Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zuby nejvíce poškozuje špatná hygiena a cukr

( Markéta Grosmanová | přečteno: 18062x )

Pokud chcete mít zdravé zuby a také dásně, musíte se dobře starat o jejich hygienu. Nestačí jen kartáček a pasta, nutné jsou mezizubní nitě a kartáčky a také správná životospráva.

Video
shutterstock.com
Pokud chcete mít zdravé zuby a také dásně, musíte se dobře starat o jejich hygienu. Nestačí jen kartáček a pasta, nutné jsou mezizubní nitě a kartáčky a také správná životospráva.

Zejména mezizubní kartáčky pomohou vyčistit prostory mezi zuby, ke kterým se běžný kartáček nedostane a neočistí je ani zubní nit. Tou totiž zdaleka nepostihnete celou plochu, navíc její schopnost zbavit zub plaku, zdaleka není taková jako v případě zubního kartáčku.

Jak si správně čistit zuby by vás měl naučit zubní lékař, pokud to ještě neudělala, požádejte ho o to, případně si najděte jiného.

Jak si správně čistit zuby

Čistit zuby nás učili naposledy na základní škole, ale s naším videem si můžete své znalosti osvěžit. Proč? Správné čištění zubů a správná zubní hygiena zabraňuje vzniku zubního kazu, paradontóze a dalším problémům.

Kromě špatné hygieny zubům nejvíce škodí cukr . Proto je tak důležité si zuby čistit například po konzumaci cukrovinek. Sladké nápoje by každopádně neměli pít průběžně. To je problém zejména u malých dětí, kterým maminky v iluzi, že jim dopřávají vitamíny, dávají různé nápoje plné cukru včetně ovocných džusů. Mnohem lepší je volit nápoje s umělými sladidly. Pro malé děti pak stolní, respektive kojeneckou vodu. Ale pozor – bublinky (oxid uhličitý) v nápojích, také zubům neprospívá.

Zubům, respektive sklovině také škodí častá konzumace kyselých potravin a nápojů obsahujících kyseliny z ovoce poškozuje - v podstatě - naleptává sklovinu a zubovinu. Jde především o koncentrované ovocné džusy a citrusové plody. To neznamená, že by se neměly jíst a pít, ale záleží na tom, jak často a jakým způsobem se konzumují. Nevhodné je především to, když tekutina či ovoce zůstává v ústech příliš dlouho. Kupříkladu ovocné džusy by se měly ředit vodou v poměru jedna ku jedné, nebo pít brčkem. Velmi škodlivé je zejména vykusování pomerančů a citrónů.

Po konzumaci všech kyselých potravin a nápojů by se nikdy neměly zuby čistit kartáčkem, protože poškození skloviny se mechanickým škrabáním ještě zhoršuje. Poškození skloviny také přispívají látky v kole, zejména kyselina fosforečná.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
FRANTISEK SZALAY
1x

CHCEL BI SEM SE ZEPTAT TETKON MNE PORESELOVALI ZUBY AJ DOBRY A NEVYBRALI NERVI,A BUDU MNE KLAST NA HORU ZUBY CO MAM DELAT?MAM SE VYNDAT NERVY A PAK ABY POKLADLI ZUBY ALEBO MUZU S ROVNOU NA TO KLAST ZUBY DEKUJU MOC


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce