Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

maniodeprese

Dobrý den, mám dotaz: jedná se také o maniodepresi, pokud se nálady velmi prudce střídají, ale jen v závislosti na daném podnětu, tedy z nějaké příčiny ? Např. v období rozchodu s přítelem, kdy je nálada velice skleslá, smutná, člověk je uzavřen do sebe, nekomunikuje..apod-zkrátka stav deprese, ale pak stačí málo, např. jen to, že přítel zavolá, pošle sms...popř. jen "dá jakousi slepou naději" a vše se ihned obrátí ve stav radosti veselosti -t.zn. výřečnosti, hyperaktivity a stavu podobnému mánii, no a samozřejmě, když ta "naděje" nevyjde, ihned se stav vrátí okamžitě zpět. A to vše třeba během pár hodin-záleží na situaci. Zkrátka mám prudké změny nálad, ale vždy jen z nějakého konkrétního důvodu, nikdy ne bez příčiny. Zajímalo by mne, nakolik % je toto onemocnění dědičné, když jím trpí můj otec a trpěla jím i jeho matka. Dost se toho bojím a proto také prosím o radu, zda je možné se tomu nějak vyvarovat, nějak se chránit nebo jestli si můžu udělat nějaký text...apod. Děkuji za odpověď.

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Odpovědi
Alli

Mám podobné zkušenosti s fenoménem slepé lásky. Jsi evidentně přecitlivělá,takže deprese,strach či úzkost je pochopitelná a vlastně i nevyhnutelná. V okolí oporu hledat je velice rizikovej podnik a končívá víš jak...Nejde o to nevěřit,ale musíš začít u sebe a není to procházka růžovým sadem. Ale je to v tobě...Měj se ráda:)!!!!

Alli
3x

Maniodeprese jde řešit,není to demence. Jde tu o symbolickou smrt a znovuzrození. Nech padnout staré stereotypy,které Tě pravděpodobně sráží k těm emotivním výkyvům a začni objevovat příčinu,která Ti jediná může pomoct nalézt radostnou cestu životem. Když se odnaučíš fixovat se na ostatní lidi kolem sebe,staneš se svobodnou a vyrovnanou osobností. Sám jsem byl dvakrát v Blázinci a ze zkušenosti můžu říct,že skrz okolní pomoc cesta nevede. Podpora není sama o sobě špatná,ale často vede k spoléhání se na ni a to je cesta k Chocholouškovi....!?!?!?!:)

denisa
1x

Mám přítele (55) s dlouholetými depresemi. Začal navštěvovat odborníka, což jsem uvítala. O jeho stavech se spolu skoro nebavíme, ale zdálo se mi, že pokud je se mnou , lépe vše zvládá. Velice mi na něm záleží, a tak těžko snáším jeho odmlčení a totální nekomunikaci, nebydlíme spolu, jen se pravidelně scházíme... Nevím vůbec, jak se chovat k člověku s těžkými depresemi, včetně závislosti na kouření a v nepodstatné věci i na alkoholu. V době, kdy se cítí dobře, je vše v pořádku, je nám spolu dobře a komunikace je 100%ní. Přestala jsem pochybovat, zda není příčinou jeho nezájem o mne, problém je skutečně v této vážné nemoci. Jen nemohu pochopit, že z jeho strany nepřijde stručné sdělení, že se na delší dobu odmlčí + nějaký milý a osobní vzkaz.. Nejistota je velmi špatná věc, vůbec na něj nenaléhám, ale vzhledem k našemu blízkému vztahu toto skutečně nechápu. Zřejmě toto chování není jen u něj, že se takto chová člověk s depresí často....Máte s tím nějakou zkušenost ? A co byste mi radili ? okolí mi sice tento vztah rozmlouvá, ale nejsem malá holka, abych si vše dala dohromady, přesto je to pro mne osudový :-) muž, se kterým si hodně rozumím. Děkuji za reakce.

Lucka

Ahoj Deniso mám ten samý problém a nevím jak to cele řešit můžeme se spolu spojit?

Lucka

muj email je [email protected]

Přidat nový komentář

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce