Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zubní protézu platí pojišťovna jednou za tři roky

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 24006x )

Situace v ústech (kost i sliznice) se neustále mění a pokud máte pocit, že už vám zubní protéza tak dobře nesedí, jíte s obtížemi a stále častěji ji odkládáte, je na čase navštívit vašeho zubního lékaře a nechat si zhotovit novou. Za jak dlouhou dobu vám může lékař protézu udělat, aby byla hrazena ze zdravotního pojištění?

shutterstock.com

Jak zjistíte, kdy jste měli naposledy zhotovenou zubní protézu

Údaj o tom, kdy byla pacientovi vyrobena zubní náhrada, je obsažen v jeho zdravotní dokumentaci u stomatologa. Váš lékař by tedy měl vědět, zda už máte případně možnost získat novou protézu na účet veřejného zdravotního pojištění. Pokud jste lékaře změnili, mělo by to být zaznamenáno ve výpisu z dokumentace, který si měl váš nový stomatolog vyžádat. Zákon přímo stanoví, že při převzetí do péče si registrující lékař vyžádá informace potřebné k zajištění návaznosti zdravotní péče a předchozí registrující lékař je povinen mu je písemně předat. Dohledat tento údaj může v případě nutnosti také zdravotní pojišťovna.

Zdravotní pojišťovny hradí dospělým pacientům:

  • jednou za dva roky pryskyřičné korunky plášťové z plastu a kompozitního plastu
  • jednou za pět let ostatní fixní protetické náhrady
  • jednou za tři roky snímatelné částečné a celkové náhrady (pokud revizní lékař nerozhodne jinak).

Plně hrazené jsou z veřejného zdravotního pojištění pro dospělé nad 18 let:

  • částečné snímatelné náhrady a celkové snímatelné náhrady ve standardním provedení
  • korunkové náhrady – plášťové korunky ve standardním provedení
  • rekonstrukční náhrady a rehabilitační a léčebné pomůcky.

Všechny ostatní protetické práce včetně oprav jsou hrazeny se spoluúčastí pacienta (platí rozdíl mezi cenou a úhradou od pojišťovny), nebo hrazeny z veřejného pojištění nejsou. U převážné části protetických výrobků pro osoby starší 18 let spoluúčast existuje.

O ceně by se měl pacient vždycky předem informovat, resp. lékař ho s ní má vždy předem seznámit. Spoluúčast může být v různých zdravotnických zařízeních odlišná, i když výše úhrady od pojišťovny je stejná, ať navštívíte kteréhokoli stomatologa (určuje ji zákon o veřejném zdravotním pojištění, resp. jeho příloha č. 4 "Seznam stomatologických výrobků"). Do ceny totiž může každý poskytovatel stomatologických zdravotních služeb zakalkulovat své oprávněné (ekonomicky zdůvodnitelné) náklady a přiměřenou míru zisku. Proto může pacientovi dát přesnou informaci o požadované finanční částce jen jeho konkrétní stomatolog.

Čtěte také: Kvůli zánětu dásní můžete časem přijít o zuby. Léčba i prevence je přitom jednoduchá.

Z uvedeného plyne, že celou novou zubní náhradu může pacient „na pojišťovnu“ dostat po třech letech.

„V žádném případě ale pojišťovna nehradí ztracené nebo nedbalým zacházením poškozené stomatologické protetické náhrady apod.,“ upozorňuje Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. I o „umělé zuby“ je totiž potřeba se dobře starat.

Záruční doba na protetické výrobky se řídí občanským zákoníkem a trvá 6 měsíců, u oprav 3 měsíce.

Životnost a doba po jejíchž uplynutí hradí pojišťovna stejný výrobek není totožná se záruční dobou.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce