Porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD)
ADHD (Attention deficit hyperactivity disorder) - porucha s deficitem pozornosti a hyperaktivitou je onemocněním, které se projevuje obtížemi se soustředěním, nepřiměřeně zvýšenou aktivitou a impulzivitou dítěte. Výskyt ADHD u dětí školního věku se pohybuje podle různých studií mezi 3-7 %, chlapci bývají postiženi třikrát častěji než dívky. V české republice se odhaduje, že ADHD má až 20 000 dětí. [ více ]
Jedna ze zásadních příčin může být např. dysfunkce v kloubech dolních končetin u jednotlivých kloubů promítnutých přes všechny obratle páteře až do lebečních kostí. Problém pak může být zejména u prvních krčních obratlů 1,2 Cv, majících po stranách malé otvůrky, kterými procházejí tzv. vertebrogenní artérie ( tepny), zásobující obě hemisféry. Nepatrné přiškrcení zaviněné posunutím otvůrků a je hotovo. Jakpak že vzniknou uvedené dysfunkce kloubů dolních končetin? Velmi jednoduše, u porodu povytažením jednoho či obou kyčelních kloubů, později nošením nevhodné obuvi a nedostatečným pohybem, příčin vzniku dysfunkcí může být celá řada. Důsledky pak jsou v hyperaktivitě, dětských bolestech hlavy, snížením imunitního systému s alergickými projevy atd. Nejsnáze dostupnou metodou pak by měla být prohlídka na stole vertebrogenního terapeuta s neinvazním srovnáním( Dornova metoda ) prakticky celého kosterního systému. Od kloubů kyčelních, srovnáním optimálního sklonu pánve přes všechny klouby až třeba po vyrovnání nerovnoměrného skusu dolní čelisti. Rozhodně by měla předcházet přinejmenším před nastoupením medikamentózní léčby. A zajistit dostatek přirozeného pohybu. I kdyby ve všech školách dle nařízení Vlády ČR byly nové lavice, pokud se děti nebudou pohybovat pravidelně je to naprosto zbytečné. A že těch hyperaktivních dětí ve speciálkách je…. jtvesely@seznam.cz www.jtvesely.txt.cz
Reagovatpoděkovatnahlásit27. listopadu 2008 21:09:22
DOBRY DEN,HYPERAKTIVITA MUZE TRVAT AZ DO DOSPELOSTI,JA SAMA JI TRPIM A JE MY 30LET.PROJEVUJE SE TO ZVYSENOU IMPULZIVITOU,ZKRATOVYM JEDNANIM,NESCHOPNOSTI DOTAHOVAT UKOLY DO KONCE ATD.CLOVEK JE ROZTEKANY A TAKE SI SNADNO ZADELAVA NA EXISTENCNI PROBLEMY,JE NALADOVY ATD.ATD.TRPIM TIM ODMALICKA A MAM TRI DETI A JEDNO Z DETI TUTO INDISPOZICI PO MNE ZDEDIL,HYPERAKTIVITOU TRPI TEZ MUJ OTEC,TAKZE VETSINOU JE TO I DEDICNY ZAKLAD.MAM ZA TO ZE JE TREBA HYPERAKTIVITU LECIT,OSVEDCILA SE MY DORNOVA METODA A PRO DITE TKZV.BACHOVKY JSOU TO KAPKY NAMICHANE NA MIRU A HLAVNE PRIRODNI.
Reagovatpoděkovatnahlásit5. února 2009 14:54:43
Dobrý den, může mi někdo napsat, o je DORNOVA METODA a kde se s ní zabývají. Taky máme hyperaktivní dítě, navíc má poruchu chování. Neurolog mu chce psát medikaci, ale já stále odmítám. Věřím, že se najde i jiná metoda léčby, než je chemie. Děkuji za odpověď.
Reagovatpoděkovatnahlásit3. října 2009 21:05:16
Dobrý den všem, mám doma uplného "ďáblíka". Neposedí, neposlouchá, zlobí, nesoustředí se a je neunavitelný. Nerada bych ho tahala po doktorech a poradnách dokud si nebudu opravdu jistá, že jsem vyzkoušela vše co se dalo. Nemáte někdo náhodou nějakou radu či zkušenost jak zkrotit takové dítě? Motivace a zákazy nezabírají. Jsem z něj úplně nešťastná, protože jinak je velmi chytrý a šikovný. Budu vděčná za vše
Reagovatpoděkovatnahlásit9. října 2009 11:27:00
Ahoj všichni, kdo mají dítě ADHD. Dceři ho diagnostikovali před prázdninami, spolu s dyslexií a dyskalkulií. Našla jsem si na netu veškeré informace, které se tohoto problému týkají. Dospěla jsem k závěru, že nejlepší metoda, která zatím existuje, je eeg biofeedback. Začali jsme tam chodit a po dvaceti sezeních vidím první pokroky...je to bomba. Dcera začíná po mnoha letech číst bez zadrhávání. Dokonce ani do úkolů už ji nemusím nutit. Máme štěstí, že jsme z Prahy, takže můžeme docházet přímo do EEG Biofeedback institutu. Všem to můžu doporučit, výsledky za to stojí a snad by měly být i trvalé.
Reagovatpoděkovatnahlásit7. listopadu 2009 15:15:00
Dieta je jedno z reseni...vycetla jsem ze se doporucuje provest vzdy po dobu 4 dnu vynechani bud mlecne stravy a zapisovat reakce ditete. Pokud to nepomaha hleda se dal...lepek ..chleba, mouka...opet na 4 dny... ( to zabralo u nas...hned druhy den prestal skakat nohama a delat zvuky..jenze stale rusi neusi mluvenim)... Take nektere druhy ovoce a zeleniny mohou byt pricinou ADHD... Rozkodne se ma omezit cukr a nepodavat barvene napoje ci jine. Omega 3 a rybi tuk plus magnesium na podporu soustredeni... Dieta rozhodne pomaha.. Take existuje homeopaticka lecba...my zrovna hledame moznosti. http://www.natural-adhd-cure.com/ doporucuji zadat na www.google.cz a nechat prelozit nebot je to v AJ
Reagovatpoděkovatnahlásit22. listopadu 2009 03:53:12
Dobrý den dnes jsem zjistila že syn má ADHD a jsem z toho zmatená čtu si tady články ale vůbec nevím jak vlastně se k němu mám odedneška chovat. To jak jsem se k němu chovala dodnes bylo asi špatně musím se naučit se chovat jinak asi to bude těžké pro nás všechny ale když to synovy pomůže tak budu jedině stastná i když jímže mu to nepomůže za týden a že budu muset být s manželelm hodně trpělivá děkuji moc
Reagovatpoděkovatnahlásit2. února 2010 21:35:31
Já s dcerou už válčím deset let od zjištění diagnozy. Nejdůležitější je podle mě najít vhodnou školu s učiteli, kteří mají pochopení pro takové dítě. Je také samozřejmá spolupráce se školou a to velmi intenzivní. Nyní dceři bude 14 let a doma je to vysloveně v pohodě, ale pořád problém se školou, ne s učením, ale prostě přístup ke svým vrstevníkům. Já mám velmi dobrou zkušenost s léky, které ji dodávají sílu se soutředit. Ona trpí jen dyslexii a grafomotorikou. První dva roky jsem ji učila doma, nebyla schopná sedět ve škole, bylo to velmi těžké, ale zvládly jsme to. Určitě jak se píše za každou maličkost chválit i když to není potřeba a podporovat sebevědomí dítěte.
Reagovatpoděkovatnahlásit28. února 2010 16:22:48
Dobrý den, můj 13 letý syn má diagnostikovano ADHD,je to opravdu boj,pro nás pro všechny,Zkoušíme opravdu všechno,o lécích jsem zatím nepřemýšlela.Kdo s takovýmto jedincem nežije,ten to málokdy pochopí,mám svého syna opravdu moc ráda,ale někdy jsem vyčerpaná,naštvaná a říkám si proč není normální,ale on vlastě je normální,je moc šikovný třeba na dějepis,hezky kreslí,ale když ho "to" popadne stojí to za to,a musím přiznat,že to sama někdy nezvládám.Chci jen vzkázat ostatním rodičům,aby vydrželi,s ADHD žijí hlavně naše děti,i pro ně je to těžké.Zdravím všechny a držím nám všem palce:)
Reagovatpoděkovatnahlásit6. října 2010 15:43:23
Zdravím všechny nervově zhroucené rodiče.Mám syna 7 let,akorát nastoupil do školy,byl problémový od narození.To,co ho učím 7 let se naprosto minulo účinkem,mám na mysli i základní věci jako úklid hraček,dodržení čehokoliv,čištění zubů a naprosto samozřejmé věci.Do dnes s ním nemůžu jít na nákup,protože vždy to končí velkou scénou,že něco chce,přitom ví,že to nedostane.Jsem velmi důsledná,ale ani to není kolikrát nic platné.S nástupem do školy začala hotová katastrofa.Nechce se učit,nechce dělat úkoly,vůbec neví co se ve škole učili.Jediné,co z něj pracně vydoluji je to,co měli k obědu.I za to jsem vděčná.Jsou to dva měsíce co začala škola a synovi se ještě ani jeden den nepodařilo přinést domů vše,co ráno dostal.Neustále chybí mikyny,bundy ,čip na oběd a běda jak dostane něco navíc než aktovku,s tím se můžu zrovna rozloučit.Řeknu Vám,je to katastrofa,navíc to jeho nekonečné vztekání a vymáhání si svého,vydrží dělat scény třeba půl hodiny,pak se dostane do normálu,ale to já jsem psychicky na dně.Dokáže se i omluvit,ale to je mi pak do breku.Musela bych mít nervy ze železa,abych toto denně vydržela.Takto bojuji 7 let,docházejí mi síly a hlavně nápady,protože my-rodiče těchto dětí musíme dokola vymýšlet scénáře,abychom předešli alespoň části těchto problémů.Nemůžu mu měnit aktivity jak potřebuji já,musím ho na vše dopředu upozornit.Jinak co se týká školy tak nějaká znamínka a čárky,jakoby snad ani nebyli.Vzteká se i u úkolů,takže kolikrát ani neví,co vlastně píše.Jeho písmo snad nebudu ani komentovat.No je to běh na dlouhou trať,žádám Vás zde,pokud jste na tom někdo stejně a chcete si o tom popovídat,ozvěte se mi prosím na email evelina3476@seznam.cz
Reagovatpoděkovatnahlásit9. listopadu 2010 12:22:39
Evi,to znám,když dochází síly.Máme 12 letou těžce mentálně postiženou dceru,má downův syndrom,hyperaktivita,pm neklid,agresivita,atip. autismus,ten nám zjistili nedávno.Musím říct,že je to někdy hrůza.Navíc je po 4 závažných operacích.Ve škole to moc s ní nejde,je zlá na děti,strká do nich,někdy kousne,plácá po lidech.Když jdeme ven to je občas katastrofa,válí se po zemi,dělá si co chce,doma krámuje ve skříni,vytahá spoustu hadrů a stále si něco obléká,občas nás plácá,nebo trhá vlasy.Také se sebezranovala,trhala si sama vlasy,drásala dásně,dloubala se tak dlouho v nose,dokud jí netekla krev.Když jdeme po doktorech,pobíhá po místnosti a jít do krámu-to se rovná ztrátě nervů.Zkoušíme to na ní všelijak vysvětlovat,odepřít oblíbenou hračku apod ale nic moc.Jinak mluvenému slovu rozumí,někdy mi připadá,jako by nás chtěla trápit a zkouší,co vydržíme.Přitom jí máme moc rádi a jsme rodina v pohodě,má starší sestru,ta je jediná,na kterou dá.Měli jsme už tolik léků,ale nic moc,tolik jsme toho už projezdili,ale rada žádná.Tak pevné nervy zdravím EVA
Reagovatpoděkovatnahlásit7. ledna 2011 17:20:14
ahoj,mám 12ti letého syna,který má vše co k této nemoci patří a ještě něco navíc-poruchu osobnosti a agresivitu.Vůbec si s ním nevím rady,škola je malý horor neustále samé poznámky pro vyrušování,nebo napadání spolužáků,ještě je navíc dislektik a disgrafik,takže je integrovaný,i když to na to nevypadá,protože přes veškeré poruchy se se školou dohaduji kvůli synově nepozornosti a nesoustředění.Doma neustále vyvolává hádky s mladšími sestrami,nic není schopen udělat pořádně,hraje si a chová se jako 7mi letý,léky zatím nebere,ale uvažuji o nich,protože mám starost o jeho budoucnost,takhle se ve společnosti neuplatní.Kdo jste něčím podobným prošli,nebo právě procházíte,tak mi napište,potřebuji vědět,jestli je nás víc,kteří stojí nad vlastním dítětem úplně bezmocní
Reagovatpoděkovatnahlásit18. ledna 2011 21:43:08
Dobrý den, je mi 23 let a studují na vysoké škole. Mám obrovský problém se soustředit. Jak na přednáškách, tak při učení a dalších činnostech. Dokonce když vím, že poslouchám něco co mě velice zajímá, tak se soustředit nedokážu. Zjistil jsem, že jsem měl v dětství hyperaktivitu, která pravděpodobně přetrvává dodnes. Po té, co jsem si přečetl tento článek jsem si to uvědomil. Někde jsem četl, že se dá porucha soustředění vyléčit trvale a to za pomocí nějakých léků konkrétně od psychiatra. Kam se mám obrátit se svým problémem? Rovnou na psychiatra nebo někam jinam? Moje změny chování atd atd mi nevadí, jde mi hlavně o soustředění. Je pro mě velice obtížné studovat na vysoké škole, když se nedokážu soustředit a přednášky mi vůbec nic nedávají. Vše se musím naučit naprosto sám doma a často se špunty v uších. Takže celé moje studium je vlastně samostudium a vše se člověk sám naučit nedokáže. Jde mi hlavně o to, abych se dokázal soustředit - je to můj největší problém, který mě v životě velice brzdí. Děkuji za odpověď a rady.
Reagovatpoděkovatnahlásit8. ledna 2012 13:32:49
- Domácí lékař
-
Živě s lékařem
Archiv živých diskusí zde
Na vaše dotazy odpovídají na Ordinace.cz lékaři z různých odborů při pravidelných chatech, zde si můžete přečíst položené otázky i odpovědi odborníků.
-
Rada lékařeRada lékaře
Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři
Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi
- Katalog odkazů
- Poradny
-
Novinky emailem
Chcete-li mít přehled o nových článcích na Ordinace.cz, objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.
- Velký mráz přitěžuje chronicky nemocným (6412 čtenářů)
- Budoucnost chirurgie je v miniinvazivních přístupech a robotické chirurgii (3922 čtenářů)
- Co vás zajímá: lupénkář v zimě (3353 čtenářů)
- Nemoc průdušek vás může do pěti let zabít (3341 čtenářů)
- Profesor Klener: Pokrok v medicíně umožňuje některé nádory zcela vyléčit (1. díl) (3058 čtenářů)
- Rehabilitace po mrtvici: rychlost rozhodne (2996 čtenářů)
- Helena (53): Zhubla jsem osmnáct kilo, motivací byl vysoký tlak (1719 čtenářů)
- Seriál: Jak správně užívat léky? (díl 4.) (1355 čtenářů)
- Vysoký krevní tlak ohrožuje plíce (1211 čtenářů)
- Ultrazvuk bezbolestně odstraní děložní myomy (1120 čtenářů)
- Dkxfceek (trombofilie) 8. února 2012 06:41:45
Do you have any exams coming up? Nude Model Danmark bjmu Lyndia Bondage Model zthd Amateur… Diskutovat
- Milada (Ostruha patní kosti ) 6. února 2012 13:56:41
Milá Katko, dej nám vědět, jak to dopadlo, doufám, že dobře. Já totiž byla na těch… Diskutovat
- xx_x (Xanax vysadenie, zly stav) 1. února 2012 20:36:13
Dobrý den, je mi 18 let a asi měsíc beru ráno jednu tabletku xanaxu + 0,5 tabletky apo-citalu,… Diskutovat
- Postižené místo pevně stáhnu obinadlem [35%]
- Pomáhají mi zábaly nebo koupele [5%]
- Užívám enzymatické přípravky [15%]
- Zabere hlavně klidový režim [15%]
- Naštěstí se mi úrazy vyhýbají [30%]