdravotní pojišťovnou.

Čtěte také: Zubní kaz trápí více než 80 % populace. Jak vzniká a jak se mu bránit?

2. Inhalační analgetikum – “rajský plyn”

Vdechování tzv. rajského plynu je velmi jednoduchý a šetrný způsob, jak utlumit nejen bolest, ale také úzkost a strach. Anestetický plyn pacient inhaluje pomocí obličejové masky a jeho plíce absorbují plyn do organismu. Díky tomu nastupuje účinek po zhruba čtyřech až pěti nadechnutích a dostavuje se příjemné uvolnění. Aplikace rajského plynu se řídí zcela pacientovými potřebami – stačí se pouze znovu nadechnout a účinek plynu zesílí.

U obzvláště senzitivních pacientů se dá tato metoda navíc kombinovat i s dalšími formami tlumení bolesti, například se znecitlivující injekcí. Rajský plyn je vhodný dokonce i pro děti. Pokud malý pacient chápe, co od něj lékař žádá, a je schopný spolupracovat, pomáhá mu rajský plyn zvládat ošetření s mnohem menším stresem.

Účinek plynu se po ukončení inhalace odbourá během krátké chvíle a pacient je obvykle schopen normálně fungovat v řádech minut, zhruba po třiceti minutách může i řídit auto.

Čtěte také: Při úrazech zubů je důležitý čas

3. Analgosedace

Analgosedace je moderní anesteziologická metoda uplatňovaná ve stomatologii. Jedná se v podstatě jde o řízený spánek za dohledu anesteziologa. 

Analgosedace je používána u obtížnějších stomatochirurgických zákroků a u pacientů se zvýšenou citlivostí na bolest a dávivým reflexem. Nejčastěji je aplikována u extrakcí zubů a při zavádění zubních implantátů. Její hlavní výhodou je, že se jedná se o velmi šetrnou a zcela bezpečnou metodu omezení vnímaní bolesti.

Anesteziolog pacientovi aplikuje do žíly látku, která navodí stav podobný hlubokému spánku, ve kterém pacient snáší bez bolesti, bez psychického i fyzického strádání bolestivé, či nepříjemné ošetření. Většina pacientů si na výkon vůbec nepamatuje (asi 90%), ostatní popisují zážitky jen kusé, které většinou nesouvisí s výkonem, nejsou popisovány jako nepříjemné. Analgosedace také umožňuje stomatologovi soustředit se plně na práci, není zneklidňován obavami o bolestivé reakce pacienta. Analgosedace se aplikuje u ambulantních zákroků a pacient tak odchází po ošetření za doprovodu další osoby domů.

Nežádoucí účinky a kontraindikace analgosedace

Preparáty pro anestezii jsou vysoce bezpečná a snadno ovladatelná anestetika, jejichž účinek lze v případě potřeby okamžitě zrušit příslušným antidotem. Anestetikum nelze podávat v těhotenství a během kojení, při postižení glaukomem s uzavřeným úhlem, při obstrukční plicní chorobě, ledvinné nedostatečnosti, jaterní nedostatečnosti, při těžké poruše funkce nadledvin, při myastenii gravis a při přecitlivělosti na benzodiazepiny.

Analgosedace – co musím dodržet před a po zákroku?

  • V den operace 6 hodiny před zákrokem nejíst a 4 hodiny nepít.
  • Užíváte-li dlouhodobě léky, nevynechávejte je v den operace, ale zapijte je ráno douškem vody.
  • Pokud jste si vzali lék na uklidnění, informujte o tom lékaře. Pro vlastní chirurgický výkon a nekomplikovaný pooperační průběh je důležitý dobrý zdravotní stav. Proto nechoďte k ošetření ani s běžným onemocněním horních cest dýchacích a žádejte včas přeobjednání.
  • Na ošetření přicházejte oblečení tak, abyste se cítili pohodlně.
  • Je nutný doprovod další osobou.
  • POZOR: Po operaci není dovoleno řídit dopravní prostředek.

4. Celková anestezie

Celková anestezie je určena pro složitější stomatochirurgické zákroky operativního typu, které jsou také náročnější na čas. Výkon je prováděn pod dohledem specialisty - anesteziologa, který u pacienta navodí stav umělého spánku aplikováním celkového anestetika. Pacient tak necítí žádnou bolest nebo nepříjemné pocity. U celkové anestezie je před zákrokem vyžadována zdravotní prohlídka a standardní předoperační vyšetření.

O aplikovaném způsobu bezbolestného ošetření rozhoduje zubní lékař s přihlédnutím k povaze stomatologického výkonu, zdravotnímu stavu a na základě konzultace s pacientem. Ošetřující zubní lékař Vám také poskytne všechny detailní informace a pokyny pro případné předoperační vyšetření.

Předcházení bolestivých ošetření

Je třeba si uvědomit, že drtivá většina zákroků, u nichž se pacienti dožadují uspání nebo ovlivnění vědomí léčivy, je zcela preventabilní, a tedy je jim možno se zcela vyhnout, a to především důslednou péčí o vlastní chrup a chrup svých dětí. Dodržování zásad ústní hygieny a pravidelné návštěvy u zubního lékaře, popř. dentální hygienistky, jsou základními pilíři péče o zdraví dutiny ústní.

Čtěte také: Základní prostředky ústní hygieny a jejich použití

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce