Každý týden v obraze

Pokud chcete mít přehled o novinkách na Ordinace.cz, přidejte se k tisícům čtenářů, kterým každý týden zasíláme náš zpravodaj - je v něm všechno - nové články, ankety, soutěže i živé diskuse s lékaři. Přihlášení Vám zabere dvakrát pět vteřin.
Zdravotní rizika létání
Hodláte si ještě prodloužit léto zářijovou dovolenou u moře? Poradíme vám, jak zvládnout cestu letadlem bez potíží...
Ordinace.cz na Facebooku

Máte-li zdravotní problém, napište lékaři. Odpověď dostanete do pracovních 3 dnů.

Napsat   Odpovědi odborníků na dotazy o zdraví a nemocech. » Všechny odpovědi

Diabetická neuropatie

Určitě znáte někoho, kdo trpí cukrovkou. Možná máte nějaké příbuzné nebo dokonce Vy sami tímto onemocněním trpíte.

neuropatie

mates, 10. června 2007 14:05:03 Poděkování: 1

Ahoj.Jsem obyčejnek kluk u kterýho v 11letech vypukla cukrovka typu 1....vše bylo v pořádku - až do te'd...po 10 letech jsem se dozvěděl,že mám diabet. polyneuropatii...můžu vám všem říct,že to není žádná sranda...nohy mě už bolí tak 1a půl roku.Nejhorší to je ve škole nebo doma,když sedíte a nemáte pohyb...doktori mě cpou samejma práškama,po kterejch mi není moc dobře,motá se mi hlava,mám sucho v puse,nic mě nebaví,pořád bych spal...nejúčinější na tuhle polyneuropatii je údajnš tkz.thioktacid - jsou to infůze,ale prorže dávka na 2 týdny stojí okolo 12 000,tak je jen tak nedostanezte...stejně jako já...jediná rada pro diabetiky - snažte se mít co nejvíc hladiny glykémie v normálu,bez zbytečnejch hypo/hyperglikemii.Diabetes je svinstvo - nejdřív nic a potom vám začne všechno v těle odcházet a zlobit...nestojíto za to ...za ty doktory,peníze,bolest...mějte se a hodně štěstí.

Tak nevím?

Miloslav, 20. srpna 2007 12:05:13 Poděkování: 2

Přeji hodně zdraví.
Do ledna tohoto roku jsem byl relativně zdravý člověk.Respektive jsem nevěděl, že bych nemocný byl.Před čtyřmi roky jsem zničeho nic shodil 40 kg a to během půl roku. Hodně jsem pil až 6 l denně,což bylo provázeno logicky i nočním buzením a častým močením. Problémy byly i s dolníma končetinama,ale to vše dohromady mohlo mít i docela jiné vysvětlení, než diabetes . V době kdy jsem začal shazovat kila jsem začal jíst pravidelně jogurty (ráno 1/2 kg balení) což zahnalo hlad na celé dopoledne a hubnutí bylo celkem vítané protože jsem měl tehdy 102kg. Česté močení mohlo být důsledkem toho, že jsem hodně pil a tak mně to vysvětlil i lékař. Bolesti nohou mohly být důsledkem dlouhého stání. Jsem muzikant a při hraní stojím a to někdy i 12 hod. Poté se mně objevovaly červené skvrny, které však zmizely po koupeli v teplé vodě. Všechny problémy jsem před sebou omlouval věkem .Dnes je mně 59 let. Před třemi roky jsem měl autonehodu po které jsem byl hospitalizován na interně.Zde jsem hovořil s lékařem o svých problémech a ptal se, zdali nemám diabetes. Odpověděl,"to je vyloučeno." A tak jsem žil v klidu až do ledna tohoto roku, kdy jsem začal cítit silnou dušnost. Byl jsem hospitalizován na JIP díky zástavám srdce. Zde se mně ulevilo, až když byl diagnostikován diabetes a byl mně podán insulin. Hodnota cukru v krvi byla více než 30. Nyní již lékaři tvrdili, že jsem měl diabetes určitě nejméně tři či čtyři roky. Tak nevím? V červenci došlo k novým problémům se srdcem a urychleně byla provedena angiplastika. Stále jsem lékaře upozorňoval na potíže s nohama, které byly neustále silnější,ale lékař odpovídal, že s nohama se nyní nikdo zabývat nebude. Upozorňuji na nohy svého diabetologa a ten krčí rameny. Možný problém může být v tom, že na nohou nejsou viditelné žádné zmněny. Možné je, že je to tím, že si nechávám každý večer nohy masírovat a dávám si studené obklady. Díky tomu mohu usnout a spát celou noc.Bez toho je noc pouze na to, abych nohy neustále podkládal a přemisťoval. Možnou diagnozu jsem tedy neznal a poznal ji až zde, neboť problémy jsou shodné . Díky tomuto wbu tedy sám vyhledám neurologa a nechám se vyšetřit. V každém případě si myslím, že je trošku pozdě,ale myslím, že to zanedbání není mojí vinou. A tak vám děkuji za to, že jsem nebezpečí poznal alespoň díky tomuto webu. Snad se dá alespoň něco ještě zachránit.

A je to zde

Miloslav, 13. října 2007 07:22:22 Poděkování: 2

Peohlídku u neurologa mám za sebou. Výsledek se rovná polyneuropatii. První nač se mně lékařka ptala, bylo, proč jsem nepřišel dříve, proč jsem to tak zanedbal. Když jsem jí vysvětlil postoj lékařů a jejich odpovědi na má slova popisující problémy s nohama i to, že jsem diagnozu poznal až díky internetu, pokrčila rameny a mávla rukou. Sklrátka lékař lékaři oči nevyklove. Viníkem zanedbání jsem tedy já ač nemám lékařeské znalosti a ani jsem nevěděl, že taková choroba existuje. Nasazen byl Gabapentin.Když jsem si našel informace o tomto léku,téměř jsem se vyděsil.Vedlejší účinky jsou pro mne čímsi hrozným. Jsem muzikant a vyjma textu hraji vše z paměti. Výpadek paměti by byl pro mne zničující. Ztráta koordinace pohybů rukou by mne zcela vyřadila, protože hraji na klávesy.Jinou možnost obživy nemám. Buďto hraji a mám, nebo nehraji a nemám ani groš.
A tak nevím, co říci lékařce.Existuje na toto onemocnění lék, který nemá pro mne tak hrozné vedlejší účinky? Sám jsem si koupil vitamin B12 jako doplněk stravy a užívám jej pravidelně.Cukr se snažím držet pod 7mmol, jenže to je podmíněno měřením . Nárok na planžety do glukometru s tímto nepočítá a tak je zde další problém a výdaje.Jak to bude příští rok ,až se bude více platit, to již vůbec nevím.

Pomáhá to.

Miloslav, 29. května 2008 18:40:20 Poděkování: 3

Jak se tak dívám, nejspíše toto forum nikdo nenavštěvuje.(vyjma mne) Přesto zde mohu ukázat svou skušenost s polyneuropatií. Snad to někomu pomůže jako to pomohlo mně.
Předem říkám, že nebude řeč o jakémsi vyléčení, ale pouze o zbavení se potíží a hlavně bolesti, brnění a ztráty citlivosti končetin. Jak jistě víte, lékaři neurologové na tuto chorobu podávají hlavně bolest utišující léky, které potlačí bolest,ale na léčení choroby jako takové nemají vliv a navíc mají mnohdy negativní vedlejší účinky,jako ztrátu paměti a podobně. Proto jsem tyto léky odmítl a nezbylo mně než hledat cosi, co nemá ty vedlejší účinky a tu bolest odstraní. Skoušel jsem vše možné až jsem spíše z bezradnosti začal používat studené obklady. Poznal jsem, že skutečně dokáží bolest utišit a tak jsem je začal používat na noc, abych se vyspal a nemusel stále nohy přemisťovat a hledat polohy ve kterých to méně bolí. Abych nezamáčel povlečení, obalil jsem ty obklady starou dekou,takže vznikl vlastně Priznicův zábal a ejhle. Bolest ustala, já jsem spal celou noc a ke svému údivu se bolest nevrátila po celý další den. A tak jsem to každý večer opakoval. Je lépe spát s nohama zabalenýma, než díky bolesti nespat vůbec,či se bolestí budit. Po určitém čase však zmizely všechny příznaky neuropatie a dokonce se zvýšila i citlivost v nohách. Skrátka jsem zcela bez těchto problémů, jako bych byl zcela zdravý. V této době již ty obklady nepotřebuji a užívám je jen občas a spíše jen preventivně. Jak říkám. O vyléčení nemohu mluvit,ale o zmizení příznaků ano. Nestojí to nic a není k tomu třeba ničeho, kromě nějaké staré osušky na obklad a nějaké staré deky na zábal. U mne byl efekt stoprocentní a problémy díky tomu již nemám.
Skusíte li to, můžete mně o tom informovat chcete li. Rád bych věděl, zda to někomu pomohlo jako mně.

Re: Pomáhá to.

petr, 22. září 2008 18:52:02 Poděkování: 2

Moc díky za zveřejnění dobré rady.
Chci se jen zeptat zda-li má být noha ovázaná celá,myslím tím chodidla nebo jen
lýtka. Mám diabetes II. přes 12 let a začaly mě trápit nohy (mravenčení,pocit
studených nohou.a někdy i šlehavé bolesti do palce u nohy. Mám jít na zevrubnější vyšetření příčiny,ale vzhledem dlouhodobému diabetu si myslím,že se jedná o stejný problém co máte vy. Ještě jednou dík za radu a určitě se ozvu.

RE: Re: Pomáhá to.

jméno a příjmení, 3. prosince 2009 09:55:40

zpráva

neuropatie

Helena, 18. srpna 2008 14:21:38

MOJE MAMINKA TRPÍ NEUROPATIÍ,PO PŘEČTENÍ VAŠEHO ČLÁNKU JSEM SE ROZHODLA,ŽE JÍ PORADÍM STUDENÝ ZÁBAL,GABAPEKTIN,KTERÝ MĚLA UŽÍVAT NESNÁŠELA A TAK HO MUSELA VYSADIT.URČITĚ DÁM VĚDĚT JESTLI ZÁBAL POMOHL.

neuropatie

Helena, 18. srpna 2008 20:49:31

Mamince jsem to řekla,ale má strach,aby neměla zánět žil,bojí se už všeho,ničemu nevěří.Zítra se bude objednávat na cévní a tak jsem zvědavá jak dopadne.Má ochablé svaly na nohou a začínají jí brnět konečky prstu u rukou.gabapektin nesnáší a jiné léky,nevíme jaké jsou co by jí pomohly. Prosím napište jestli máte nějakou skušenost.

Polyneuropate, odpověď.

Miloslav, 25. srpna 2008 18:16:31

Paní Helenko.
Jak jistě víte, nejsem lékař a nerad bych svými radami někomu ublížil. Proto jsem se nejprve poradil s lékařem a teprve potom jsem se rozhodl odpovědět. Jinak řečeno"jak jsem koupil, tak prodávám" Jak jsem řekl, začal jsem zábal používat proto, že pomáhal od bolesti.Gabapentin neléčí,ale pouze potlačuje vnímání příznaků, bolesti, brnění a podobně.Má řadu vedlejších účinků včetně ohrožení paměti, zmatenost a podobně, protože působí přímo na centrální nervovou soustavu. Proto jsem tento lék odmítl, prostě si nemohu tyto vedlejší účinky dovolit.Jsem muzikant a paměť a soustředění je pro mne alfou i omegou. A tak jsem skusil ty zábaly a pokračoval v tom, protože bolest ustala a já jsem mohl celou noc klidně spát.Že by to dokázalo vyléčit polyneuropatii,či dokonce i lupenku jsem netušil.Faktem je,že dnes již nemám problém s jedním, ani druhým i když na nohy již zábaly neaplikuji,či spíše jen sporadicky. Když lékař poznal výsledek a bylo zjištěno, že se mně vrátil cit i do míst,která již byla témeř necitlivá a měření ukázalo téměř normální stav, byl lékař mírně řečeno udiven.Když jsme spolu hovořili o tom, co by mohlo být pžíčinou vyléčení,řekl, že ty zábaly vyvolávají rozšíření cév a lepší prokrvení těch míst a navíc prý tyto zábaly díky tomuto účinku působí i proti zánětům.I lupénka je spůsobená zánětem a proto při těch zábalech mizí. Ptal jsem se zda by to mohlo uškodit při eventuelním zánětu žil (abych vám mohl odpovědět) on říkal, že spíš by to mohlo ten zánět vyléčit, než uškodit,ale přesto se raději poraďte s lékařem.Myslím, že vám řekne totéž jako ten můj.
Mluvíte o studeném zábalu a já mám obavu,že došlo k nedorozumění. Jde o studený zábal,ale zábal kterému se říká zapařovací,čili Priznicův zábal. Já jej aplikuji tak,že namočím starou frote osušku(je dost velká),přeložím ji po délce a obalím tím nohu, či ruku jako fáčem.Potom toto obalím starou dekou a převáži elastickým obvazem (jen tak aby se to v noci nerozbalilo a nezamáčel jsem povlečení) Ráno to vše sejmu a mohu říci,že je to téměř horké a jde s toho pára.Ono je to studené a nepříjemné jen chvilku a potom ustoupí bolest a brnění .Je to prostě blaho a co je důležité, Bolestivé příznaky se již od druhého dne neobjevily ani přes den, spíše někdy až k večeru a to již byl čas na nový zábal. Postupně veškeré příznaky mizely a jako poslední mizelo brnění a necitlivost palců u nohou. Musím však přiznat, že to není rychlé léčení a i po zmizení příznaků je dobré v tom nějaký čas pokračovat.To jsem poznal na vlastní kůži, když jsem začal lajdačit a zábaly vynechávat. Dnes již problémy nemám a dokonce se mně vrátila síla do nohou a rukou. K mému lékaři chodil s polyneuropatií starší muž (kolem 70let) o dvou francouzkých holích a v předklonu. Můj lékař mu doporučil aby skusil tuto metodu jen tak na skoušku a odvolával se na mne,jak to pomohlo mně. Potkal jsem jej nedávno a hole již neměl a chodí vzpřímeně. Co víc mohu říci?? Jak jsem řekl, jsem muzikant, je mně 60 let a dnes opět vydržím hrát a zpívat tři dny po sobě po osmi hodinách. S těmi problémy jsem vydržel s problémy a sebezapřením sotva jedno vystoupení. A navíc paní Helenko, je to úplně zadarmo,tak proč to neskusit?

RE: Polyneuropate, odpověď.

jméno a příjmení, 3. prosince 2009 10:06:27

zpráva

Pomáhá to.

Miloslav, 29. září 2008 16:08:01

Petře.
Omlouvám se, že jsem tvůj příspěvek přehlédl a odpovídám až nyní.
Tvoje otázka co a jak balit je zcela na místě, jak jsem sám zjistil. Poznal jsem, že není dobré balit nohu celou.Proč, to nevím,ale pokud jsem to udělal, výsledek byl slabý, nebo dokonce téměř žádný. Balil jsem si tedy pouze spodní část nohy . Začal jsem tím, že jsem si položil chodidlo na vlhkou osušku,cíp jsem přehnul přes prsty a potom obalil nohu jako fáčem,ale vždy jen po koleno.Na tom,zda dekou zabalíš celou nohu nezáleží,ale to studené by nemělo sahat nad koleno.Potom je účinek silnější. Snad je to tím, že velkou plochu tělo nedokáže tak dobře prokrvit. To si však jen domýšlím. A nyní tě asi trošku překvapím. Polyneuropatie mně dosahovala až do pasu. Balil jsem si nohy pouze po kolena a neuropatie zmizela v celém těle, dokonce i v rukách. Předtím jsem nahmatal v lýtku velmi bolestivé místo o kterém lékař říkal, že to jsou křečové žíly (vnitřní) I to zmizelo a již je nahmatat není možné. Prostě není. Byl jsem opět na měření na neurologii a nález odpovídá normálnímu stavu.Předtím byla měřením zjištěna polyneuropatie v pokročilém stavu. Lékaři nad tím kroutí nechápavě hlavou a prohlašují to za nemožné,či zázrak,protože jejich pravda říká, že nervy nemohou dorůst jsou li jednou zničeny.Jeden lékař vyslovil doměnku,že nejspíše při té neuropatii nedohází ke zničení samotných nervů,ale pouze jakési jejich izolace, takže jaksi probíjí a nevedou impulsy až na místo určení. Ale prý by se to muselo prozkoumat a ověřit. Prý se mohla těmi zábaly a rozšířením cév ta oblast lépe prokrvit a ta izolační vrstva kolem nervů obnovit. Já nevím, nejsem lékař,jen jsem poznal,že to funguje.
Byl bych velmi rád,kdybys mně sdělil, jaké výsledky to mělo ve tvém případě. Zatím jsem ve spojení shruba s třiceti lidmi, kteří se zde sice diskuse nezůčastňují,ale spojili se se mnou prostřednictvím E mailu. Chtěl bych poznat, zda to pomáhá universálně, nebo jen v některých případech. E mail je/ Slavaba(zavináč)centrum.cz (Nevím proč,ale ten zavináč mně nejde napsat, ani když navolím anglickou klávesnici)
Díky Miloslav.

Doplněk.

Miloslav, 29. září 2008 16:18:18

Petře.
Ze skušenosti mohu ještě dodat,že není dobré přikládat zábal na obě nohy současně.Je výhodnější zabalit třeba jednu noc jednu a druhou noc druhou nohu.Účinek je potom silnější i když nevím proč. Můžeš to vyzkoušet sám. U mne tomu může být třeba jinak, než u tebe. Jinak večer zabalit a teprve ráno sejmout.Studené je to jen chvíli a ráno je to přímo horké.

Re: Doplněk.

Petr, 11. prosince 2008 17:40:48

Mílo! Řekni mi po jakém čase Ti problémy s těmi zábaly ustoupily. Pocítil jsi úlevu už druhý den? Já jsem to doposud zkusil jen jednou a musel jsem zábal brzy ráno sundat,protože pokud už není studený,tak už jsem to nevydržel.
Nevím zdali ještě navštěvuješ tento web, zkusím Ti to samé raději napsat na email. Petr

dakujem za radu

alička, 10. prosince 2008 23:07:50

MILOSLAV,ISTO SKUSIM ZABALY A DAM VEDIET AKO SOM DOPADLA.PISALI SME SI MAIL,KONTAKT NA TEBA MI DAL NAVY.TVOJU SKUSENOST POSUVAM DALSIM LUDOM.VDAKA

Diabetická neuropatie - doplněk

Ivan, 15. prosince 2008 16:37:47

Zdravím, také by mne zajímalo, za jak dlouho Miroslavem popsané příznaky pálení nohou (neuroaptie) při aplikaci priznicových zábalů nohou ustoupily. Můžete někdo říci, jak dlouho to u vás trvalo? Zdraví Ivan

Re: Diabetická neuropatie - doplněk

Miloslav, 24. prosince 2008 08:23:54 Poděkování: 1

Ivane.
Ano to je otázka, která se stále opakuje.Odpovím asi takto.Užíval jsem zábal proto,že bolest ustoupila po chvilce a já jsem mohl díky tomu klidně spát.O faktu,že to neuropatii dokáže vyléčit jsem neměl ani potuchy. Kdyby to tedy nezabíralo brzy po přiložení, zřejmě bych to nadále nepoužíval.Otázka druhá je jak dlouho trvá než dojde k vyléčení,ale na tuto otázku neznám přesnou odpověď´, opět proto, že jsem nevěděl že jde o metodu, při které dochází k vyléčení a tak jsem nedělal žádné záznamy. V této době přítel lékař (primář) skouší tuto metodu na pacientech kteří si na takové problémy stěžují v nemocnici a provádí měření a záznamy o průběhu léčení. Zatím jsem se dozvěděl pouze to, že si to pacienti chválí a že to zlepšuje jejich celkový stav (jedná se o internu a jsou tam z jiného důvodu,přičemž jim ty bolesti neuropatie zhoršují celkový stav) .Až ty záznamy získám,což bude nějaký řas trvat,pak vám je zde ukáži. Ale stejně si myslím, že to bude individuální a u každého to bude trošku jiné dle stavu jeho oběhového systému a dle stavu jejich onemocnění. Něco jiného to bude u pacientů, kteří mají onemocnění v samém počátku a o něčem jiném u pacientů s rozvinutou chorobou. Je třeba si uvědomit, že ten zábal má jedinou funkci a tou je snaha organismu to místo chladu ohřát a to zvýšeným prokrvením.Dochází tedy k roztažení cév a právě díky tomu prokrvení dochází k regeneraci. Jiný léčebný smysl to nemá. Samozřejmě nejsem lékař a pokud o tomto mluivím, pak předávám dál informace které jsem získal konzultací s lékaři . Zatím bylo zjištěno,že to pomáhá všude tam, kde jde o špatné prokrvení tkání, tedy nejen u neuropatie,ale třeba následkem této metody mizí i lupénka a dozvěděl jsem se,že to zabírá i na křečové žíly. Dá se říci, že díky internetu se dozvídám stále další a další informace o tomto.
Byl bych rád aby nedošlo k nedorozumění. Občas dostávám maily ve kterých je tato metoda označována jako nějaký můj objev. Zo je chyba a není tomu tak. Tato metoda má své jméno a nazývá se Prisnitzův zábal a je velmi stará. Já jsem pouze zjistil,že to zabírá na neuropatii a to je asi tak vše.Nejsem žádný vědec,ale obyčejný zámečník, nyní již v důchodu. S touto skušeností jsem vás seznámil proto, že vím co potíže neuropatie znamenají a jak se člověku uleví. Víc asi nelze ode mne očekávat.

NEUROPATIE

nancy, 28. prosince 2008 20:40:01

prosim o radu pro svou 70tiletou ,maminku trpí neuropatii v ruce vsechno ji pada neudrzi lzicku stale place od bolesti leky nepomahaji zkusili jsme i marihuanu ale nepomaha nic muzete mi prosim poradit jak s temi zabaly dekuji moc

Re: NEUROPATIE

Miloslav, 10. února 2009 08:35:30

Nancy.
To, že maminka neudrří v rukách předměty je spůsobeno nejspíše ztrátou citu,čili poškozením sensorických nervů. Pokud jsou postižené i nervy motorické,pak nejsou dostatečně ovládané svaly rukou a prostě v rukách nemá žádnou sílu. Pokud vím, léka na to neexistují,alespoň dle slov neurologů a jsou podávány pouze medikamenty omezující vnější příznaky jako bolest. Tyto medikamenty však neléčí. Jediné co mohu doporučit jsou ty zábaly a v tomto případě od prstů až těsně nad loket a opakovat toto alespoň obden,třeba střídat levou a pravou ruku.Ty zábaly aplikovat na noc a sejmout až ráno. Doporučuji vyšetření karpálních kanálů v zápěstí.Myslím, že tam bude problém,ale toto je možné chirurgicky dát do pořádku. Je mně divné,že došlo pouze k postižení horních končetin a nikoliv nohou. Většinou toto začíná právě postižením dolních končetin. U mne byly postižené dolní i horní končetiny a částečná necitlivost dosahovala téměř k pasu. Všechno zmizelo díky zábalům nohou.Proč, to nevím.

zábal

kačaba, 28. ledna 2009 09:17:48

Ahoj,neví někdo jak dělat půlročnímu miminku priznicůl zábal na vysokou teplotu?38,5 -39,2
Spíš chci poradit jak dlouho v tom má být zabaleno.A za jak dlouho to můžu opakovat.Měli jsme špatnou noc,a moc se to nelepší.Díky

Re: zábal

Miloslav, 10. února 2009 08:19:31

Kačabo.
Nerad bych miminku nějak ublížil,ale jen jako rodič,který tímto také procházel vím,že je nutné tu teplotu co nejdříve srazit a Prisnitzův zábal je k tomu jednou z cest. Takže namočit látku do studené vody, třeba plenu (u dítěte by měla dostačovat.Zvihnout ruce a tou mokrou plenou obalit trup až k podpaždí a to celé obalit dekou. Následkem toho dojde nejen k poklesu teploty,ale i lepšímu prokrvení ,což poznáš s toho, že dojde k intenzivnímu pocení.
Jenže u tak malého dítěte skutečně nevím a bylo by lépe domluvit se s lékařem.
Sláva.

RE: Re: zábal

Jiřina, 4. ledna 2010 22:47:51

Je mi 39 let,vychovala jsem tři děti a jsem dokonce už i babička.Moje děti taky měly vysoké horečky a je pravdou,že jsem se snažila čím jak nejdřív horečku srazit,ale jako zdravotník taky vím,že u půl ročního miminka není 38,5 ještě vysoká horečka.Navíc - horečka je i zdravá,protože tělíčko se něčemu brání a pracuje obranný systém.Každopádně u horečky dosahující skoro 39 stupňů úplně stačí zabalit mokrým ,studeným ručníkem nožičky kolem kotníků a na ručičkách zápěstí.Opravdu je to dostačující dávat jen na velké tepny a to i u dospělého.Zábaly na celé tělo se už nedávají,vždyť ono to je taky celkem šok.

Diabetes I.typu

Helena, 23. září 2009 22:37:15

Ahojky všem. Jen neztrácet odvahu.mám cukrovku už 6O let a jsem uplně OK, lékaře potřebuji jen pro napsání receptu na insulin. Mám 2 zdravé děti, 2 vnoučata a 1 zdravé pravnouče. Když jsem se ptala lékařky jak je to možné, svedla to na dobrou genetickou výbavu. Myslím,že když lékaři něco nevědí je pro ně "darem z nebe" objev genetiky. Faktem je,že nechodím do cukrárny, ale nijakou zvláštní dietu jsem nikdy nedržela. Jo a jsem kuřačka. Už 35 let jezdím autem /bez nehody/ a bez jakýchkoliv brýlí. Nijak se moc nekontroluji a hlavně se nelituji.Bodnu si včeličku a hned zapomínám slovo cukrovka. Laicky doporučuji jen mít stále dobrou náladu, smích je lékem /zcela přírodním/. Omlouvám se, všem kteří mají potíže, že nemohu jinak poradit, než "jen trochu legrace do toho umírání." Vím, že je to hodně těžké v této době, ale toto nikoho nic nestojí a může ji zkusit každý. Jo a je mi 65 let, no prostě "odrostlá dorostenka". Za nějaký čas se vrátím, snad můj příklad pomůže zlepšit náladu i diagnozu.Ahojky

reakce

eva, 3. března 2010 11:35:28

pane miloslave,prosim ozvěte se zase jak na tom jste,vaše rady mně dodávaly sílu

Klikněte na část těla, která Vás trápí a otestujte se online.
Hlava
Tělo

Vyberte si lékaře
a objednejte se online

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. » Všechny odpovědi   Napište lékaři hned teď. Odpověď do 3 pracovních dnů. Napsat

O nás    |     Napište nám    |     Lekarna.cz    |     Partneři    |     Právní prohlášení a ochrana osobních údajů     |     RSS exporty
Ordinace.cz je odborný magazín o zdraví, nemocech, těhotenství a souvisejících tématech pro pacienty. Najdete zde encyklopedické informace o nemocech a vyšetřeních a populárně naučné zprávy z oblasti medicíny. Velmi navštěvovaný je domácí lékař, stejně jako možnost vyhledat si lékaře online.
Copyright by Pears Health Cyber, s. r. o. 2010, Poslední aktualizace 8.9.2010, ISSN 1801-8467