Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zubní vyšetření

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 66778x )

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

shutterstock.com

Kdy lékař provádí zubní prohlídku?

Lékařskou prohlídku chrupu by měl absolvovat každý jedinec jedenkrát ročně od prořezání prvního zubu. U dětí jsou za péči o chrup zodpovědní jejich rodiče, kteří by měli o zuby svých dětí dbát. Můžete si říci, že takto časná péče je přehnaná, ale není tomu tak. Dobrá péče o dětský chrup vede u dítěte k osvojení správných návykům (čištění zubů správnou technikou, správná frekvence čištění, floridace apod.). K zubnímu lékaři dospělého člověka obvykle přivádí nějaký bolestivý problém v ústní dutině (zubní kaz, odlomení části zubu, podrážděný nerv nebo zánět paradentóza) nebo ortodontický problém (nesprávné postavení zubů) či potřeba zubní náhrady.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Falco

Chtěl bych se zeptat jestli je normální mít dole 13 zubů vím že dorostou zuby moudrosti to je ale 15 zubů jeden chybí. Je to normální čím to je?

losos

normalni to neni jsi asi nejaky druh mutanta. dole ma byt 14 zubu (+2 moudraky).

Aleš

Dobrý den, od mala mám hrozný strach ze zubařů (ani pořádně nechápu proč) a došlo to tak daleko, že poslední moje prohlídka byla někdy před 15 lety ještě v rámci jakési akce na střední škole. Nyní je mi 29 a stav je zoufalý - kromě předních zubů, které jsou v pořádku, mám na horní straně obě 4 i 5-ky pryč a moudráky taky. Před rokem mě k zubařovi dostala dopravní nehoda, jenže to byla pohotovost a dostal jsem tak pouze ošetření zlomeného zubu s doporučením, abych si zašel ke svému zubaři. Jinak mě nikdy zuby nebolí, proto ani nebylo třeba akutního zásahu. Problém je v tom, že se za to už docela stydím, skutečný stav upěnlivě skrývám. Dneska se mi rozpadla šestka dole a mám toho dost, ale nevím, jak začít. Za posledních 6 let jsem se několikrát přestěhoval o stovky kilometrů daleko (nyní v Praze) a nevím ani, kdo je vlastně "můj" zubař. Navíc představa, že sednu na křeslo a zubař se pustí do práce, to ve mě vyvolává panický strach, jen na to pomyslím. Jsem v pasti - vím, že tam jen tak prostě nepůjdu. Zaslechl jsem, že panická hrůza ze zubaře je prý nějaká psychická nemoc,ale nemůžu o tom nic najít. Co s tím?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce